FTC kritikuje Google zbog odbijanja da uvede Do Not Track funkciju u Chrome

Ostale vesti, 22.04.2011, 13:22 PM

FTC kritikuje Google zbog odbijanja da uvede Do Not Track funkciju u Chrome

Predsednik američke Federalne trgovinske organizacija (Federal Trade Commission, FTC) Džon Lebovic prozvao je ove nedelje kompaniju Google zbog oklevanja da uvede “Do Not Track” funkciju u svoj browser Chrome koja omogućava korisnicima da izaberu da li žele da njihove aktivnosti tokom surfovanja vebom prate veb sajtovi i oglašivači.

Iz Apple-a je nedavno stigla vest da će dodati funkciju “Do Not Track” svom browser-u Safari, a pre njega su to učinili Microsoft i Mozilla. “Jedini koji oklevaju - kompanija koja ne učestvuje u ovome onoliko koliko bismo mi želeli je Google,” rekao je Lebovic u intervijuu za Politico.

Funkciju “Do Not Track” promovisala je upravo FTC zajedno sa zastupnicima prava na privatnost korisnika na internetu, uključujući tu i Electronic Frontier Foundation (EFF). Svi oni zastupaju stav da je uvođenje ove funkcije u browser-e najbolji način da se zaštiti privatnost internet korisnika.

Microsoft i Mozilla dodali su “Do Not Track” funkciju u najnovije verzije svojih browser-a, Internet Explorer 9 i Firefox 4. Iako Apple nije zvanično potvrdio da će sledeća verzija Safari browser-a uključivati “Do Not Track” funkciju, programeri kažu da se funkcija nalazi u ranim izdanjima browser-a koji dolazi u paketu sa Mac OS X 10.7 čije se objavljivanje očekuje tokom leta.

Ovo znači da samo Google-ov browser Chrome i Opera ostaju po strani. Šta više, nijedan od ova dva proizvođača ne planira da u skorije vreme integriše ovu funkciju u svoj softver.

“Ovakve funkcije mogu omogućiti bolju privatnost ali i potencijalno doprineti lažnom osećaju sigurnosti,” kaže Tomas Ford, portparol kompanije Opera. “Postoji i mogućnost komplikacija kada neki veb sajtovi ne poštuju "Do Not Track” funkciju.” Iz Opere ne odbacuju mogućnost uvođenja ove funkcionalnosti, ali kažu da se trenutno ona istražuje.

U Google-u imaju sopstveni koncept privatnosti i nemaju nameru da se se obavezuju na primenu “Do Not Track” funkcije. Oni kažu da će nastaviti da nude korisnicima sopstvenu varijantu funkcije zaštite privatnosti korisnika na vebu - Keep My Opt-Outs, koja je dodatak za Chrome. Keep My Opt-Outs plug-in blokira ciljane reklame 60-ak kompanija i mreža oglašivača. Ovaj dodatak je za sada dostupan samo korisnicima Chrome-a, ali iz Google-a najavljuju da će uskoro slične alatke biti objavljene i za Firefox i Internet Explorer.

Iz kompanije nisu želeli da komentarišu kritike koje je na njen račun uputio Lebovic.

Kritike na račun Google-a uputio je i direktor zajednice programera Mozilla-e Asa Dotzler, koji je u tekstu na privatnom blogu rekao da je neprihvatanje Google-a da integriše “Do Not Track” funkciju u Chrome sramota i da je to odraz pritiska koji nad razvojnim timom browser-a vrši Google-ovo poslovanje koje je u vezi sa oglašavanjem.

Funkcija koju nudi Google i koja navodno štiti privatnost ustvari znači: “Nećemo vam pokazivati oglase, ali ćemo i dalje prikupljati podatke o vama,” kaže jedan od trojice istraživača koji su radili na razvoju najnove “Do Not Track” tehnologije, Džonatan Majer.

Najveći deo prihoda koje ostvaruje kompanija Google dolazi upravo od poslova koji se tiču oglašavanja na mreži, a interesi tog poslovanja su u sukobu sa tehnologijama kakva je “Do Not Track”.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Podaci kompanije Kaspersky pokazuju da će zamena Windowsa 7 biti nemoguća misija

Podaci kompanije Kaspersky pokazuju da će zamena Windowsa 7 biti nemoguća misija

Microsoft će ukinuti podršku za Windows 7 u januaru sledeće godine, a iako su rizici ostanka na nepodržanim verzijama Windowsa veliki, ne izgled... Dalje

Huaweiju će biti privremeno produžena dozvola za saradnju sa američkim kompanijama, sudbina kompanije i dalje neizvesna

Huaweiju će biti privremeno produžena dozvola za saradnju sa američkim kompanijama, sudbina kompanije i dalje neizvesna

Vesti o američkim sankcijama prema Huaweiju malo su utihnule kada je kompaniji privremeno odobren nastavak saradnje sa američkim kompanija i posebno... Dalje

Microsoft blokirao programere iz zemalja kojima su SAD uvele sankcije

Microsoft blokirao programere iz zemalja kojima su SAD uvele sankcije

Microsoft je postao vlasnik GitHuba a sada je kompanija zabranila programere iz nekoliko zemalja zbog novih američkih sankcija. Kompanija je zabranil... Dalje

Američke tehnološke kompanije sastaju se zbog Huaweija sa predstavnicima američke vlade

Američke tehnološke kompanije sastaju se zbog Huaweija sa predstavnicima američke vlade

Zvaničnici američke vlade i predstavnici američkih tehnoloških kompanija sastaće se kako bi razgovarali o zabrani Huaweija. Na sastanku će uč... Dalje

Da li će muke Huaweija sa američkim vlastima uskoro biti okončane?

Da li će muke Huaweija sa američkim vlastima uskoro biti okončane?

Američkim kompanijama bi moglo biti omogućeno da posluju sa Huaweijem za dve nedelje, navodi se u izveštaju agencije Rojters. Kineski tehnološki g... Dalje