Microsoft kupio Skype

Ostale vesti, 10.05.2011, 10:59 AM

Microsoft kupio Skype

Nakon što se cele prethodne nedelje spekulisalo o tome ko će biti novi vlasnik kompanije Skype, a kao potencijalni kupci spominjani su Google, Facebook i Cisco, izgleda da je bitka za vlasništvo nad kompanijom okončana.

Microsoft je novi vlasnik Skype-a, a pregovori o kupovini vrednoj oko 8 milijardi dolara se privode kraju, objavio je američki dnevni list The Wall Street Journal. Prema nezvaničnim najavama iz krugova bliskih pregovaračima, zvanična potvrda o kupovini očekuje se u toku dana. Predstavnici obe kompanije nisu želeli da komentarišu ove glasine.

Ovo je najveća kupovina u istoriji kompanije Microsoft, nakon što je pre četiri godine kompanija kupila marketing kompaniju aQuantive Inc. S druge strane, i za Skype ovo nije prva kupovina. Kompaniju Skype koja je započela sa radom 2003. godine, 2005. godine je kupio eBay za 3,1 milijardu dolara. eBay je većinski deo svog vlasništa kasnije prepustio privatnoj investicionoj grupi po ceni koja je za 1,2 miljarde manja od one koju je kompanija platila kupujući Skype.

Uprkos tome što je reč o prepoznatljivom brendu koji uživa veliku popularnost među internet korisnicima, Skype je prošle godine poslovao sa gubitkom. Kompanija je prijavila prihod od 860 miliona dolara i 264 miliona dolara operativnog profita, ali su dugovi premašili ostvarenu zaradu tako da je na kraju godine zabeležen gubitak od 7 miliona dolara.

Motivi Microsoft-a za ovu kupovinu još uvek su predmet nagađanja, s obzirom da Microsoft raspolaže sopstvenim softverom čije se funkcije u velikoj meri preklapaju sa funkcijama Skype-a. Naime, iste usluge koje svojim korisncima pruža Skype, nudi i Windows Live Messenger. Windows Live Messenger ima oko 330 miliona aktivnih korisnika mesečno, pri čemu je u svakom trenutku aktivno njih oko 40 miliona. Skype ima nešto manje aktivnih korisnika, 124 miliona mesečno, od kojih se 20-30 miliona njih nalazi na mreži u svakom trenutku.

Iako je baza Skype-ovih korisnika značajno manja od one koju ima Windows Live Messenger, postoji i jedna razlika: oko 8 miliona Skype korisnika plaća ovaj servis. Naime, dok su svi internet servisi koje svojim korisnicima nudi Skype besplatni, telefonski pozivi se naplaćuju.

Infrastruktura koju je razvio Skype mogla bi biti jedan od motiva Microsoft-a za kupovinu kompanije. Međutim, i dalje je teško razumeti zašto se Microsoft odlučio da plati ogromnu sumu novca za kompaniju koja dugo vremena unazad posluje sa gubitkom.

Za manju sumu od one koju je ponudio za kupovinu Skype-a, Microsoft je mogao da razvije telefonsku infrastrukturu identičnu onoj koju ima Skype. Stručnjaci su izračunali da je za svakog Skype korisnika, koji sa aspekta profitabilnosti vredi oko 30 dolara, Microsoft platio neverovatnih 1000 dolara.

Sa tehnološkog aspekta i sa aspekta sticanja novih korisnika ova kupovina nema mnogo smisla. Međutim, imajući u vidu da je ovim potezom Microsoft izbacio iz igre Google i Facebook postaje jasnije zbog čega je kupovina Skype-a za Microsoft bila prilika kojoj je teško odoleti.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Interni dokumenti u koje je Rojters imao uvid pokazuju da je Huawei računarsku opremu kompanije Hewlett-Packard isporučio najvećem iranskom mobiln... Dalje

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft je nedavno objavio novu verziju Microsoft Edgea baziranu na Chromiumu, tako da ne iznenađuje to što kompanija sada pokušava da ubedi kori... Dalje

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google postavlja nova ograničenja za video oglase u Chromeu i na YouTubeu. Chrome će blokirati oglase koji se reprodukuju usred kratkih videa, duž... Dalje

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Samo nekoliko dana nas deli od trenutka kada će Windows 7 dobiti poslednji paket bezbednosnih ispravki, posle čega će Microsoft ukinuti podršku za... Dalje

Booking.com obećao da će prestati da obmanjuje i vrši pritisak na korisnike

Booking.com obećao da će prestati da obmanjuje i vrši pritisak na korisnike

Popularni sajt Booking.com pristao je da izvrši niz promena na platformi nakon razgovora sa Evropskom komisijom i nacionalnim potrošačkim organizac... Dalje