Operacija SpecTor: Ugašen Monopoly Market, uhapšeno 288 korisnika sajta

Sajber hronika, 03.05.2023, 08:30 AM

Operacija SpecTor: Ugašen Monopoly Market, uhapšeno 288 korisnika sajta

Europol je juče saopštio da je širom sveta uhapšeno 288 ljudi, osumnjičenih da su umešani u trgovinu drogom na sajtu mračnog veba „Monopoly Market”, koji je iznenada prestao sa radom u decembru 2021.

Saopštenje je prva potvrda da je nestanak Monopoly Marketa rezultat policijske akcije.

Korisnici ovog sajta su ranije na više foruma pisali da sumnjaju da su prevareni, i da su administratori sajta jednostavno nestali sa njihovim novcem.

Europol je saopštio da su nemačke vlasti zaplenile infrastrukturu Monopoly Marketa pre više od dve godine, i da se tako došlo do informacija koje su podeljene sa partnerima širom Evrope, kao i u Sjedinjenim Državama i Brazilu. Prema saopštenju Europola, to dešavalo u isto vreme kada su vlasti zaplenile infrastrukturu još jednog marketa mračnog veba - Hydra. Za razliku od Hydre, međutim, na Monopoly Marketu nije postavljeno obaveštenje o zapleni.

Promena taktike je rezultirala rekordnim brojem hapšenja, nadmašivši 150 uhapšenih nakon zatvaranja DarkMarketa, i 179 nakon gašenja Wall Street Marketa.

Na konferenciji za novinare održanoj u utorak, američki zvaničnici su rekli da je ova operacija deo širih napora Bajdenove administracije da suzbije ilegalnu distribuciju fentanila. Tablete koje se prodaju na tržištima darkneta često su kopije sa određenim procentom moćnog opioida, rekao je američki državni tužilac Merik Garland. On je rekao i da nijedna operacija protiv ovakvih sajtova neće zaustaviti sivu ekonomiju, ali je istakao i da je primećeno da uklanjanje jednog ovakvog sajta „poremeti situaciju na neko vreme“.

Najviše uhapšenih je u SAD (153), zatim u Velikoj Britaniji (55) i Nemačkoj (52), a uhapšenih ima i u Holandiji (10), Austriji (9), Francuskoj (5), Švajcarskoj (2), Poljskoj (1) i Brazilu (1).

„Prodavci uhapšeni u policijskoj akciji protiv Monopoly Marketa bili su aktivni i na drugim ilegalnim tržištima“, rekao je Europol.

Europol je saopštio da je tokom operacije zaplenjeno više od 50,8 miliona evra u gotovini i virtuelnim valutama, kao i 850 kg droge, uključujući više od 258 kg amfetamina, 43 kg kokaina, 43 kg MDMA i više od 10 kg LSD-a i tableta ekstazija, i 117 komada vatrenog oružja.

Policija smatra da su pojedini osumnjičeni „mete visoke vrednosti“. U saopštenju se dodaje i da je istraga, kao i identifikacija ljudi koji stoje iza naloga na Monopoly Marketu, još uvek u toku.

Ova akcija nazvana je Operacija SpecTor, po pretraživaču Tor koji omogućava pristup mračnom vebu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uhapšen haker koji je pomagao zloglasnim ransomware kartelima LockBit i Conti

Uhapšen haker koji je pomagao zloglasnim ransomware kartelima LockBit i Conti

Ukrajinska policija je objavila da je uhapsila 28-godišnjeg muškarca iz Kijeva za koga se sumnja da je pomagao zloglasnim ruskim ransomware grupama ... Dalje

Operacija Endgame: Uhapšene četiri osobe osumnjičene za širenje poznatih malvera

Operacija Endgame: Uhapšene četiri osobe osumnjičene za širenje poznatih malvera

Evropol je saopštio da je operacija Endgame, koja je koordinirana iz sedišta agencije, rezultirala hapšenjem nekoliko osoba, gašenjem stotina serv... Dalje

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Vlasnik i administrator poznatog veb sajta Incognito Market, poznatog po prodaji narkotika, uhapšen je 18. maja na aerodromu Džon F. Kenedi u Njujor... Dalje

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Dve osobe za koje se sumnja da su umešane u razvoj i distribuciju trojanca „Firebird“ koji je sada poznat pod nazivom „Hive RAT&ldq... Dalje

Zatvoren popularni hakerski sajt

Zatvoren popularni hakerski sajt

Nemačka policija je saopštila da je zaplenila infrastrukturu popularnog ilegalnog darknet marketa Nemesis i uklonila veb sajt. Posetioce sajta doče... Dalje