Ruska služba bezbednosti protiv Gmail-a, Hotmail-a i Skype-a

Ostale vesti, 11.04.2011, 09:34 AM

Ruska služba bezbednosti protiv Gmail-a, Hotmail-a i Skype-a

Ruska služba bezbednosti žalila se da Gmail, Hotmail i Skype otežavaju praćenje aktivnosti ruskih građana na internetu. Zvaničnik Federalne službe bezbednosti Ruske Federacije, nekadašenje tajne policije KGB-a, izjavio je pred vladinom komisijom za tehnologiju da su enkriptovani protokoli koje koriste internet servisi komplikovani za hakovanje i da bi ih trebalo zabraniti jer predstavljaju pretnju nacionalnoj sigurnosti.

Predlog Federalne službe bezbednosti podrazumeva svojevrsno ograničenje pristupa internetu kako bi se otklonila opasnost od mogućih protesta pred predsedničke izbore koji bi trebalo da budu održani iduće godine.

Aleksandar Andreječkin, šef centra za komunikaciju federalne službe, posebno je apostrofirao tri servisa koji koriste enkripciju internet saobraćaja - Gmail, Hotmail i Skype. “Nekontrolisano korišćenje ovih servisa može predstavljati pretnju velikih razmera po nacionalnu bezbednost,” izjavio je Andreječkin za novinsku agenciju RIA.

Ministar za komunikacije Ščogolev je rekao da Rusija ne planira da zabrani Gmail, Hotmail i Skype ili bilo koji drugi strani servis koji radi u Rusiji. Ono što se razmatra je način na koji će se urediti nove tehnologije.

Izvor iz Kremlja, koji citira agencija Rojters, kaže da je predlog federalne službe bezbednosti bio tako radikalan da nije zaslužio čak ni komentar, ali posle DDoS napada na veb sajt LiveJournal, koji hostuje blogove, a između ostalih i blog istaknutog borca protiv korupcije u Rusiji, mnogi internet korisnici u Rusiji su zabrinuti.

Predsednik Dmitrij Medevedev, čiji blog takođe hostovan na LiveJournal nije bio u funkciji približno sat vremena, osudio je napad na LiveJournal nazivajući ga nedopustivim i nezakonitim.

Predlog Federalne službe bezbednosti izazvao je talas negativnih komentara među ruskim internet korisnicima, jer mnogi sada strahuju da bi Rusija mogla slediti primer Kine i ograničiti pristup internetu.

Portparol ruskog premijera Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, kaže da nema razloga za uzbunu. “Federalna služba bezbednosti ima svoj ugao gledanja, ali takođe ima i drugih gledišta. Sva ta gledišta će biti predmet rasprave.”

S obzirom da je televizija pod kontrolom ruskih vlasti, internet je jedino mesto gde Rusi mogu sebi dati oduška kritikujući Putina, Medvedeva i rusku političku i ekonomsku elitu.

Rusija ima 50 miliona internet korisnika u populaciji od 143 miliona stanovnika, a LiveJournal hostuje više od 4,7 miliona ruskih blogera. Napadi na ovaj blog-hosting servis su ovoga trenutka predmet istrage, a izveštaj o tome advokati LiveJournal će predati ruskom Ministartsvu unutrašnjih poslova.

Napadi na LiveJournal imali su sva obeležja organizovanih, finansiranih sajber napada. Stručnjaci kažu da Rusija ima jedinicu specijalizovanu za sajber ratove sačinjenu od hakera koje je služba bezbednosti primorala na saradnju i rad za državu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

LinkedIn se povlači iz Kine

LinkedIn se povlači iz Kine

LinkedIn, jedina velika američka društvena mreža kojoj je dozvoljeno da radi u Kini, objavila je da će platforma u Kini prestati sa radom. znatno... Dalje

Rusija kaznila WhatsApp, Facebook i Twitter zato što podatke ruskih korisnika ne čuvaju u Rusiji

Rusija kaznila WhatsApp, Facebook i Twitter zato što podatke ruskih korisnika ne čuvaju u Rusiji

Moskovski sud kaznio je WhatsApp, Facebook i Twitter zbog toga što ne čuvaju podatke ruskih korisnika unutar granica Rusije, objavio je Roskomnadzor... Dalje

Kina zabranila mlađima od 16 godina pojavljivanje na striming i video platformama

Kina zabranila mlađima od 16 godina pojavljivanje na striming i video platformama

Kineska uprava za sajber prostor (CAC) u sredu je donela odluku kojom zabranjuje pojavljivanje mlađih od 16 godina u sadržaju na striming i video pl... Dalje

Rusija tužila Facebook, Google, Telegram i Twitter zbog ''zabranjenog sadržaja''

Rusija tužila Facebook, Google, Telegram i Twitter zbog ''zabranjenog sadržaja''

Rusija je podnela tužbe protiv Facebooka, Googlea, Telegrama i Twittera zbog toga što nisu uklonili sadržaj koji se smatra nezakonitim. Kremlj tvrd... Dalje

Internet Explorer neće biti na Windowsu 11

Internet Explorer neće biti na Windowsu 11

Najavljujući Windows 11, Microsoft je naveo funkcije i aplikacije koje će biti uklonjene kada korisnici nadograde operativni sistem. U saopštenju ... Dalje