Twitter: Sve više zahteva vlasti za informacijama o korisnicima

Ostale vesti, 10.02.2015, 07:30 AM

Twitter: Sve više zahteva vlasti za informacijama o korisnicima

Broj zahteva za informacijama o korisnicima Twittera koje su vlasti iz celog sveta uputile kompaniji u drugoj polovini prošle godine veći je za 40% u odnosu na prvu polovinu iste godine.

Twitter je tokom poslednjih šest meseci prošle godine dobio 2871 zahtev za informacijama o nalozima korisnika koji su se odnosili na ukupno 7144 naloga.

Kompanija je na 52% zahteva odgovorila pozitivno, dostavljajući vlastima tražene informacije.

Među najvećim potražiocima informacija o korisničkim nalozima su vlasti u Rusiji, Turskoj i SAD.

Iz Rusije je u poslednjih šest meseci prošle godine Twitteru stiglo više od 100 zahteva za informacijama o nalozima korisnika. Rusija je zemlja iz koje Twitter nikada ranije nije dobio nijedan takav zahtev. Ni na jedan od tih zahteva kompanija nije odgovorila pozitivno.

I broj zahteva turskih vlasti porastao je za 150% u odnosu na prvih šest meseci prošle godine, a broj zahteva američkih vlasti je takođe bio veći za 29%. Svi zahtevi turskih vlasti su odbijeni, dok je Twitter pozitivno odgovorio na 80% zahteva američkih vlasti.

I broj zahteva vlasti za uklanjanje sadržaja je porastao za 84%. U ovoj kategoriji vodi Turska sa 477 takvih zahteva, a za njom slede Rusija sa 91 i Nemačka sa 43.

Tokom druge polovine prošle godine, Twitter je dobio 376 sudskih naloga za uklanjanje sadržaja i 420 drugih zahteva za uklanjanje sadržaja od policije i drugih državnih institucija. Twitter je u 13% slučajeva ispunio ove zahteve, koji su se odnosili na 1982 tvita.

Turski zahtevi su se generalno odnosili na tvrdnje o kršenju prava pojedinaca, kao što su klevete na račun građana ili predstavnika vlasti. Twitter je žalio na 70% ovakvih odluka turskih sudova, a žalbe su usvojene u 5% slučajeva.

U Rusiji, zahtevi za uklanjanje sadržaja odnosili su se, između ostalog, i na tvitove o drogama i nenasilnim demonstracijama. Twitter je odbio nekoliko zahteva “da utiša poznate kritičare ruske vlade i druge zahteve za ograničenje govora o nenasilnim demontracijama u Ukrajini”, objavljeno je na blogu kompanije.

Iz Twittera takođe ističu da je američka vlada podnela preuređenu verziju nacrta izveštaja o transparentnosti koji je kompanija predložila da bi pružila bolji uvid u zahteve vlasti za nadzorom. Twitter je u oktobru podneo tužbu tražeći pravo da objavi više informacija o zahtevima za nadzor koje kompanija dobija od američkih vlasti.

Tokom druge polovine prošle godine zabeležen je i porast od 81% u broju zahteva koji se odnose na kršenje autorskih prava. Kompanija je dobila 16648 zahteva za uklanjanje sadržaja, i u 66% slučajeva uklonila sporni sadržaj.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Xiaomi demantuje američke optužbe da je ''kineska vojna kompanija''

Xiaomi demantuje američke optužbe da je ''kineska vojna kompanija''

Xiaomi je saopštio da nema nikakve veze sa kineskom vojskom, nakon što je Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Država dodalo kineskog proizvođača har... Dalje

Google kažnjen sa rekordnih 100 miliona evra zbog kolačića za praćenje

Google kažnjen sa rekordnih 100 miliona evra zbog kolačića za praćenje

Google je u Francuskoj kažnjen sa 100 miliona evra zbog kršenja zakona zemlje o kolačima za praćenje korisnika interneta u reklamne svrhe. To je n... Dalje

Tramp: Jedina šansa TikToka je neka ''vrlo američka kompanija''

Tramp: Jedina šansa TikToka je neka ''vrlo američka kompanija''

Američki predsednik Donald Tramp juče je u Beloj kući objasnio da TikTok mora da pronađe novog vlasnika do 15. septembra, ili će u protivnom bit... Dalje

Google tužen zbog praćenja korisnika u aplikacijama čak i ako su isključili praćenje u podešavanjima Google naloga

Google tužen zbog praćenja korisnika u aplikacijama čak i ako su isključili praćenje u podešavanjima Google naloga

Google prati šta ljudi rade u stotinama hiljada mobilnih aplikacija čak i kada odaberu preporučene postavke kompanije za zaustavljanje takvog prać... Dalje

Microsoft Edge krišom uvozi podatke iz Firefoxa na Windows 10

Microsoft Edge krišom uvozi podatke iz Firefoxa na Windows 10

Microsoft je započeo automatsko uvođenje novog pregledača Microsoft Edge baziranog na Chromiumu na Windows 10 uređajima ali izgleda da se to nije ... Dalje