Skandal u Vašingtonu: Kako je Obamina administracija pratila milione korisnika interneta

Ostale vesti, 07.06.2013, 10:43 AM

Skandal u Vašingtonu: Kako je Obamina administracija pratila milione korisnika interneta

Washington Post objavio je juče detalje o tajnom programu PRIZMA američke Nacionalne agencije za bezbednost (NSA) i FBI, koji su imali direktan pristup centralnim serverima devet vodećih američkih internet kompanija, zahvaljujući čemu su američke vlasti imale potpuni uvid u audio i video razgovore, fotografije, emailove i dokumenta miliona korisnika servisa ovih kompanija. Kompanije čiji su serveri bili pod nadzorom NSA i FBI su Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube i Apple.

Ova vest dolazi samo dan pošto je britanski Guardian objavio da je NSA prikupljala podatke i listinge telefonskih razgovora miliona korisnika kompanije Verizon. Prema pisanju Guardian-a, NSA je na osnovu tajne sudske odluke, koja se sprovodi od aprila ove godine, dobijao podatke od Verizon-a o svim telefonskim pozivima korisnika usluga kompanije, kako u SAD i tako i o pozivima američkih građana ka inostranstvu. Američki zvaničnici potvrdili su tu informaciju, ali oni tvrde da podaci koje je Nacionalnoj agenciji za bezbednost slao Verizon uključuju samo brojeve telefona i dužinu razgovora, ali ne i identitet korisnika i sadržaj razgovora. Praktično su milioni američkih građana bili pod nadzorom bez razlike da li su zbog nečega osumnjičeni ili ne. Sudska odluka o nadzoru dobijena je 25. aprila, a vlasti su na osnovu nje imale neograničeni pristup podacima, sa rokom trajanja odluke do 19. jula ove godine.

Ali izgleda da to nije sve. Prema pisanju Washington Post-a, koji se poziva na saznanja jednog "razočaranog" zvaničnika službi bezbednosti, administracija Baraka Obame sprovodi tajni program PRIZMA koji je omogućio Nacionalnoj agenciji za bezbednost uvid u sve podatke kompanija Microsoft (od 2007. godine), Yahoo i AOL (od 2008. godine), Google i Facebook (od 2009.), YouTube (od 2010.) i Apple (od 2012. godine).

Pisanje Guardian-a i Washington Post-a, potvrdio je direktor američke Nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper, koji je rekao da objavljivanje tajnog sudskog dokumenta o prikupljanju podataka o telefonskim razgovorima američkih građana preti da dovede do “dugotrajnih i neotklonljivih posledica za identifikaciju i odgovor na mnogobrojne pretnje sa kojima se američka nacija suočava”. On je dodao da je pisanje o navodnom tajnom programu o nadzoru nad serverima devet internet kompanija “za svaku osudu”. On je rekao i da u izveštajima medija postoje brojne netačnosti, ali nije precizirao na šta je tačno mislio.

Internet kompanije čijim su podacima NSA i FBI imale pristup odbacuju ovakve tvrdnje.

Iz Apple-a kažu da nikada nisu čuli za tajni program PRIZMA. “Nikada ne omogućavamo direktan pristup našim serverima bilo kojoj vladinoj agenciji, a svaka vladina agencija koja traži podatke korisnika mora imati sudsku odluku”, kažu u Apple-u.

Isto tvrde i u Facebook-u. “Kada se od Facebook-a traže podaci ili informacije o određenim osobama, mi pažljivo razmatramo da li je svaki takav zahtev u skladu sa konkretnim zakonima, i pružamo zahtevane informacije samo u meri u kojoj je to zahtevano zakonom”, rekali su Washinton Post-u iz Facebook-a.

Slično kažu i u Google-u, Microsoft-u i Yahoo-u.

Oglasila se i Bela kuća čiji je portparol rekao da je nadzor odlučujuće sredstvo u zaštiti nacije od terorističkih pretnji, koje omogućava službama identifikaciju pojedinaca koji su uključeni u terorističke akcije zajedno sa ljudima koji se nalaze izvan SAD.

To samo znači da ne samo da su američki građani predmet nadzora američkih agencija, već i veliki broj ljudi u celom svetu koji imaju kontakt sa nekim iz SAD.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zbog ''bezbednosnih razloga'' Apple morao da ukloni WhatsApp i Threads iz kineske prodavnice aplikacija

Zbog ''bezbednosnih razloga'' Apple morao da ukloni WhatsApp i Threads iz kineske prodavnice aplikacija

Po nalogu kineske vlade, Apple je uklonio Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz kineske verzije svoje prodavnice aplikacija, App Store. Kineska vlad... Dalje

Edge krade kartice i druge podatke iz Google Chromea bez dozvole

Edge krade kartice i druge podatke iz Google Chromea bez dozvole

Microsoftov pretraživač Edge uvozi otvorene Chrome kartice i druge podatke iz Googleovog pretraživača bez dozvole, čak i ako je opcija koja omogu... Dalje

Google najavio postepeno ukidanje kolačića trećih strana

Google najavio postepeno ukidanje kolačića trećih strana

Google je najavio značajan korak u pravcu poboljšanja privatnosti korisnika: postepeno eliminisanje kolačića trećih strana. Ovaj potez koji je ... Dalje

Sud u Moskvi kaznio Google zbog odbijanja kompanije da čuva podatke ruskih korisnika na serverima u Rusiji

Sud u Moskvi kaznio Google zbog odbijanja kompanije da čuva podatke ruskih korisnika na serverima u Rusiji

Sud u Rusiji kaznio je Google sa 15 miliona rubalja (164.000 dolara) zbog ponovljenog odbijanja kompanije da podatke ruskih korisnika čuva na serveri... Dalje

Rusija planira da blokira VPN-ove koji omogućavaju pristup Facebooku, Instagramu i WhatsAppu

Rusija planira da blokira VPN-ove koji omogućavaju pristup Facebooku, Instagramu i WhatsAppu

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor planira da blokira virtueln... Dalje