Ruska služba bezbednosti protiv Gmail-a, Hotmail-a i Skype-a

Ostale vesti, 11.04.2011, 09:34 AM

Ruska služba bezbednosti protiv Gmail-a, Hotmail-a i Skype-a

Ruska služba bezbednosti žalila se da Gmail, Hotmail i Skype otežavaju praćenje aktivnosti ruskih građana na internetu. Zvaničnik Federalne službe bezbednosti Ruske Federacije, nekadašenje tajne policije KGB-a, izjavio je pred vladinom komisijom za tehnologiju da su enkriptovani protokoli koje koriste internet servisi komplikovani za hakovanje i da bi ih trebalo zabraniti jer predstavljaju pretnju nacionalnoj sigurnosti.

Predlog Federalne službe bezbednosti podrazumeva svojevrsno ograničenje pristupa internetu kako bi se otklonila opasnost od mogućih protesta pred predsedničke izbore koji bi trebalo da budu održani iduće godine.

Aleksandar Andreječkin, šef centra za komunikaciju federalne službe, posebno je apostrofirao tri servisa koji koriste enkripciju internet saobraćaja - Gmail, Hotmail i Skype. “Nekontrolisano korišćenje ovih servisa može predstavljati pretnju velikih razmera po nacionalnu bezbednost,” izjavio je Andreječkin za novinsku agenciju RIA.

Ministar za komunikacije Ščogolev je rekao da Rusija ne planira da zabrani Gmail, Hotmail i Skype ili bilo koji drugi strani servis koji radi u Rusiji. Ono što se razmatra je način na koji će se urediti nove tehnologije.

Izvor iz Kremlja, koji citira agencija Rojters, kaže da je predlog federalne službe bezbednosti bio tako radikalan da nije zaslužio čak ni komentar, ali posle DDoS napada na veb sajt LiveJournal, koji hostuje blogove, a između ostalih i blog istaknutog borca protiv korupcije u Rusiji, mnogi internet korisnici u Rusiji su zabrinuti.

Predsednik Dmitrij Medevedev, čiji blog takođe hostovan na LiveJournal nije bio u funkciji približno sat vremena, osudio je napad na LiveJournal nazivajući ga nedopustivim i nezakonitim.

Predlog Federalne službe bezbednosti izazvao je talas negativnih komentara među ruskim internet korisnicima, jer mnogi sada strahuju da bi Rusija mogla slediti primer Kine i ograničiti pristup internetu.

Portparol ruskog premijera Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, kaže da nema razloga za uzbunu. “Federalna služba bezbednosti ima svoj ugao gledanja, ali takođe ima i drugih gledišta. Sva ta gledišta će biti predmet rasprave.”

S obzirom da je televizija pod kontrolom ruskih vlasti, internet je jedino mesto gde Rusi mogu sebi dati oduška kritikujući Putina, Medvedeva i rusku političku i ekonomsku elitu.

Rusija ima 50 miliona internet korisnika u populaciji od 143 miliona stanovnika, a LiveJournal hostuje više od 4,7 miliona ruskih blogera. Napadi na ovaj blog-hosting servis su ovoga trenutka predmet istrage, a izveštaj o tome advokati LiveJournal će predati ruskom Ministartsvu unutrašnjih poslova.

Napadi na LiveJournal imali su sva obeležja organizovanih, finansiranih sajber napada. Stručnjaci kažu da Rusija ima jedinicu specijalizovanu za sajber ratove sačinjenu od hakera koje je služba bezbednosti primorala na saradnju i rad za državu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Interni dokumenti u koje je Rojters imao uvid pokazuju da je Huawei računarsku opremu kompanije Hewlett-Packard isporučio najvećem iranskom mobiln... Dalje

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft je nedavno objavio novu verziju Microsoft Edgea baziranu na Chromiumu, tako da ne iznenađuje to što kompanija sada pokušava da ubedi kori... Dalje

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google postavlja nova ograničenja za video oglase u Chromeu i na YouTubeu. Chrome će blokirati oglase koji se reprodukuju usred kratkih videa, duž... Dalje

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Samo nekoliko dana nas deli od trenutka kada će Windows 7 dobiti poslednji paket bezbednosnih ispravki, posle čega će Microsoft ukinuti podršku za... Dalje

Booking.com obećao da će prestati da obmanjuje i vrši pritisak na korisnike

Booking.com obećao da će prestati da obmanjuje i vrši pritisak na korisnike

Popularni sajt Booking.com pristao je da izvrši niz promena na platformi nakon razgovora sa Evropskom komisijom i nacionalnim potrošačkim organizac... Dalje