Microsoft objavljuje RC verziju IE9, finalna verzija uskoro

Ostale vesti, 11.02.2011, 11:06 AM

Microsoft objavljuje RC verziju IE9, finalna verzija uskoro

Microsoft će danas objaviti RC (realise candidate) verziju svog browsera Internet Explorer 9, najavljujući da nova verzija obuhvata kompletirane funkcije i da će finalna verzija biti objavljena uskoro. Ova verzija je i poslednja prilika za testiranje browsera i uklanjanje eventualno postojećih bagova pre objavljivanja finalne verzije.

U kompaniji ističu da su brzina i privatnost dve karakterisitike koje će izdvojiti IE 9 među drugim browserima.

IE 9 RC uključuje brže performanse - u kompaniji kažu da je nova verzija IE9 brža od beta verzije za približno 35%, što Microsoftov browser čini bržim od bilo kog drugog trenutno postojećeg browsera.

Pored toga, RC IE9 ima i proširenu podršku za HTML5 i ono što nazivaju veb tehnologijom budućnosti. Ovo uključuje podršku za geolokaciju i HTML semantičke oznake, što većina ostalih browsera već ima.

Funkcija kojom se u Microsoftu naročito ponose je takozvana zaštita od praćenja (Tracking Protection), koja štiti korisnike od praćenja njihovih aktivnosti na mreži. Naime, određeni sadržaj na veb sajtu može biti korišćen za praćenje aktivnosti korisnika onda kad on pređe na drugi veb sajt. Funkcija zaštite od praćenja koju uključuje IE9 RC znači da će korisnici moći da ograniče komunikaciju browsera sa određenim veb sajtovima kako bi sačuvali privatnost svojih podataka. Funkcija se oslanja na listu sajtova koju korisnik sam može da kreira ili na liste koje su već kreirali drugi, da bi blokirala sajtove sa liste ili oglasne mreže u pokušaju praćenja korisnika. Iako Microsoft neće korisnicima ponuditi takvu listu, kompanija je, na svojoj veb stranici, stavila na raspolaganje linkove ka listama koje se mogu preuzeti a koje su formirali Abine, EasyList, Privacy Choice i TRUSTe.

Microsoft pokušava da vrati korisnike koji su napustili njegov browser i zamenili ga konkurentskim aplikacijama, ali i da pridobije nove jer je prema statistikama kompanije Net Applications, Internet Explorer izgubio više od 6% udela na tržištu tokom proteklih godinu dana, a podaci iz januara govore da je taj procenat svega 56%, što je istorijski minimum. U isto vreme, konkurentski Chrome je ostvario 11% tržišnog udela, što predstavlja porast od 5,5% ostvaren za proteklih 12 meseci.

Internet Explorer 9 je tokom testiranja beta verzije preuzet 25 miliona puta.

Korisnici Windows Vista i Windows 7 mogu besplatno preuzeti IE9 RC na internet adresi http://www.beautyoftheweb.com/ . Browser neće moći da preuzmu oni koji još uvek koriste operativni sistem Windows XP. Veličina instalacije je za 32-bitnu verziju browsera je 19MB, dok je 64-bitna verzija 37MB.

Iako se objavljivanje finalne verzije browsera očekuje uskoro, s obzirom da je iz kompanije najavljeno da će se to desiti u prvom kvartalu ove godine, tačan datum izlaska novog browsera još uvek nije poznat.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google najavio postepeno ukidanje kolačića trećih strana

Google najavio postepeno ukidanje kolačića trećih strana

Google je najavio značajan korak u pravcu poboljšanja privatnosti korisnika: postepeno eliminisanje kolačića trećih strana. Ovaj potez koji je ... Dalje

Sud u Moskvi kaznio Google zbog odbijanja kompanije da čuva podatke ruskih korisnika na serverima u Rusiji

Sud u Moskvi kaznio Google zbog odbijanja kompanije da čuva podatke ruskih korisnika na serverima u Rusiji

Sud u Rusiji kaznio je Google sa 15 miliona rubalja (164.000 dolara) zbog ponovljenog odbijanja kompanije da podatke ruskih korisnika čuva na serveri... Dalje

Rusija planira da blokira VPN-ove koji omogućavaju pristup Facebooku, Instagramu i WhatsAppu

Rusija planira da blokira VPN-ove koji omogućavaju pristup Facebooku, Instagramu i WhatsAppu

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor planira da blokira virtueln... Dalje

Xiaomi u Kini blokira Telegram kao opasnu aplikaciju

Xiaomi u Kini blokira Telegram kao opasnu aplikaciju

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi smatra Telegram opasnim zbog čega je kompanija blokirala instalaciju aplikacije za svoje korisnike u Ki... Dalje

Sud odbio Googleov zahtev da prekine spor o obmanjivanju korisnika u vezi privatnog pretraživanja

Sud odbio Googleov zahtev da prekine spor o obmanjivanju korisnika u vezi privatnog pretraživanja

Sud u Kaliforniji odbio je Googleov zahtev za presudu po skraćenom postupku u tužbi vrednoj 5 milijarde dolara koju su pokrenuli korisnici u kojoj ... Dalje