Kazahstan na zahtev SAD uhapsio, pa zatim odbio da izruči ruskog stručnjaka za sajber bezbednost

Sajber hronika, 02.08.2023, 11:30 AM

Kazahstan na zahtev SAD uhapsio, pa zatim odbio da izruči ruskog stručnjaka za sajber bezbednost

Kazahstanska vlada odlučila je da ne izruči Sjedinjenim Američkim Državama istaknutog ruskog stručnjaka za sajber bezbednost, već da umesto toga razmotri njegovo slanje u Rusiju.

Nikita Kisljicin je u junu uhapšen u Kazahstanu na zahtev SAD. On je optužen za prodaju korisničkih imena i lozinki korisnika društvene mreže Formspring 2012. godine.

Kazahstanski sud je odlučio da Kisljicin ostane u pritvoru dok se ne donese odluka o njegovom mogućem izručenju Rusiji, rekao je ruskoj novinskoj agenciji Tass zvaničnik ruskog konzulata u Almatiju, najvećem kazahstanskom gradu.

Kisljicin, koji je bio direktor bezbednosti mreže u ruskoj kompaniji za sajber bezbednost Group-IB i njenoj podružnici sa sedištem u Rusiji F.A.C.C.T., rekao je ranije da je odlučan da se vrati u svoju domovinu i da ne planira da razmatra druge opcije, kao što je traženje azila u Kazahstanu.

Istovremeno, moskovski sud je izdao nalog za hapšenje Kisljicina, tereteći ga za neovlašćeni pristup zaštićenim kompjuterskim informacijama. Rusija je rekla da će takođe tražiti njegovo izručenje od Kazahstana. Visoki ruski diplomata u Kazahstanu rekao je da je ta zemlja poslala notu kazahstanskom ministarstvu spoljnih poslova, pozivajući vlasti da ne izručuju Kisljicina SAD.

Ako bude izručen Rusiji, Kisljicin bi mogao da izbegne izručenje SAD, što je taktika koju je Moskva koristila u prošlosti.

Hakeri sa poternica često beže u bivše članice SSSR-a kao što su Jermenija, Gruzija i Kazahstan, verujući da će tamo biti bezbedni od krivičnog gonjenja u drugim državama.

Kisljicinov slučaj je najnoviji spor između Moskve i Vašingtona oko optuženih ruskih sajber kriminalaca i špijuna koji se drže u drugim zemljama na zahtev američkih vlasti.

Brazilske vlasti su prošle nedelje odbile zahtev SAD za izručenje osumnjičenog ruskog špijuna, navodeći da umesto toga planiraju da ga pošalju u Rusiju. U Rusiji je, slično Kisljicinu, optužen za trgovinu drogom. Poznavaoci prilika ovog osumnjičenog vide kao potencijalnog kandidata za razmenu zatvorenika sa Rusijom, uključujući dvojicu Amerikanaca koji se nalaze u pritvoru u Moskvi pod optužbom za špijunažu, reportera Wall Street Journala Evana Gerškoviča i bivšeg američkog marinca Pola Vilana.

Nejasno je da li SAD smatraju Kisljicina potencijalnim kandidatom za takvu razmenu.

Kisljicin je poslednjih godina često putovao u inostranstvo, uključujući Kazahstan, iz poslovnih i ličnih razloga, rekao je F.A.S.S.T. ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti. On nije imao problema da pređe granicu, navode iz kompanije.

Još jedna osoba povezana sa kompanijom Group-IB, suosnivač Ilja Sačkov, osuđen je 26. jula na 14 godina u ruskoj zatvorskoj koloniji zbog strogo poverljivih optužbi za izdaju. Sačkov je na zatvorenom suđenju negirao optužbe.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uhapšen haker koji je pomagao zloglasnim ransomware kartelima LockBit i Conti

Uhapšen haker koji je pomagao zloglasnim ransomware kartelima LockBit i Conti

Ukrajinska policija je objavila da je uhapsila 28-godišnjeg muškarca iz Kijeva za koga se sumnja da je pomagao zloglasnim ruskim ransomware grupama ... Dalje

Operacija Endgame: Uhapšene četiri osobe osumnjičene za širenje poznatih malvera

Operacija Endgame: Uhapšene četiri osobe osumnjičene za širenje poznatih malvera

Evropol je saopštio da je operacija Endgame, koja je koordinirana iz sedišta agencije, rezultirala hapšenjem nekoliko osoba, gašenjem stotina serv... Dalje

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Vlasnik i administrator poznatog veb sajta Incognito Market, poznatog po prodaji narkotika, uhapšen je 18. maja na aerodromu Džon F. Kenedi u Njujor... Dalje

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Dve osobe za koje se sumnja da su umešane u razvoj i distribuciju trojanca „Firebird“ koji je sada poznat pod nazivom „Hive RAT&ldq... Dalje

Zatvoren popularni hakerski sajt

Zatvoren popularni hakerski sajt

Nemačka policija je saopštila da je zaplenila infrastrukturu popularnog ilegalnog darknet marketa Nemesis i uklonila veb sajt. Posetioce sajta doče... Dalje