Haker uhapšen zbog zavere protiv uglednog stručnjaka za bezbednost

Sajber hronika, 30.06.2014, 10:53 AM

Haker uhapšen zbog zavere protiv uglednog stručnjaka za bezbednost

Ukrajinski haker Sergej Vovnenko, na internetu poznat po nadimcima “Fly”, “Flycracker” i Muxacc”, uhapšen je u Napulju pod sumnjom da je trgovao ukradenim kreditnim karticama, ali i zbog zavere protiv poznatog američkog stručnjaka za bezbednost Brajana Krebsa.

Za Vovnenka se veruje da je on čovek koji je organizovao zaveru protiv uglednog stručnjaka i blogera Brajana Krebsa, kome je nameravao da pošalje heroin na kućnu adresu pokušavajući da mu naruši ugled i smesti krivično delo posedovanja narkotika.

To nije bila jedina neprijatnost koju je doživeo Krebs, vlasnik bloga Krebson Security. On se zamerio akterima sajber podzemlja, koji su nezdovoljni njegovim pisanjem prošle godine započeli prljavu kampanju protiv njega. Jedna od brojnih smicalica kriminalaca je bilo i opkoljavanje kuće poznatog novinara zbog lažne dojave koja je navodno došla iz njegove kuće. Krebs je završio sa lisicama na rukama zbog lažne dojave da su ruski hakeri upali u njegovu kući i da su mu u znak osvete ubili ženu.

Vovnenko je bio osnivač i administrator dobro čuvanog ruskog kriminalnog foruma thecc.bz, i moderator jednog od najekskluzivnijih ruskih foruma za trgovinu ukradenim kreditnim karticama Mazafaka.

Krebs je uspeo da tajno uđe na Vovnenkov forum i tako sazna da mu kriminalci smeštaju kupovinu heroina na Silk Roadu, koji je trebalo da bude isporučen na njegovu kućnu adresu, posle čega bi policija dobila poziv iz komšiluka da dođe na Krebsovu adresu.

Krebs je o ovom obavestio policiju i tako je propao plan da Krebs bude uhapšen zbog posedovanja droge.

Istraga američke i italijanske policije o Vovnenkovim aktivnostima rezultirala je njegovim hapšenjem u Napulju u koji je doputovao sa ženom i sinom. Krebs je posumnjao da je Vovnenko uhapšen kada je primetio da na forumu Mazafaka nema više njegovog profila, kao i da su njegovi postovi uklonjeni sa foruma. To se obično dešava kada neki od članova foruma bude uhapšen. Vovnenkov forum je takođe neko vreme već bio nedostupan, a za njegovog osnivača dugo niko nije čuo.

Izvor iz vlasti potvrdio je Krebsu da je Vovnenko uhapšen početkom meseca i da se trenutno nalazi u italijanskom zatvoru kao i da će verovatno će biti isporučen američkim vlastima.

Vovnenkov identitet otkrila je nenamerno njegova žena Irina Vovnenko, na čiji je je računar Sergej Vovnenko postavio keylogger, očigledno sa namerom da je špijunira. Vovnenkov nalog koji je koristio na jednom sada već ugašenom sajtu, prošle godine je kompromitovan a taj email nalog bio povezan sa još jednim Vovnenkovim email nalogom u kome su pronađeni email izveštaji keylogging uređaja sa Irininog računara. Irina je u nekoliko navrata otkucavala svoju Gmail adresu, koja sadrži njeno pravo ime i prezime. Nekoliko puta Irina je u svojim emailovima spominjala svog muža, i to imenom i prezimenom, i tako pomogla istražiteljima da identifikuju 28-godišnjeg ukrajinskog državljanina Sergeja Vovnenka koji je rođen u Sankt Petersburgu u Rusiji.

To je još jedno podsećanje da na internetu “niko nije anoniman”, zaključuje Krebs.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Vlasnik i administrator poznatog veb sajta Incognito Market, poznatog po prodaji narkotika, uhapšen je 18. maja na aerodromu Džon F. Kenedi u Njujor... Dalje

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Dve osobe za koje se sumnja da su umešane u razvoj i distribuciju trojanca „Firebird“ koji je sada poznat pod nazivom „Hive RAT&ldq... Dalje

Zatvoren popularni hakerski sajt

Zatvoren popularni hakerski sajt

Nemačka policija je saopštila da je zaplenila infrastrukturu popularnog ilegalnog darknet marketa Nemesis i uklonila veb sajt. Posetioce sajta doče... Dalje

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Vlasti u Ukrajini uhapsile su tri osobe pod sumnjom da su hakovale više od 100 miliona email i Instagram naloga korisnika širom sveta. Osumnjičeni,... Dalje

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware grupe LockBit osuđen je na četiri godine zatvora nakon što je prošlog meseca pred sudom u Kanadi priznao krivicu po osam ... Dalje