Otkriven identitet uhapšenog glasnogovornika hakerskih grupa Anonimni i LulzSec

Sajber hronika, 02.08.2011, 11:02 AM

Otkriven identitet uhapšenog glasnogovornika hakerskih grupa Anonimni i LulzSec

Osamnaestogodišnji mladić koji je uhapšen prošle srede u svom domu na Šetlandskim ostrvima i kojeg je policija identifikovala kao glasnogovornika hakerskih grupa Anonimni i LulzSec, pojavio se pred londonskim sudom na prvom saslušanju koje je održano u ponedeljak.

Džejka Dejvisa je britanska policija identifikovala kao osobu koja stoji iza nadimka “Topiary”. Topiary je poznat kao glasnogovornik hakerskih grupa koji se više puta oglašavao u medijima i koji je u ime obe hakerske zajednice vodio njihov Twitter profil preko kojeg su pratioci profila mogli da prate izvođenje čestih DDoS napada i krađe podataka za koje su odgovornost preuzimale ove dve grupe. Prilikom hapšenja u njegovom domu je pronađena mreža od 16 računara koji su, prema tvrdnjama tužilaštva, korišćeni u napadima. Takođe, podaci koji su pronađeni na zaplenjenim kompjuterima uključuju i 750000 ukradenih lozinki korisnika.

Dejvis je posle prvog saslušanja tokom kojeg je odgovarao samo na pitanja o identitetu, optužen za zaveru i udruživanje sa ostalim učesnicima organizovanog DDoS napadu na veb sajt Agencije za organizovani kriminal, britansku instituciju koja je pandan američkom FBI. Napad je izveden 20. juna kada je sajt agencije bio van funkcije tokom nekoliko sati a odgovornost za napad preuzeo je LulzSec.

Pored toga, na teret mu se stavljaju i optužbe za nedozvoljeni pristup kompjuterskim sistemima, podsticanje napada i zaveru.

Dejvis koji se pojavio pred sudom noseći tamne sunčane naočare i džins, privremeno je pušten na slobodu do 30. avgusta, uz obavezu nošenja narukvice za nadzor i zabranu korišćenja interneta.

Sedamnaestogodišnji mladić koji je priveden radi ispitivanja istog dana kada i Dejvis, prema pisanju Dejli Mejla, je njegov rođeni brat, koji je oslobođen optužbi. Iz policije nije stigla potvrda identiteta drugog mladića.

Bilo je mnogo kontraverzi oko hapšenja Dejvisa koje je u javnosti dočekano sa zaprepašćenjem zbog činjenice da su udaljena britanska ostrva bila centar hakerskih napada i sedište jednog od najistaknutijih članova dve ozloglašene hakerske grupe. Zbog toga su se pojavile špekulacije da je policija uhapsila pogrešnog čoveka te da je pravi Topiary iz Švedske. Međutim, portparol policije je rekao medijima da je Dejvis ipak Topiary za kojim je policija tragala i da policija raspolaže jakim dokazima koji povezuju Dejvisa sa identitetom Topiary ali i sa hakerskim napadima koji se Dejvisu stavljaju na teret. Njegov Twitter nalog neaktivan je od 22. jula, a sve objave su obrisane osim jedne: “Ne možete uhapsiti ideju.”

Ukoliko tužilaštvo dokaže da je Dejvis osoba koja se predstavljala kao Topiary, bio bi to veliki uspeh za međunarodnu istragu koja ima za cilj da se članovi grupe privedu pravdi zbog serije krminalnih dela koje su počinili izvodeći visokoprofilne hakerske napade uključujući i onaj na HBGary, Sony, CIA, britansku Agenciju za organizovani kriminal i druge. Procureli IRC chat logovi sa zatvorenog kanala koji su koristile vođe ovih grupa ukazuju da je Topiary bio glavni igrač u napadu na HBGary Federal i izvršnog direktora kompanije Erona Bara. Iako ovi chat logovi pokazuju da je Topiary želeo za sebe ulogu posmatrača pre nego vođe grupe, logovi pokazuju i to da je Topiary upravljao napadom na kompaniju HBGary i da je odgovoran za objavljivanje email prepiske odgovornih u kompaniji.

Britanska policija je uhapsila još nekoliko osoba pod sumnjom da su članovi hakerskih grupa Anonimni i LulzSec odgovornih za višemesečnu kampanju hakerskih napada na veb sajtove internacionalnih kompanija i institucija. U junu je uhapšen i devetnaestogodišnji Rajan Kliri iz Eseksa, za kojeg vlasti veruju da je bio visoko rangiran član grupe, odmah posle Topiary-ja. On je, prema navodima optužnice, upravljao bot mrežom koja je korišćena za izvođenje DDoS napada na veb sajtove raznih organizacija, uključujući i onaj koji pripada već spomenutoj Agenciji za organizovani kriminal.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uhapšen vlasnik jednog od najpopularnijih hakerskih foruma

Uhapšen vlasnik jednog od najpopularnijih hakerskih foruma

Američki Federalni istražni biro (FBI) uhapsio je prošle nedelje u Njujorku osobu za koju se veruje da je „Pompompurin“, vlasnik poznat... Dalje

Zatvoren jedan od najvećih servisa za pranje kriptovaluta

Zatvoren jedan od najvećih servisa za pranje kriptovaluta

Europol je zatvorio servis za pranje kriptovaluta dobro poznat u sajber podzemlju tokom akcije koja je dovela do zaplene bitkoina vrednih više od 44 ... Dalje

Zaplenjen veb sajt na kome se prodavao opasni trojanac, u Hrvatskoj uhapšen administrator sajta

Zaplenjen veb sajt na kome se prodavao opasni trojanac, u Hrvatskoj uhapšen administrator sajta

Međunarodna operacija u kojoj su učestvovali Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, Kantonalna policija Ciriha... Dalje

Uhapšeni glavni članovi zloglasne ransomware bande DoppelPaymer

Uhapšeni glavni članovi zloglasne ransomware bande DoppelPaymer

28. februara 2023., nemačka i ukrajinska policija, uz podršku Europola, holandske policije i američkog FBI uhapsile su ljude za koje se veruje da s... Dalje

Ruski haker, optužen za hakovanje 35000 računara, izručen SAD

Ruski haker, optužen za hakovanje 35000 računara, izručen SAD

Darij Pankov, 28-godišnji ruski državljanin optužen za razvoj hakerske alatke NLBruce, izručen je SAD, gde bi mogao da provede više od četiri de... Dalje