Google: Sve veći broj zahteva vlasti za korisničkim podacima

Ostale vesti, 26.10.2011, 09:49 AM

Google: Sve veći broj zahteva vlasti za korisničkim podacima

Juče objavljeni izveštaj kompanije Google (Transparency Report) pokazuje porast broja zahteva vlasti širom sveta za podacima korisnika koje poseduje kompanija kao i za zahteva za uklanjanje određenog sadržaja, kao što je onaj koji su kompaniji podnele vlasti neimenovane države za uklanjanje video snimka na kojem je zabeležena brutalnost policije, što je Google odbio da ukloni.

Pored ovih podataka, izveštaj otkriva i pokušaje određenih vlada da blokiraju pristup Google-ovim servisima pa su tako, na primer, Google-ovi serveri bili nedostupni građanima Libije tokom šest meseci ove godine kao što je i YouTube bio nedostupan građanima Kine.

Najzanimljiviji su svakako statistički podaci koji se odnose na zahteve koje su kompaniji uputile vlade država tražeći podatke korisnika kojima raspolaže Google ili zahteve za uklanjanjem određenog sadržaja. Zanimljivo je i da je Google prvi put objavio ne samo broj primljenih zahteva već i broj korisničkih naloga koji su bili obuhvaćeni tim zahtevima i to ne samo onim koje su kompaniji podnele vlasti SAD već i onim koje su Google-u uputile i druge države širom sveta.

Porast broja zahteva za korisničkim podacima u sklopu kriminalnih istraga za kompaniju nije iznenađenje s obzirom da raste i broj korisnika sve brojnijih servisa i proizvoda kompanije. Ovakvi zahtevi se razmatraju pažljivo, svaki ponaosob, a u slučaju da nisu u saglasnosti sa duhom i slovom zakona, Google odbija da izađe u susret podnosiocima zahteva.

Najveći broj zahteva za korisničkim podacima u periodu od decembra prošle do juna ove godine Google je primio od SAD, čak 5950 zahteva za podacima o više od 11000 korisnika ili korisničkih naloga, a kompanija je u 93% slučajeva pozitivno odgovorila na ove zahteve. Sledeća na listi zemalja koje su se najčešće obraćale Google-u tražeći podatke o njegovim korisnicima i svojim građanima je Indija (1700 zahteva za 2400 naloga), a potom slede Francuska, Velika Britanija i Nemačka.

Međutim, ova slika nije potpuna. Naime, broj zahteva je verovatno daleko veći ali je kompanija u obavezi da ne objavljuje informacije o zahtevima koje joj upućuju obaveštajne službe bilo da je reč o zahtevima koji imaju formalno pravno pokriće ili je reč o hitnim zahtevima bez sudskog naloga.

Izveštaj se bavi i statističkim podacima koji se odnose na zahteve za uklanjanje sadržaja sa Google-ovog servisa YouTube. Broj tih zahteva je veći za 70% u odnosu na prethodnih šest meseci. SAD su uputile 92 zahteva za uklanjanje ukupno 757 fajlova sa kompanijskih servera, a Google je izašao u susret u 63% slučajeva. Tajland je zatražio uklanjanje 225 video snimaka zbog navodnog vređanja monarhije a kao odgovor na to Google je onemogućio pristup tajlandskih korisnicima za 90% video snimaka koje su tajlandske vlasti označile u svojim zahtevima kao sporne. Google je pristup na sličan način onemogućio i korisnicima iz Turske za pojedine snimke na YouTube, ali je odbio da izađe u susret indijskim vlastima i ukloni video snimke protesta kao i one koji su navodno uvredjivi za pojedine verske vođe. Zanimljivo je da je kompanija na 120 zahteva koje su uputile kineske vlasti u skoro svim slučajevima odgovorila negativno.

Transparentnost kompanije Google kada je reč o korisničkim podacima, čak i ako je samo delimična, je potez koji treba da slede i druge kompanije koje raspolažu podacima internet korisnika. Iako oni zbog toga što zarađuju na tim podacima žele da drže korisnike u uverenju da su njihovi podaci na sigurnom, to nije dovoljno dobar izgovor, smatraju stručnjaci koji se bave zaštitom prava na privatnost internet korisnika.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Podaci kompanije Kaspersky pokazuju da će zamena Windowsa 7 biti nemoguća misija

Podaci kompanije Kaspersky pokazuju da će zamena Windowsa 7 biti nemoguća misija

Microsoft će ukinuti podršku za Windows 7 u januaru sledeće godine, a iako su rizici ostanka na nepodržanim verzijama Windowsa veliki, ne izgled... Dalje

Huaweiju će biti privremeno produžena dozvola za saradnju sa američkim kompanijama, sudbina kompanije i dalje neizvesna

Huaweiju će biti privremeno produžena dozvola za saradnju sa američkim kompanijama, sudbina kompanije i dalje neizvesna

Vesti o američkim sankcijama prema Huaweiju malo su utihnule kada je kompaniji privremeno odobren nastavak saradnje sa američkim kompanija i posebno... Dalje

Microsoft blokirao programere iz zemalja kojima su SAD uvele sankcije

Microsoft blokirao programere iz zemalja kojima su SAD uvele sankcije

Microsoft je postao vlasnik GitHuba a sada je kompanija zabranila programere iz nekoliko zemalja zbog novih američkih sankcija. Kompanija je zabranil... Dalje

Američke tehnološke kompanije sastaju se zbog Huaweija sa predstavnicima američke vlade

Američke tehnološke kompanije sastaju se zbog Huaweija sa predstavnicima američke vlade

Zvaničnici američke vlade i predstavnici američkih tehnoloških kompanija sastaće se kako bi razgovarali o zabrani Huaweija. Na sastanku će uč... Dalje

Da li će muke Huaweija sa američkim vlastima uskoro biti okončane?

Da li će muke Huaweija sa američkim vlastima uskoro biti okončane?

Američkim kompanijama bi moglo biti omogućeno da posluju sa Huaweijem za dve nedelje, navodi se u izveštaju agencije Rojters. Kineski tehnološki g... Dalje