Ruski sud osudio na 14 godina zatvora direktora jedne od najvećih ruskih kompanija za sajber bezbednost

Vesti, 27.07.2023, 11:30 AM

Ruski sud osudio na 14 godina zatvora direktora jedne od najvećih ruskih kompanija za sajber bezbednost

Ruski sud osudio je za izdaju na 14 godina zatvora Ilju Sačkova, osnivača i bivšeg izvršnog direktora jedne od najvećih ruskih kompanija za sajber bezbednost Group-IB. Sačkov (37) je u pritvoru skoro dve godine zbog optužbi koje su označene kao poverljive i zato sakrivene od javnosti.

Sačkov je 2003. osnovao Group-IB, kompaniju za sajber bezbednost i digitalnu forenziku, koja je brzo stekla veliki ugled zbog razotkrivanja i prekida velikih operacija sajber kriminala, uključujući i više onih koje su se odvijale u Rusiji, zbog kojih su trpele ruske kompanije i građani.

U septembru 2021. Kremlj je optužio Sačkova za izdaju, odbijajući da otkrije bilo kakve detalje o optužbama. Sačkov se izjasnio da nije kriv. Nakon tronedeljnog „suđenja” koje je bilo zatvoreno za javnost, Sačkov je proglašen krivim za izdaju i osuđen na 14 godina zatvora. Tužioci su tražili 18 godina.

Sedište Group-IB je pre nekoliko godina premešteno u Singapur, iako kompanija nije u potpunosti otišla sa ruskog tržišta sve do 20. aprila 2023.

U saopštenju, kompanija je rekla da je njihovom osnivaču tokom prvih nekoliko meseci pritvora bilo uskraćeno pravo da komunicira sa spoljnim svetom, i da je bio lišen poseta porodice i prijatelja.

„Na kraju, Ilji je uskraćena šansa za nepristrasno suđenje“, piše na sajtu kompanije. „Svi materijali u predmetu su poverljivi, a sva ročišta su održana u potpunoj tajnosti, bez uvida javnosti. Kao rezultat toga, možda nikada nećemo saznati izgovor za njegovu osudu.“

„Ceo tim Grupe-IB je zaprepašćen i obeshrabren ovom brutalnom i nepravednom kaznom. Odsecanje Ilje od spoljnog sveta samo podriva snagu i stabilnost globalnog ekosistema sajber bezbednosti. Dok se svet nalazi u intenzivnom sajber ratu, i dok se sajber kriminal u svim njegovim oblicima razvija i postaje sve organizovaniji i efikasniji, pojedinac koji se dosledno i ubedljivo zalaže za odgovorno ponašanje u digitalnom prostoru i onaj koji je ceo svoj život posvetio borbi protiv digitalnog kriminala šalje se u zatvor na 14 godina“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Group-IB.

Pre hapšenja 2021. godine, Sačkov je javno okrivio Kremlj za zatvaranje očiju pred epidemijom ransomware napada koji dolaze iz Rusije. U govoru koji je objavio Financial Times 2021. godine, Sačkov je kritikovao ruskog hakera Maksima Jakubeca, vođu hakerske grupe Evil Corp. koju su zvaničnici SAD optužili da je ukrala stotine miliona dolara tokom protekle decenije. Američki Stejt Department je 2019. godine ponudio nagradu od 5 miliona dolara, najveću do tada ponuđenu nagradu za informacije o osumnjičenima za dela iz oblasti sajber-kriminala, za informacije koje bi mogle dovesti do hapšenja Jakubeca.

„Jakubec je primećen kako se vozi po Moskvi u fluorescentnom maskirnom Lamborginiju, sa personalizovanom registarskom tablicom na kojoj piše „LOP“, napisao je tada FT, ističući da Jakubec „pruža direktnu pomoć“ ruskoj vladi u sajber napadima.

Sačkov je 2019. godine u izjavi za Bloomberg rekao da Rusija nije ozbiljna kada je reč o hvatanju hakera i da je krajem 2018. godine preselio kompaniju u Singapur kako bi sačuvao njenu nezavisnost.

U decembru 2021., Bloomberg je izvestio da je Sačkov navodno dao Sjedinjenim Državama informacije o ruskoj operaciji „Fancy Bear“ koja je imala za cilj da utiče na izbore u SAD 2016. Fancy Bear je jedno od nekoliko imena za naprednu rusku grupu za sajber špijunažu APT28 koja je povezana sa ruskom vojno-obaveštajnom agencijom GRU.

Godine 2019., moskovski sud je izrekao kaznu od 22 godine zatvora za optužbe o navodnoj izdaji za Sergeja Mihajlova, bivšeg zamenika šefa najveće ruske jedinice za borbu protiv sajber kriminala. Sud je takođe izrekao kaznu od 14 godina Ruslanu Stojanovu, zaposlenom u kompaniji Kaspersky. Obojica su tokom suđenja tvrdili da su nevini, a razlozi za optužbe o navodnoj izdaji nikada nisu otkriveni.

Nakon dramatičnih hapšenja 2016. godine, neki mediji su izvestili da se sumnja da su ti ljudi obavestili američke obaveštajce o odgovornim za ruske hakerske aktivnosti vezane za predsedničke izbore u SAD 2016. U to vreme ruski mediji su objavili da su Mihajlovu podređeni Georgi Fomčenkov i Dmitrij Dokučajev takođe uhapšeni jer su pomogli američkom FBI da istraži ruske servere povezane sa hakovanjem Nacionalnog komiteta Demokratske stranke 2016.

Foto: Group-IB


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google omogućio deljenje lozinki sa članovima porodice

Google omogućio deljenje lozinki sa članovima porodice

Google je ranije ove godine najavio da deljenje lozinki dolazi u Google menadžer lozinki, a sada je ova funkcija najzad dostupna korisnicima. Googleo... Dalje

Velika Britanija razmatra uvođenje dozvola za plaćanje otkupa za žrtve napada ransomwarea

Velika Britanija razmatra uvođenje dozvola za plaćanje otkupa za žrtve napada ransomwarea

Velika Britanija razmatra da promeni način na koji zemlja reaguje na napade ransomwarea tako što će od svih žrtava zahtevati da incidente prijave... Dalje

Mastercard najavio da će primenjivati generativnu veštačku inteligenciju za brže otkrivanja prevara

Mastercard najavio da će primenjivati generativnu veštačku inteligenciju za brže otkrivanja prevara

Mastercard je najavio da će primenjivati generativnu AI tehnologiju kako bi poboljšao otkrivanje prevara. Kompanija je rekla da veštačka inteligen... Dalje

YouTube postao leglo prevara

YouTube postao leglo prevara

Prevare koje se oslanjaju na socijalni inženjering odnosno manipulaciju ljudima i njihovu naivnost i neopreznost predstavljaju većinu sajber pretnj... Dalje

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje