Kosovski haker priznao da je sarađivao sa Islamskom državom, sada čeka izricanje presude

Sajber hronika, 17.06.2016, 00:30 AM

Kosovski haker priznao da je sarađivao sa Islamskom državom, sada čeka izricanje presude

Američko ministarstvo pravde saopštilo je da će dvadesetogodišnji Ardit Ferizi sa Kosova priznati krivicu po svim tačkama optužnice koja ga tereti za krađu podataka od jedne američke kompanije i davanje informacija o zaposlenima u američkoj vojsci članovima ISIS-a.

Ferizi koji je na internetu bio poznat kao Th3Dir3ctroY, bio je jedan od važnih članova KHS (Kosova Hacker's Security), hakerske grupe koja je od 2010. terorisala vlade i kompanije širom Balkana.

KHS u kojoj je Ferizi igrao ključnu ulogu, hakovala je Predsedništvo Makedonije, grčku Decentralizovanu upravu Makedonije i Trakije, grčko Ministarstvo prosvete i vere i druge institucije. Osim hakovanja velikog broja web sajtova, KHS je hakovala i servere IBM-a i grčkog operatera OTE, sa kojih je ukrala podatke.

Ferizi je završio sa KHS kada je otišao u Kuala Lumpur, gde je studirao informatiku, posle čega su stale i aktivnosti KHS.

Ferizi se ponovo pojavio prošlog leta, kada je hakovao mrežu jedne američke trgovinske firme iz koje je ukrao informacije o velikom broju kupaca.

Za sada nije poznato kako se Ferizi povezao sa Islamskom državom i šta se tačno dogodilo. Feriti je informacije o kupcima koje je ukrao iz pomenute američke firme dao Junaidu Huseinu koji je u to vreme bio vođa ISHD (Hakerske jedinice Islamske države). On je prethodno izdvojio informacije o 1351 zaposlenom u američkoj vosjci. Članovi ISIS-a su informacije objavili na Twitteru, pozivajući svoje članove u SAD da ubiju ove ljude.

“U vašim smo emailovima i kompjuterskim sistemima, gledamo i snimamo svaki vaš pokret, imamo vaša imena i adrese, u vašim smo emailovima i nalozima na društvenim mrežama", objavio je Husein u to vreme na Twitteru, preteći da će Islamska država ubiti ljude čija su se imena i podaci našli na listi koje je objavio ISIS a koje je ISIS-u dostavio Ferizi.

15. septembra prošle godine vlasti Malezije uhapsile su Ferizija u Kuala Lumpuru, na aerodromu, dok je pokušavao da se vrati na Kosovo. Ferizi je kasnije izručen SAD gde je tužilaštvo krajem januara podiglo optužnicu protiv njega.

Ferizi će se izjasniti krivim po svim tačkama optužnice, a izricanje kazne zakazano je za 16. septembar. Ferizi bi mogao da bude osuđen na 20 godina zatvora zbog pomoći terorističkoj grupi i na još pet godina zatvora zbog toga hakovanja američke kompanije.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Vlasnik i administrator poznatog veb sajta Incognito Market, poznatog po prodaji narkotika, uhapšen je 18. maja na aerodromu Džon F. Kenedi u Njujor... Dalje

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Dve osobe za koje se sumnja da su umešane u razvoj i distribuciju trojanca „Firebird“ koji je sada poznat pod nazivom „Hive RAT&ldq... Dalje

Zatvoren popularni hakerski sajt

Zatvoren popularni hakerski sajt

Nemačka policija je saopštila da je zaplenila infrastrukturu popularnog ilegalnog darknet marketa Nemesis i uklonila veb sajt. Posetioce sajta doče... Dalje

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Vlasti u Ukrajini uhapsile su tri osobe pod sumnjom da su hakovale više od 100 miliona email i Instagram naloga korisnika širom sveta. Osumnjičeni,... Dalje

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware grupe LockBit osuđen je na četiri godine zatvora nakon što je prošlog meseca pred sudom u Kanadi priznao krivicu po osam ... Dalje