I Severna Koreja na internetu

Ostale vesti, 12.10.2010, 02:18 AM

I Severna Koreja na internetu

Pored tradicionalnog masovnog slavlja i vojne parade, vladajuća Radnička partija Severne Koreje je 65. godišnjicu osnivanja obeležila na neuobičajen način - početkom rada prvog državnog web sajta.

Reč je o web sajtu državne novinske agencije, čiji je rad pripreman punih devet meseci pre datuma obeležavanja godišnjice. Internet adresa sajta je prva od 1024 adresa koje su rezervisane za Severnu Koreju ali koje do sada nikada nisu bile korišćene. Sajt državne novinske agencije se razlikuje od onoga kojeg administrira grupa u Tokiju, jer se na japanskom sajtu objavljuju vesti i slike dan kasnije.

Rukovođenje ostalim web sajtovima koji su povezani sa Severnom Korejom, kao i nedavno pokrenutim državnim nalogom na Twitter-u obavlja se izvan Severne Koreje.

Sajt je čini se bio neka vrsta dobrodošlice stranim novinarima koji su prisustvovali paradi u nedelju. Neuobičajena je bila i činjenica da je reporterima koji su izveštavali sa proslave bio omogućen pun pristup internetu jer je obično posetiocima Pjongjanga dozvoljeno telefoniranje i slanje email-ova samo preko određenih kompjutera.

Međutim, ovoga puta novinari su imali pristup Facebook-u, Twitter-u i Skype-u i to preko sopstvenih računara, što je neuobičajeno za zemlju koja strogo kontroliše komunikaciju svojih građana.

Naravno, pristup internetu je omogućen maloj grupi ljudi koja pripada elitnim krugovima, dok je ostatku nacije zabranjen pristup vestima koje dolaze iz stranih izvora.

Radio prijemnici su unapred podešeni za prijem samo državnih stanica, strani časopisi i novine su zabranjeni a jedini pristup koji je omogućen ostatku građanstva koje ne pripada elitnim vladajućim krugovima je pristup unutrašnjoj nacionalnoj mreži kojoj je onemogućeno povezivanje sa sajtovima izvan Severne Koreje. Međutim, kompjuteri u domovima običnih građana Severne Koreje su retkost, tako da ovako cenzurisanom internetu većina njih pristupa preko terminala u bibliotekama, na univerzitetima ili u internet-kafeima.

Teško je proceniti da li ovakav potez Severne Koreje prema novinarima koji su izveštavali sa parade znači prekretnicu u načinu na koji ova zemlja reguliše pristup komunikacijama ili je cilj bio da se ostavi dobar utisak. Proslava godišnjice vladajuće partije je svake godine događaj od velikog značaja za ovu zemlju, međutim, ove godine je posebno važna jer naslednik Kim Jong-ila, Kim Jong-un, preuzima mesto prvog čoveka partije.

Severna Koreja je jedna od nekoliko preostalih informatičkih crnih rupa u svetu, a poznavaoci prilika u toj zemlji smatraju da u današnjoj Severnoj Koreji nema mesta internetu jer bi otvoren pristup svetskoj komunikacijskoj mreži značio da bi građanima bila dostupna istina koja se od njih skriva decenijama unazad.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google najavio postepeno ukidanje kolačića trećih strana

Google najavio postepeno ukidanje kolačića trećih strana

Google je najavio značajan korak u pravcu poboljšanja privatnosti korisnika: postepeno eliminisanje kolačića trećih strana. Ovaj potez koji je ... Dalje

Sud u Moskvi kaznio Google zbog odbijanja kompanije da čuva podatke ruskih korisnika na serverima u Rusiji

Sud u Moskvi kaznio Google zbog odbijanja kompanije da čuva podatke ruskih korisnika na serverima u Rusiji

Sud u Rusiji kaznio je Google sa 15 miliona rubalja (164.000 dolara) zbog ponovljenog odbijanja kompanije da podatke ruskih korisnika čuva na serveri... Dalje

Rusija planira da blokira VPN-ove koji omogućavaju pristup Facebooku, Instagramu i WhatsAppu

Rusija planira da blokira VPN-ove koji omogućavaju pristup Facebooku, Instagramu i WhatsAppu

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor planira da blokira virtueln... Dalje

Xiaomi u Kini blokira Telegram kao opasnu aplikaciju

Xiaomi u Kini blokira Telegram kao opasnu aplikaciju

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi smatra Telegram opasnim zbog čega je kompanija blokirala instalaciju aplikacije za svoje korisnike u Ki... Dalje

Sud odbio Googleov zahtev da prekine spor o obmanjivanju korisnika u vezi privatnog pretraživanja

Sud odbio Googleov zahtev da prekine spor o obmanjivanju korisnika u vezi privatnog pretraživanja

Sud u Kaliforniji odbio je Googleov zahtev za presudu po skraćenom postupku u tužbi vrednoj 5 milijarde dolara koju su pokrenuli korisnici u kojoj ... Dalje