Microsoft objavljuje RC verziju IE9, finalna verzija uskoro

Ostale vesti, 11.02.2011, 11:06 AM

Microsoft objavljuje RC verziju IE9, finalna verzija uskoro

Microsoft će danas objaviti RC (realise candidate) verziju svog browsera Internet Explorer 9, najavljujući da nova verzija obuhvata kompletirane funkcije i da će finalna verzija biti objavljena uskoro. Ova verzija je i poslednja prilika za testiranje browsera i uklanjanje eventualno postojećih bagova pre objavljivanja finalne verzije.

U kompaniji ističu da su brzina i privatnost dve karakterisitike koje će izdvojiti IE 9 među drugim browserima.

IE 9 RC uključuje brže performanse - u kompaniji kažu da je nova verzija IE9 brža od beta verzije za približno 35%, što Microsoftov browser čini bržim od bilo kog drugog trenutno postojećeg browsera.

Pored toga, RC IE9 ima i proširenu podršku za HTML5 i ono što nazivaju veb tehnologijom budućnosti. Ovo uključuje podršku za geolokaciju i HTML semantičke oznake, što većina ostalih browsera već ima.

Funkcija kojom se u Microsoftu naročito ponose je takozvana zaštita od praćenja (Tracking Protection), koja štiti korisnike od praćenja njihovih aktivnosti na mreži. Naime, određeni sadržaj na veb sajtu može biti korišćen za praćenje aktivnosti korisnika onda kad on pređe na drugi veb sajt. Funkcija zaštite od praćenja koju uključuje IE9 RC znači da će korisnici moći da ograniče komunikaciju browsera sa određenim veb sajtovima kako bi sačuvali privatnost svojih podataka. Funkcija se oslanja na listu sajtova koju korisnik sam može da kreira ili na liste koje su već kreirali drugi, da bi blokirala sajtove sa liste ili oglasne mreže u pokušaju praćenja korisnika. Iako Microsoft neće korisnicima ponuditi takvu listu, kompanija je, na svojoj veb stranici, stavila na raspolaganje linkove ka listama koje se mogu preuzeti a koje su formirali Abine, EasyList, Privacy Choice i TRUSTe.

Microsoft pokušava da vrati korisnike koji su napustili njegov browser i zamenili ga konkurentskim aplikacijama, ali i da pridobije nove jer je prema statistikama kompanije Net Applications, Internet Explorer izgubio više od 6% udela na tržištu tokom proteklih godinu dana, a podaci iz januara govore da je taj procenat svega 56%, što je istorijski minimum. U isto vreme, konkurentski Chrome je ostvario 11% tržišnog udela, što predstavlja porast od 5,5% ostvaren za proteklih 12 meseci.

Internet Explorer 9 je tokom testiranja beta verzije preuzet 25 miliona puta.

Korisnici Windows Vista i Windows 7 mogu besplatno preuzeti IE9 RC na internet adresi http://www.beautyoftheweb.com/ . Browser neće moći da preuzmu oni koji još uvek koriste operativni sistem Windows XP. Veličina instalacije je za 32-bitnu verziju browsera je 19MB, dok je 64-bitna verzija 37MB.

Iako se objavljivanje finalne verzije browsera očekuje uskoro, s obzirom da je iz kompanije najavljeno da će se to desiti u prvom kvartalu ove godine, tačan datum izlaska novog browsera još uvek nije poznat.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

LinkedIn se povlači iz Kine

LinkedIn se povlači iz Kine

LinkedIn, jedina velika američka društvena mreža kojoj je dozvoljeno da radi u Kini, objavila je da će platforma u Kini prestati sa radom. znatno... Dalje

Rusija kaznila WhatsApp, Facebook i Twitter zato što podatke ruskih korisnika ne čuvaju u Rusiji

Rusija kaznila WhatsApp, Facebook i Twitter zato što podatke ruskih korisnika ne čuvaju u Rusiji

Moskovski sud kaznio je WhatsApp, Facebook i Twitter zbog toga što ne čuvaju podatke ruskih korisnika unutar granica Rusije, objavio je Roskomnadzor... Dalje

Kina zabranila mlađima od 16 godina pojavljivanje na striming i video platformama

Kina zabranila mlađima od 16 godina pojavljivanje na striming i video platformama

Kineska uprava za sajber prostor (CAC) u sredu je donela odluku kojom zabranjuje pojavljivanje mlađih od 16 godina u sadržaju na striming i video pl... Dalje

Rusija tužila Facebook, Google, Telegram i Twitter zbog ''zabranjenog sadržaja''

Rusija tužila Facebook, Google, Telegram i Twitter zbog ''zabranjenog sadržaja''

Rusija je podnela tužbe protiv Facebooka, Googlea, Telegrama i Twittera zbog toga što nisu uklonili sadržaj koji se smatra nezakonitim. Kremlj tvrd... Dalje

Internet Explorer neće biti na Windowsu 11

Internet Explorer neće biti na Windowsu 11

Najavljujući Windows 11, Microsoft je naveo funkcije i aplikacije koje će biti uklonjene kada korisnici nadograde operativni sistem. U saopštenju ... Dalje