10 godina zatvora za hakovanje Stratfora

Sajber hronika, 18.11.2013, 07:29 AM

10 godina zatvora za hakovanje Stratfora

Čuveni levičarski aktivista i član neformalnih hakerskih grupa Anonimusi i LulzSec Džeremi Hamond osuđen je na desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog hakovanja baze podataka privatne obaveštajne kompanije Stratfor (Strategic Forecasting). Njegove pristalice očekivale su drugačiju presudu, kojoj se verovatno nadao i sam Hamond posle priznavanja krivice po tački optužnice koja ga tereti za kršenje Zakona o kompjuterskim prevarama i zloupotrebama.

Međutim, sudija suda u Njujorku Loreta Preska je Hamondu, koji se u pritvoru nalazi od marta prošle godine, izrekla maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 10 godina i još tri godine uslovne kazne i to pošto se Hamond nagodio sa tužilaštvom. Kada bude pušten iz zatvora, Hamondu će tokom trajanja uslovne kazne biti ograničen pristup internetu.

Serveri Stratfora hakovani su u decembru 2011., prilikom čega je ukradeno 86000 email adresa, 5000 brojeva telefona preplatnika kompanije kao i podaci o oko 68000 kreditnih kartica klijenata Stratfora koji su, kako je tada FBI tvrdio, nedeljama posle napada korišćeni za neovlašćene novčane transakcije vredne oko 700000 dolara.

Hamond je uhapšen nekoliko meseci kasnije, u martu 2012. godine, zahvaljujući tome što je vođa LulzSec-a Hektor Monsegur, poznatiji po nadimku Sabu, pristao da sarađuje sa FBI i otkrio agentima agencije ko je odgovoran za napad na sisteme Stratfora. On je tajno uhapšen još u junu 2011. godine. Sabu, dvadesetosmogodišnji Portorikanac iz Njujorka, nezaposleni otac dva deteta, suočen sa mogućnošću da bude proglašen krivim po 12 tačaka optužnice i zatvorskom kaznom u trajanju od 124 godine, nije imao mnogo izbora. Pristao je da bude doušnik FBI u zamenu za manju kaznu, a dokazi do kojih je FBI došao zahvaljujući njemu odveli su ključne članove LulzSec-a iza rešetaka.

Prema Hamondovim rečima, hakovanje Stratfora bilo je Sabuov predlog. On navodno nikada pre toga nije čuo za ovu kompaniju, ali je pristao na ovaj predlog pošto je od Monsegura dobio detaljne informacije o tome koga i kako treba napasti.

Njegovi motivi za napad na Stratfor su bili isključivo ideološke prirode. On je izjavio da je to radio jer veruje da ljudi imaju prava da znaju šta vlade i korporacije rade iza zatvorenih vrata.

Međutim, sudija Preska čije je izuzeće Hamondtražio još u novembru prošle godine, se nije složila sa tim rekavi da je cilj napada na Stratfor bio “uništenje cilja” i da su napadači želeli da dovedu kompaniju do bankrota i propasti. Iako taj cilj nije ostvaren, šteta koju je pretrpela kompanija iznosila je oko 1,75 miliona dolara koliko iznosi ukupna cena pretplata koje je kompanija morala da pokloni klijentima nakon grupne tužbe koja je podneta protiv nje.

Hamond je 200 GB emailova klijenata Stratfora prosledio WikiLeaks-u, od kojih je jedan deo WikiLeaks objavio u februaru prošle godine otkrivajući imena klijenata kompanije iz vlasti, vojske i poslovnog sveta.

Dan pre presude Hamond je rekao Gardijanu da vlasti pokušavaju da pošalju jasnu poruku onima koji dolaze posle njega, zbog toga što su ih Anonimusi “posramili” i sada pokušavaju da sačuvaju obraz. On se zahvalio svojim pristalicama i rekao da su građanska neposlušnost i aktivnost zbog koje mu se sudi „u skladu sa principima zajednice i jednakosti” kojima se on rukovodi u životu.

Hamond je u nimalo pokajničkom tonu izjavio da je hakujući korporacije i institucije vlasti bio svestan da je to što čini protivzakonito i da će zbog toga možda završiti u zatvoru.

“Ali osećao sam da imam obavezu da iskoristim svoje veštine da razotkrijem i suprotstavim se nepravdi i da istina izađe na videlo. Licemerje “zakona i reda” i nepravde koju je prouzrokovao kapitalizam ne može biti izlečeno institucionalnim reformama već građanskom neposlušnošću i direktom akcijom. Da, prekršio sam zakon, ali verujem da on nekada mora biti prekršen da bi se napravio prostor za promene“, rekao je Hamond u svojoj izjavi.

Hamond koji je već 20 meseci u zatvoru ostaće iza rešetaka još najmanje četiri godine, koje će, kako je sam rekao, provesti u čitanju, pisanju i bavljenju sportom. On je rekao da su njegovi hakerski dani završeni i da je sada ta uloga za nekog drugog.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Ruski haker osuđen u SAD zbog čuvenog botneta Kelihos

Ruski haker osuđen u SAD zbog čuvenog botneta Kelihos

Ruski državljanin Oleg Koškin osuđen je u SAD zbog rukovođenja servisom za kriptovanje malvera koji je, između ostalog, korišćen i za prikrivan... Dalje

Uhapšeni članovi ransomware bande Clop, ključni igrači i dalje na slobodi

Uhapšeni članovi ransomware bande Clop, ključni igrači i dalje na slobodi

Ukrajinska policija uhapsila je šest osoba za koje se sumnja da su članovi grupe koja stoji iza napada ransomwarea Clop. Grupa je odgovorna za neke ... Dalje

Zatvorena najveća online prodavnica ukradenih podataka

Zatvorena najveća online prodavnica ukradenih podataka

Desetak osoba optuženo je ili uhapšeno zbog svojih veza sa najvećom online prodavnicom ukradenih podataka Slilpp, a sama prodavnica je zatvorena, s... Dalje

U do sada najvećoj akciji Interpola, zatvoreno na hiljade lažnih online apoteka

U do sada najvećoj akciji Interpola, zatvoreno na hiljade lažnih online apoteka

Rekordni broj lažnih online apoteka zatvoren je u okviru akcije Pangea XIV, saopštio je Interpol koji je rukovodio akcijom u kojoj su učestvovale p... Dalje

Letonka optužena za stvaranje trojanca Trickbot, koji je zarazio milione računara širom sveta

Letonka optužena za stvaranje trojanca Trickbot, koji je zarazio milione računara širom sveta

Američko tužilaštvo u Klivlendu, u saveznoj državi Ohajo, podiglo je optužnicu protiv Letonke Ale Vit (55) zbog njene uloge u međunarodnoj krimi... Dalje