Microsoft kupio Skype

Ostale vesti, 10.05.2011, 10:59 AM

Microsoft kupio Skype

Nakon što se cele prethodne nedelje spekulisalo o tome ko će biti novi vlasnik kompanije Skype, a kao potencijalni kupci spominjani su Google, Facebook i Cisco, izgleda da je bitka za vlasništvo nad kompanijom okončana.

Microsoft je novi vlasnik Skype-a, a pregovori o kupovini vrednoj oko 8 milijardi dolara se privode kraju, objavio je američki dnevni list The Wall Street Journal. Prema nezvaničnim najavama iz krugova bliskih pregovaračima, zvanična potvrda o kupovini očekuje se u toku dana. Predstavnici obe kompanije nisu želeli da komentarišu ove glasine.

Ovo je najveća kupovina u istoriji kompanije Microsoft, nakon što je pre četiri godine kompanija kupila marketing kompaniju aQuantive Inc. S druge strane, i za Skype ovo nije prva kupovina. Kompaniju Skype koja je započela sa radom 2003. godine, 2005. godine je kupio eBay za 3,1 milijardu dolara. eBay je većinski deo svog vlasništa kasnije prepustio privatnoj investicionoj grupi po ceni koja je za 1,2 miljarde manja od one koju je kompanija platila kupujući Skype.

Uprkos tome što je reč o prepoznatljivom brendu koji uživa veliku popularnost među internet korisnicima, Skype je prošle godine poslovao sa gubitkom. Kompanija je prijavila prihod od 860 miliona dolara i 264 miliona dolara operativnog profita, ali su dugovi premašili ostvarenu zaradu tako da je na kraju godine zabeležen gubitak od 7 miliona dolara.

Motivi Microsoft-a za ovu kupovinu još uvek su predmet nagađanja, s obzirom da Microsoft raspolaže sopstvenim softverom čije se funkcije u velikoj meri preklapaju sa funkcijama Skype-a. Naime, iste usluge koje svojim korisncima pruža Skype, nudi i Windows Live Messenger. Windows Live Messenger ima oko 330 miliona aktivnih korisnika mesečno, pri čemu je u svakom trenutku aktivno njih oko 40 miliona. Skype ima nešto manje aktivnih korisnika, 124 miliona mesečno, od kojih se 20-30 miliona njih nalazi na mreži u svakom trenutku.

Iako je baza Skype-ovih korisnika značajno manja od one koju ima Windows Live Messenger, postoji i jedna razlika: oko 8 miliona Skype korisnika plaća ovaj servis. Naime, dok su svi internet servisi koje svojim korisnicima nudi Skype besplatni, telefonski pozivi se naplaćuju.

Infrastruktura koju je razvio Skype mogla bi biti jedan od motiva Microsoft-a za kupovinu kompanije. Međutim, i dalje je teško razumeti zašto se Microsoft odlučio da plati ogromnu sumu novca za kompaniju koja dugo vremena unazad posluje sa gubitkom.

Za manju sumu od one koju je ponudio za kupovinu Skype-a, Microsoft je mogao da razvije telefonsku infrastrukturu identičnu onoj koju ima Skype. Stručnjaci su izračunali da je za svakog Skype korisnika, koji sa aspekta profitabilnosti vredi oko 30 dolara, Microsoft platio neverovatnih 1000 dolara.

Sa tehnološkog aspekta i sa aspekta sticanja novih korisnika ova kupovina nema mnogo smisla. Međutim, imajući u vidu da je ovim potezom Microsoft izbacio iz igre Google i Facebook postaje jasnije zbog čega je kupovina Skype-a za Microsoft bila prilika kojoj je teško odoleti.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Podaci kompanije Kaspersky pokazuju da će zamena Windowsa 7 biti nemoguća misija

Podaci kompanije Kaspersky pokazuju da će zamena Windowsa 7 biti nemoguća misija

Microsoft će ukinuti podršku za Windows 7 u januaru sledeće godine, a iako su rizici ostanka na nepodržanim verzijama Windowsa veliki, ne izgled... Dalje

Huaweiju će biti privremeno produžena dozvola za saradnju sa američkim kompanijama, sudbina kompanije i dalje neizvesna

Huaweiju će biti privremeno produžena dozvola za saradnju sa američkim kompanijama, sudbina kompanije i dalje neizvesna

Vesti o američkim sankcijama prema Huaweiju malo su utihnule kada je kompaniji privremeno odobren nastavak saradnje sa američkim kompanija i posebno... Dalje

Microsoft blokirao programere iz zemalja kojima su SAD uvele sankcije

Microsoft blokirao programere iz zemalja kojima su SAD uvele sankcije

Microsoft je postao vlasnik GitHuba a sada je kompanija zabranila programere iz nekoliko zemalja zbog novih američkih sankcija. Kompanija je zabranil... Dalje

Američke tehnološke kompanije sastaju se zbog Huaweija sa predstavnicima američke vlade

Američke tehnološke kompanije sastaju se zbog Huaweija sa predstavnicima američke vlade

Zvaničnici američke vlade i predstavnici američkih tehnoloških kompanija sastaće se kako bi razgovarali o zabrani Huaweija. Na sastanku će uč... Dalje

Da li će muke Huaweija sa američkim vlastima uskoro biti okončane?

Da li će muke Huaweija sa američkim vlastima uskoro biti okončane?

Američkim kompanijama bi moglo biti omogućeno da posluju sa Huaweijem za dve nedelje, navodi se u izveštaju agencije Rojters. Kineski tehnološki g... Dalje