Microsoft kupio Skype

Ostale vesti, 10.05.2011, 10:59 AM

Microsoft kupio Skype

Nakon što se cele prethodne nedelje spekulisalo o tome ko će biti novi vlasnik kompanije Skype, a kao potencijalni kupci spominjani su Google, Facebook i Cisco, izgleda da je bitka za vlasništvo nad kompanijom okončana.

Microsoft je novi vlasnik Skype-a, a pregovori o kupovini vrednoj oko 8 milijardi dolara se privode kraju, objavio je američki dnevni list The Wall Street Journal. Prema nezvaničnim najavama iz krugova bliskih pregovaračima, zvanična potvrda o kupovini očekuje se u toku dana. Predstavnici obe kompanije nisu želeli da komentarišu ove glasine.

Ovo je najveća kupovina u istoriji kompanije Microsoft, nakon što je pre četiri godine kompanija kupila marketing kompaniju aQuantive Inc. S druge strane, i za Skype ovo nije prva kupovina. Kompaniju Skype koja je započela sa radom 2003. godine, 2005. godine je kupio eBay za 3,1 milijardu dolara. eBay je većinski deo svog vlasništa kasnije prepustio privatnoj investicionoj grupi po ceni koja je za 1,2 miljarde manja od one koju je kompanija platila kupujući Skype.

Uprkos tome što je reč o prepoznatljivom brendu koji uživa veliku popularnost među internet korisnicima, Skype je prošle godine poslovao sa gubitkom. Kompanija je prijavila prihod od 860 miliona dolara i 264 miliona dolara operativnog profita, ali su dugovi premašili ostvarenu zaradu tako da je na kraju godine zabeležen gubitak od 7 miliona dolara.

Motivi Microsoft-a za ovu kupovinu još uvek su predmet nagađanja, s obzirom da Microsoft raspolaže sopstvenim softverom čije se funkcije u velikoj meri preklapaju sa funkcijama Skype-a. Naime, iste usluge koje svojim korisncima pruža Skype, nudi i Windows Live Messenger. Windows Live Messenger ima oko 330 miliona aktivnih korisnika mesečno, pri čemu je u svakom trenutku aktivno njih oko 40 miliona. Skype ima nešto manje aktivnih korisnika, 124 miliona mesečno, od kojih se 20-30 miliona njih nalazi na mreži u svakom trenutku.

Iako je baza Skype-ovih korisnika značajno manja od one koju ima Windows Live Messenger, postoji i jedna razlika: oko 8 miliona Skype korisnika plaća ovaj servis. Naime, dok su svi internet servisi koje svojim korisnicima nudi Skype besplatni, telefonski pozivi se naplaćuju.

Infrastruktura koju je razvio Skype mogla bi biti jedan od motiva Microsoft-a za kupovinu kompanije. Međutim, i dalje je teško razumeti zašto se Microsoft odlučio da plati ogromnu sumu novca za kompaniju koja dugo vremena unazad posluje sa gubitkom.

Za manju sumu od one koju je ponudio za kupovinu Skype-a, Microsoft je mogao da razvije telefonsku infrastrukturu identičnu onoj koju ima Skype. Stručnjaci su izračunali da je za svakog Skype korisnika, koji sa aspekta profitabilnosti vredi oko 30 dolara, Microsoft platio neverovatnih 1000 dolara.

Sa tehnološkog aspekta i sa aspekta sticanja novih korisnika ova kupovina nema mnogo smisla. Međutim, imajući u vidu da je ovim potezom Microsoft izbacio iz igre Google i Facebook postaje jasnije zbog čega je kupovina Skype-a za Microsoft bila prilika kojoj je teško odoleti.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zbog ''bezbednosnih razloga'' Apple morao da ukloni WhatsApp i Threads iz kineske prodavnice aplikacija

Zbog ''bezbednosnih razloga'' Apple morao da ukloni WhatsApp i Threads iz kineske prodavnice aplikacija

Po nalogu kineske vlade, Apple je uklonio Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz kineske verzije svoje prodavnice aplikacija, App Store. Kineska vlad... Dalje

Edge krade kartice i druge podatke iz Google Chromea bez dozvole

Edge krade kartice i druge podatke iz Google Chromea bez dozvole

Microsoftov pretraživač Edge uvozi otvorene Chrome kartice i druge podatke iz Googleovog pretraživača bez dozvole, čak i ako je opcija koja omogu... Dalje

Google najavio postepeno ukidanje kolačića trećih strana

Google najavio postepeno ukidanje kolačića trećih strana

Google je najavio značajan korak u pravcu poboljšanja privatnosti korisnika: postepeno eliminisanje kolačića trećih strana. Ovaj potez koji je ... Dalje

Sud u Moskvi kaznio Google zbog odbijanja kompanije da čuva podatke ruskih korisnika na serverima u Rusiji

Sud u Moskvi kaznio Google zbog odbijanja kompanije da čuva podatke ruskih korisnika na serverima u Rusiji

Sud u Rusiji kaznio je Google sa 15 miliona rubalja (164.000 dolara) zbog ponovljenog odbijanja kompanije da podatke ruskih korisnika čuva na serveri... Dalje

Rusija planira da blokira VPN-ove koji omogućavaju pristup Facebooku, Instagramu i WhatsAppu

Rusija planira da blokira VPN-ove koji omogućavaju pristup Facebooku, Instagramu i WhatsAppu

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor planira da blokira virtueln... Dalje