Skandal u Vašingtonu: Kako je Obamina administracija pratila milione korisnika interneta

Ostale vesti, 07.06.2013, 10:43 AM

Skandal u Vašingtonu: Kako je Obamina administracija pratila milione korisnika interneta

Washington Post objavio je juče detalje o tajnom programu PRIZMA američke Nacionalne agencije za bezbednost (NSA) i FBI, koji su imali direktan pristup centralnim serverima devet vodećih američkih internet kompanija, zahvaljujući čemu su američke vlasti imale potpuni uvid u audio i video razgovore, fotografije, emailove i dokumenta miliona korisnika servisa ovih kompanija. Kompanije čiji su serveri bili pod nadzorom NSA i FBI su Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube i Apple.

Ova vest dolazi samo dan pošto je britanski Guardian objavio da je NSA prikupljala podatke i listinge telefonskih razgovora miliona korisnika kompanije Verizon. Prema pisanju Guardian-a, NSA je na osnovu tajne sudske odluke, koja se sprovodi od aprila ove godine, dobijao podatke od Verizon-a o svim telefonskim pozivima korisnika usluga kompanije, kako u SAD i tako i o pozivima američkih građana ka inostranstvu. Američki zvaničnici potvrdili su tu informaciju, ali oni tvrde da podaci koje je Nacionalnoj agenciji za bezbednost slao Verizon uključuju samo brojeve telefona i dužinu razgovora, ali ne i identitet korisnika i sadržaj razgovora. Praktično su milioni američkih građana bili pod nadzorom bez razlike da li su zbog nečega osumnjičeni ili ne. Sudska odluka o nadzoru dobijena je 25. aprila, a vlasti su na osnovu nje imale neograničeni pristup podacima, sa rokom trajanja odluke do 19. jula ove godine.

Ali izgleda da to nije sve. Prema pisanju Washington Post-a, koji se poziva na saznanja jednog "razočaranog" zvaničnika službi bezbednosti, administracija Baraka Obame sprovodi tajni program PRIZMA koji je omogućio Nacionalnoj agenciji za bezbednost uvid u sve podatke kompanija Microsoft (od 2007. godine), Yahoo i AOL (od 2008. godine), Google i Facebook (od 2009.), YouTube (od 2010.) i Apple (od 2012. godine).

Pisanje Guardian-a i Washington Post-a, potvrdio je direktor američke Nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper, koji je rekao da objavljivanje tajnog sudskog dokumenta o prikupljanju podataka o telefonskim razgovorima američkih građana preti da dovede do “dugotrajnih i neotklonljivih posledica za identifikaciju i odgovor na mnogobrojne pretnje sa kojima se američka nacija suočava”. On je dodao da je pisanje o navodnom tajnom programu o nadzoru nad serverima devet internet kompanija “za svaku osudu”. On je rekao i da u izveštajima medija postoje brojne netačnosti, ali nije precizirao na šta je tačno mislio.

Internet kompanije čijim su podacima NSA i FBI imale pristup odbacuju ovakve tvrdnje.

Iz Apple-a kažu da nikada nisu čuli za tajni program PRIZMA. “Nikada ne omogućavamo direktan pristup našim serverima bilo kojoj vladinoj agenciji, a svaka vladina agencija koja traži podatke korisnika mora imati sudsku odluku”, kažu u Apple-u.

Isto tvrde i u Facebook-u. “Kada se od Facebook-a traže podaci ili informacije o određenim osobama, mi pažljivo razmatramo da li je svaki takav zahtev u skladu sa konkretnim zakonima, i pružamo zahtevane informacije samo u meri u kojoj je to zahtevano zakonom”, rekali su Washinton Post-u iz Facebook-a.

Slično kažu i u Google-u, Microsoft-u i Yahoo-u.

Oglasila se i Bela kuća čiji je portparol rekao da je nadzor odlučujuće sredstvo u zaštiti nacije od terorističkih pretnji, koje omogućava službama identifikaciju pojedinaca koji su uključeni u terorističke akcije zajedno sa ljudima koji se nalaze izvan SAD.

To samo znači da ne samo da su američki građani predmet nadzora američkih agencija, već i veliki broj ljudi u celom svetu koji imaju kontakt sa nekim iz SAD.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

SAD uvele sankcije protiv proizvođača softvera za špijunažu

SAD uvele sankcije protiv proizvođača softvera za špijunažu

Vlada SAD sankcionisala je četiri kompanije koje razvijaju i prodaju špijunski softver i druge hakerske alate koje koriste hakerske grupe koje sponz... Dalje

Posle LinkedIna, i Yahoo se povlači iz Kine

Posle LinkedIna, i Yahoo se povlači iz Kine

Yahoo je poslednja u nizu američkih tehnoloških kompanija koja se zbog strožih propisa povlači iz Kine. Kompanija je saopštila da je do ove odluk... Dalje

LinkedIn se povlači iz Kine

LinkedIn se povlači iz Kine

LinkedIn, jedina velika američka društvena mreža kojoj je dozvoljeno da radi u Kini, objavila je da će platforma u Kini prestati sa radom. znatno... Dalje

Rusija kaznila WhatsApp, Facebook i Twitter zato što podatke ruskih korisnika ne čuvaju u Rusiji

Rusija kaznila WhatsApp, Facebook i Twitter zato što podatke ruskih korisnika ne čuvaju u Rusiji

Moskovski sud kaznio je WhatsApp, Facebook i Twitter zbog toga što ne čuvaju podatke ruskih korisnika unutar granica Rusije, objavio je Roskomnadzor... Dalje

Kina zabranila mlađima od 16 godina pojavljivanje na striming i video platformama

Kina zabranila mlađima od 16 godina pojavljivanje na striming i video platformama

Kineska uprava za sajber prostor (CAC) u sredu je donela odluku kojom zabranjuje pojavljivanje mlađih od 16 godina u sadržaju na striming i video pl... Dalje