I Severna Koreja na internetu

Ostale vesti, 12.10.2010, 02:18 AM

I Severna Koreja na internetu

Pored tradicionalnog masovnog slavlja i vojne parade, vladajuća Radnička partija Severne Koreje je 65. godišnjicu osnivanja obeležila na neuobičajen način - početkom rada prvog državnog web sajta.

Reč je o web sajtu državne novinske agencije, čiji je rad pripreman punih devet meseci pre datuma obeležavanja godišnjice. Internet adresa sajta je prva od 1024 adresa koje su rezervisane za Severnu Koreju ali koje do sada nikada nisu bile korišćene. Sajt državne novinske agencije se razlikuje od onoga kojeg administrira grupa u Tokiju, jer se na japanskom sajtu objavljuju vesti i slike dan kasnije.

Rukovođenje ostalim web sajtovima koji su povezani sa Severnom Korejom, kao i nedavno pokrenutim državnim nalogom na Twitter-u obavlja se izvan Severne Koreje.

Sajt je čini se bio neka vrsta dobrodošlice stranim novinarima koji su prisustvovali paradi u nedelju. Neuobičajena je bila i činjenica da je reporterima koji su izveštavali sa proslave bio omogućen pun pristup internetu jer je obično posetiocima Pjongjanga dozvoljeno telefoniranje i slanje email-ova samo preko određenih kompjutera.

Međutim, ovoga puta novinari su imali pristup Facebook-u, Twitter-u i Skype-u i to preko sopstvenih računara, što je neuobičajeno za zemlju koja strogo kontroliše komunikaciju svojih građana.

Naravno, pristup internetu je omogućen maloj grupi ljudi koja pripada elitnim krugovima, dok je ostatku nacije zabranjen pristup vestima koje dolaze iz stranih izvora.

Radio prijemnici su unapred podešeni za prijem samo državnih stanica, strani časopisi i novine su zabranjeni a jedini pristup koji je omogućen ostatku građanstva koje ne pripada elitnim vladajućim krugovima je pristup unutrašnjoj nacionalnoj mreži kojoj je onemogućeno povezivanje sa sajtovima izvan Severne Koreje. Međutim, kompjuteri u domovima običnih građana Severne Koreje su retkost, tako da ovako cenzurisanom internetu većina njih pristupa preko terminala u bibliotekama, na univerzitetima ili u internet-kafeima.

Teško je proceniti da li ovakav potez Severne Koreje prema novinarima koji su izveštavali sa parade znači prekretnicu u načinu na koji ova zemlja reguliše pristup komunikacijama ili je cilj bio da se ostavi dobar utisak. Proslava godišnjice vladajuće partije je svake godine događaj od velikog značaja za ovu zemlju, međutim, ove godine je posebno važna jer naslednik Kim Jong-ila, Kim Jong-un, preuzima mesto prvog čoveka partije.

Severna Koreja je jedna od nekoliko preostalih informatičkih crnih rupa u svetu, a poznavaoci prilika u toj zemlji smatraju da u današnjoj Severnoj Koreji nema mesta internetu jer bi otvoren pristup svetskoj komunikacijskoj mreži značio da bi građanima bila dostupna istina koja se od njih skriva decenijama unazad.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Podaci kompanije Kaspersky pokazuju da će zamena Windowsa 7 biti nemoguća misija

Podaci kompanije Kaspersky pokazuju da će zamena Windowsa 7 biti nemoguća misija

Microsoft će ukinuti podršku za Windows 7 u januaru sledeće godine, a iako su rizici ostanka na nepodržanim verzijama Windowsa veliki, ne izgled... Dalje

Huaweiju će biti privremeno produžena dozvola za saradnju sa američkim kompanijama, sudbina kompanije i dalje neizvesna

Huaweiju će biti privremeno produžena dozvola za saradnju sa američkim kompanijama, sudbina kompanije i dalje neizvesna

Vesti o američkim sankcijama prema Huaweiju malo su utihnule kada je kompaniji privremeno odobren nastavak saradnje sa američkim kompanija i posebno... Dalje

Microsoft blokirao programere iz zemalja kojima su SAD uvele sankcije

Microsoft blokirao programere iz zemalja kojima su SAD uvele sankcije

Microsoft je postao vlasnik GitHuba a sada je kompanija zabranila programere iz nekoliko zemalja zbog novih američkih sankcija. Kompanija je zabranil... Dalje

Američke tehnološke kompanije sastaju se zbog Huaweija sa predstavnicima američke vlade

Američke tehnološke kompanije sastaju se zbog Huaweija sa predstavnicima američke vlade

Zvaničnici američke vlade i predstavnici američkih tehnoloških kompanija sastaće se kako bi razgovarali o zabrani Huaweija. Na sastanku će uč... Dalje

Da li će muke Huaweija sa američkim vlastima uskoro biti okončane?

Da li će muke Huaweija sa američkim vlastima uskoro biti okončane?

Američkim kompanijama bi moglo biti omogućeno da posluju sa Huaweijem za dve nedelje, navodi se u izveštaju agencije Rojters. Kineski tehnološki g... Dalje