Google: Sve veći broj zahteva vlasti za korisničkim podacima

Ostale vesti, 26.10.2011, 09:49 AM

Google: Sve veći broj zahteva vlasti za korisničkim podacima

Juče objavljeni izveštaj kompanije Google (Transparency Report) pokazuje porast broja zahteva vlasti širom sveta za podacima korisnika koje poseduje kompanija kao i za zahteva za uklanjanje određenog sadržaja, kao što je onaj koji su kompaniji podnele vlasti neimenovane države za uklanjanje video snimka na kojem je zabeležena brutalnost policije, što je Google odbio da ukloni.

Pored ovih podataka, izveštaj otkriva i pokušaje određenih vlada da blokiraju pristup Google-ovim servisima pa su tako, na primer, Google-ovi serveri bili nedostupni građanima Libije tokom šest meseci ove godine kao što je i YouTube bio nedostupan građanima Kine.

Najzanimljiviji su svakako statistički podaci koji se odnose na zahteve koje su kompaniji uputile vlade država tražeći podatke korisnika kojima raspolaže Google ili zahteve za uklanjanjem određenog sadržaja. Zanimljivo je i da je Google prvi put objavio ne samo broj primljenih zahteva već i broj korisničkih naloga koji su bili obuhvaćeni tim zahtevima i to ne samo onim koje su kompaniji podnele vlasti SAD već i onim koje su Google-u uputile i druge države širom sveta.

Porast broja zahteva za korisničkim podacima u sklopu kriminalnih istraga za kompaniju nije iznenađenje s obzirom da raste i broj korisnika sve brojnijih servisa i proizvoda kompanije. Ovakvi zahtevi se razmatraju pažljivo, svaki ponaosob, a u slučaju da nisu u saglasnosti sa duhom i slovom zakona, Google odbija da izađe u susret podnosiocima zahteva.

Najveći broj zahteva za korisničkim podacima u periodu od decembra prošle do juna ove godine Google je primio od SAD, čak 5950 zahteva za podacima o više od 11000 korisnika ili korisničkih naloga, a kompanija je u 93% slučajeva pozitivno odgovorila na ove zahteve. Sledeća na listi zemalja koje su se najčešće obraćale Google-u tražeći podatke o njegovim korisnicima i svojim građanima je Indija (1700 zahteva za 2400 naloga), a potom slede Francuska, Velika Britanija i Nemačka.

Međutim, ova slika nije potpuna. Naime, broj zahteva je verovatno daleko veći ali je kompanija u obavezi da ne objavljuje informacije o zahtevima koje joj upućuju obaveštajne službe bilo da je reč o zahtevima koji imaju formalno pravno pokriće ili je reč o hitnim zahtevima bez sudskog naloga.

Izveštaj se bavi i statističkim podacima koji se odnose na zahteve za uklanjanje sadržaja sa Google-ovog servisa YouTube. Broj tih zahteva je veći za 70% u odnosu na prethodnih šest meseci. SAD su uputile 92 zahteva za uklanjanje ukupno 757 fajlova sa kompanijskih servera, a Google je izašao u susret u 63% slučajeva. Tajland je zatražio uklanjanje 225 video snimaka zbog navodnog vređanja monarhije a kao odgovor na to Google je onemogućio pristup tajlandskih korisnicima za 90% video snimaka koje su tajlandske vlasti označile u svojim zahtevima kao sporne. Google je pristup na sličan način onemogućio i korisnicima iz Turske za pojedine snimke na YouTube, ali je odbio da izađe u susret indijskim vlastima i ukloni video snimke protesta kao i one koji su navodno uvredjivi za pojedine verske vođe. Zanimljivo je da je kompanija na 120 zahteva koje su uputile kineske vlasti u skoro svim slučajevima odgovorila negativno.

Transparentnost kompanije Google kada je reč o korisničkim podacima, čak i ako je samo delimična, je potez koji treba da slede i druge kompanije koje raspolažu podacima internet korisnika. Iako oni zbog toga što zarađuju na tim podacima žele da drže korisnike u uverenju da su njihovi podaci na sigurnom, to nije dovoljno dobar izgovor, smatraju stručnjaci koji se bave zaštitom prava na privatnost internet korisnika.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Kazne zbog kršenja Opšte uredbe EU o zaštiti podataka za godinu dana porasle za 168%

Kazne zbog kršenja Opšte uredbe EU o zaštiti podataka za godinu dana porasle za 168%

Troškovi koje su kompanije imale po osnovu kazni izrečenih u skladu sa Opštom uredbom EU o zaštiti podataka (GDPR) porasli su za 168%, na više od... Dalje

Google najavio uvođenje Privacy Sandboxa na Android 13 početkom sledeće godine

Google najavio uvođenje Privacy Sandboxa na Android 13 početkom sledeće godine

Google je najavio da će početkom sledeće godine započeti uvođenje Privacy Sandbox sistema za ograničeni broj Android 13 uređaja. Privacy Sandbo... Dalje

Gugl kažnjen sa 391,5 miliona dolara zbog tajnog praćenja korisnika

Gugl kažnjen sa 391,5 miliona dolara zbog tajnog praćenja korisnika

Internet gigant Gugl pristao je da plati rekordnih 391,5 miliona dolara za rešavanje spora po tužbi koju su zajedno podneli državni tužioci 40 ame... Dalje

Rusija kaznila TikTok zbog ''LGBT propagande'' i Twitch zbog ''ukrajinskih laži''

Rusija kaznila TikTok zbog ''LGBT propagande'' i Twitch zbog ''ukrajinskih laži''

Rusija je kaznila TikTok jer nije izbrisao sadržaj koji krši ruske zakone o „LGBT propagandi“ i Twitch zbog video intervjua sa Aleksijem... Dalje

Google kažnjen zbog obmanjivanja korisnika i prikupljanja podataka o lokaciji

Google kažnjen zbog obmanjivanja korisnika i prikupljanja podataka o lokaciji

Australijska komisija za konkurenciju i potrošače (ACCC) kaznila je Google sa 60 miliona dolara zbog toga što je kompanija skoro dve godine, od jan... Dalje