Anonimni i LulzSec - ko su odgovorni za seriju hakerskih napada

Vesti, 15.06.2011, 09:19 AM

Anonimni i LulzSec - ko su odgovorni za seriju hakerskih napada

Američki Senat i Međunarodni monetarni fond poslednji su u nizu institucija i kompanija koje su bile meta ciljanih hakerskih napada. Pre ovih napada, kompanija Sony je dospela na naslovne strane zbog toga što je morala da obustavi rad svoje PlayStation Network, nakon upada hakera u bazu podataka ove kompanije i krađe poverljivih podataka korisnika, uključujući i adrese stanovanja, datume rođenja i dr. Slično se dogodilo i Citibank-u, u napadu u kome su takođe ukradeni korisnički podaci. I Google se našao na udaru ciljanih napada, kada su hakovani Gmail nalozi korisnika. A najavljuju se i novi napadi. Tako je hakerska grupa “Anonimni” javno obećala da će sledeća meta biti američke Federalne rezerve, kako bi iznudila ostavku predsedavajućeg Federalnih rezervi Bena Bernanka.

Osim pitanja ko je sledeći, postavlja se i pitanje ko stoji iza ovih napada, kao i čime su oni motivisani.

Dve hakerske grupe se nedeljama unazad smenjuju u vestima o novim ciljanim hakerskim napadima na velike kompanije i organizacije - Anonimni i LulzSec.

Grupa koja sebe naziva “Anonimni” je trenutno najpoznatija grupa hakera koja se proslavila ciljanim DDoS napadima na veb sajtove, koji su po pravilu politički motivisani ili društveno angažovani pa članove ove grupe mnogi nazivaju haktivistima, aktivistima koji primenjuju hakerske metode za ostvarenje svojih ciljeva. Serija njihovih najpoznatijih napada započela je napadom na Sajentološku crkvu, a zatim su se na listi našle vlade Egipta i Irana, potom kompanije u vlasništvu konzervativnih aktivista i milijardera Čarlsa i Dejvida Koha. U znak odmazde zbog saradnje sa FBI na identifikaciji članova grupe, Anonimni su napali i kompaniju HBGary Federal, o čemu smo vas svojevremeno, kao i o svim drugim aktivnostima Anonimnih izveštavali na ovom mestu. U jeku kampanje koju su američke vlasti vodile protiv WikiLeaks-a, Anonimni su pokrenuli operaciju odmazde usmerenu protiv kompanija PayPal, Visa i MasterCard koje su pritisnute zahtevima američkih vlasti prekinule saradnju sa WikiLeaks-om i obustavile transfer finansijskih donacija na račun WikiLeaks-a.

Međutim, iako decentralizovana i bez zvaničnog vođstva, grupa je ozbiljno uzdrmana kada je u Holandiji krajem godine uhapšen jedan od njenih navodnih članova, a zatim su usledila i nova hapšenja u Velikoj Britaniji gde je uhapšeno pet osoba. Prošle nedelje je u Španiji uhapšeno troje navodnih članova grupe, a zatim su usledila i hapšenja u Turskoj gde se iza rešetaka našlo više od 30 haktivista, navodnih članova ove grupe koji se terete za napad na sajt turske vlade koji je izveden u znak protesta protiv uvođenja cenzure. Ipak, zbog specifične organizacije grupe, veoma je teško proceniti broj njenih članova jer je učešće u aktivnostima grupe strogo poverljivo.

Grupa je preuzela odgovornost za napad na nekoliko sajtova kompanije Sony u aprilu koji su usledili kao odgovor za izvođenje pred sud nekolicine PlayStation 3 hakera. Anonimni su osporili optužbe kompanije Sony za kasniji napad na PlayStation Networks i Sony Online Entertainment i upad u bazu podataka za koji je kompanija optužila ovu grupu, priznavši samo učešće u početnim DDoS napadima.

Druga hakerska grupa LulzSec je poslednjih nekoliko nedelja potisnula Anonimne u drugi plan, pojavivši se početkom maja naizgled niotkuda. Prema nepotvrđenim informacijama reč je o hakerima iz redova Anonimnih, koji nisu vođeni političkim motivima. Pun naziv ove hakerske grupe LulzSec je kombinacija dve reči - “lulz” je popularni internet termin koji se koristi da označi podsmeh, smejanje žrtvi podvale, a “sec” je skraćenica od “security” što znači bezbednost. Prema objavama grupe na Twitteru kao i njihovom sajtu, čini se da su jedini ciljevi ove grupe dobra zabava i pomalo razmetljivo dokazivanje hakerskih sposobnosti članova grupe. "Izaberite metu i mi ćemo je uništiti. Niko ne želi da se petlja sa Lulzima - odaberi cilj za nas, Tviteru."

Prvi iz serije napada ove grupe dogodio se početkom maja kada je hakovan sajt emisije TV Fox "X Factor" i potom objavljeni Fox-ovi interni podaci. Grupa je potom hakovala i Sony Music Japan, Sony Pictures, Sony BMG i Sony Computer Entertainment Developer Network, PBS.org, Nintendo i veb sajt kompanije Infragard koja je patner FBI, navodeći kao razlog plan Obamine admistracije da se sajber napadi ubuduće tretiraju kao akt rata. Tom prilikom grupa se domogla lozinke izvršnog direktora kompanije Unveillance koja se bavi otkrivanjem i praćenjem bot mreža, a zatim je nadgledala njegovu komunikaciju putem email-ova i pokušala da od njega iznudi novac i podatke o bot mrežama.

Napadi na veb sajtove američkog Senata i kompanija Bethesda Softworks, kao i jučerašnji napadi na gejmerski magazin Escapist, EVE Online i League of Legends su neke od najnovijih aktivnosti ove grupe.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

EU će zabraniti tehnologiju prepoznavanja lica na javnim mestima do 2025.

EU će zabraniti tehnologiju prepoznavanja lica na javnim mestima do 2025.

Upotreba tehnologije prepoznavanja lica na javnim mestima u državama članicama EU mogla bi biti zabranjena do 2025. godine. Evropska komisija smatra... Dalje

FBI hakovao iPhone 11 Pro Max

FBI hakovao iPhone 11 Pro Max

FBI je nedavno zahtevao od Applea da otključa dva iPhonea koja je koristio Mohamed Saed Alšamrani, koji je ogovoran za pucnjavu u mornaričkoj bazi ... Dalje

Microsoft upozorio korisnike na napade u kojima se koristi novi bag u Internet Exploreru

Microsoft  upozorio korisnike na napade u kojima se koristi novi bag u Internet Exploreru

Microsoft je potvrdio da Internet Explorer ima do sada nepoznati bag koji sajber-kriminalci aktivno koriste za napade. Bag utiče na sve verzije opera... Dalje

FBI zatvorio sajt koji je prodavao ukradena korisnička imena i lozinke

FBI zatvorio sajt koji je prodavao ukradena korisnička imena i lozinke

FBI i Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država zaplenili su internet domen weleakinfo.com nakon što je otkriveno da su se na ovom web sajtu prodavale ... Dalje

Od sada i iPhone može biti sigurnosni ključ za zaštitu Google naloga

Od sada i iPhone može biti sigurnosni ključ za zaštitu Google naloga

Dobre vesti za korisnike iOS-a: sada možete da koristite svoj iPhone ili iPad, sa operativnim sistemom iOS 10 ili novijim, kao fizički sigurnosni kl... Dalje