Skandal u Vašingtonu: Kako je Obamina administracija pratila milione korisnika interneta

Ostale vesti, 07.06.2013, 10:43 AM

Skandal u Vašingtonu: Kako je Obamina administracija pratila milione korisnika interneta

Washington Post objavio je juče detalje o tajnom programu PRIZMA američke Nacionalne agencije za bezbednost (NSA) i FBI, koji su imali direktan pristup centralnim serverima devet vodećih američkih internet kompanija, zahvaljujući čemu su američke vlasti imale potpuni uvid u audio i video razgovore, fotografije, emailove i dokumenta miliona korisnika servisa ovih kompanija. Kompanije čiji su serveri bili pod nadzorom NSA i FBI su Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube i Apple.

Ova vest dolazi samo dan pošto je britanski Guardian objavio da je NSA prikupljala podatke i listinge telefonskih razgovora miliona korisnika kompanije Verizon. Prema pisanju Guardian-a, NSA je na osnovu tajne sudske odluke, koja se sprovodi od aprila ove godine, dobijao podatke od Verizon-a o svim telefonskim pozivima korisnika usluga kompanije, kako u SAD i tako i o pozivima američkih građana ka inostranstvu. Američki zvaničnici potvrdili su tu informaciju, ali oni tvrde da podaci koje je Nacionalnoj agenciji za bezbednost slao Verizon uključuju samo brojeve telefona i dužinu razgovora, ali ne i identitet korisnika i sadržaj razgovora. Praktično su milioni američkih građana bili pod nadzorom bez razlike da li su zbog nečega osumnjičeni ili ne. Sudska odluka o nadzoru dobijena je 25. aprila, a vlasti su na osnovu nje imale neograničeni pristup podacima, sa rokom trajanja odluke do 19. jula ove godine.

Ali izgleda da to nije sve. Prema pisanju Washington Post-a, koji se poziva na saznanja jednog "razočaranog" zvaničnika službi bezbednosti, administracija Baraka Obame sprovodi tajni program PRIZMA koji je omogućio Nacionalnoj agenciji za bezbednost uvid u sve podatke kompanija Microsoft (od 2007. godine), Yahoo i AOL (od 2008. godine), Google i Facebook (od 2009.), YouTube (od 2010.) i Apple (od 2012. godine).

Pisanje Guardian-a i Washington Post-a, potvrdio je direktor američke Nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper, koji je rekao da objavljivanje tajnog sudskog dokumenta o prikupljanju podataka o telefonskim razgovorima američkih građana preti da dovede do “dugotrajnih i neotklonljivih posledica za identifikaciju i odgovor na mnogobrojne pretnje sa kojima se američka nacija suočava”. On je dodao da je pisanje o navodnom tajnom programu o nadzoru nad serverima devet internet kompanija “za svaku osudu”. On je rekao i da u izveštajima medija postoje brojne netačnosti, ali nije precizirao na šta je tačno mislio.

Internet kompanije čijim su podacima NSA i FBI imale pristup odbacuju ovakve tvrdnje.

Iz Apple-a kažu da nikada nisu čuli za tajni program PRIZMA. “Nikada ne omogućavamo direktan pristup našim serverima bilo kojoj vladinoj agenciji, a svaka vladina agencija koja traži podatke korisnika mora imati sudsku odluku”, kažu u Apple-u.

Isto tvrde i u Facebook-u. “Kada se od Facebook-a traže podaci ili informacije o određenim osobama, mi pažljivo razmatramo da li je svaki takav zahtev u skladu sa konkretnim zakonima, i pružamo zahtevane informacije samo u meri u kojoj je to zahtevano zakonom”, rekali su Washinton Post-u iz Facebook-a.

Slično kažu i u Google-u, Microsoft-u i Yahoo-u.

Oglasila se i Bela kuća čiji je portparol rekao da je nadzor odlučujuće sredstvo u zaštiti nacije od terorističkih pretnji, koje omogućava službama identifikaciju pojedinaca koji su uključeni u terorističke akcije zajedno sa ljudima koji se nalaze izvan SAD.

To samo znači da ne samo da su američki građani predmet nadzora američkih agencija, već i veliki broj ljudi u celom svetu koji imaju kontakt sa nekim iz SAD.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Kina zabranila mlađima od 16 godina pojavljivanje na striming i video platformama

Kina zabranila mlađima od 16 godina pojavljivanje na striming i video platformama

Kineska uprava za sajber prostor (CAC) u sredu je donela odluku kojom zabranjuje pojavljivanje mlađih od 16 godina u sadržaju na striming i video pl... Dalje

Rusija tužila Facebook, Google, Telegram i Twitter zbog ''zabranjenog sadržaja''

Rusija tužila Facebook, Google, Telegram i Twitter zbog ''zabranjenog sadržaja''

Rusija je podnela tužbe protiv Facebooka, Googlea, Telegrama i Twittera zbog toga što nisu uklonili sadržaj koji se smatra nezakonitim. Kremlj tvrd... Dalje

Internet Explorer neće biti na Windowsu 11

Internet Explorer neće biti na Windowsu 11

Najavljujući Windows 11, Microsoft je naveo funkcije i aplikacije koje će biti uklonjene kada korisnici nadograde operativni sistem. U saopštenju ... Dalje

WhatsApp tuži indijsku vladu zbog kršenja prava privatnosti korisnika

WhatsApp tuži indijsku vladu zbog kršenja prava privatnosti korisnika

WhatsApp je podneo tužbu protiv indijske vlade tražeći da se spreči primena novih propisa koji danas stupaju na snagu, a koji će primorati kompan... Dalje

Rusija kaznila Google i Facebook zbog zabranjenog sadržaja

Rusija kaznila Google i Facebook zbog zabranjenog sadržaja

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor, dala je u ponedeljak Googl... Dalje