Policija hakovala platformu za šifrovanu komunikaciju da bi špijunirala kriminalce

Sajber hronika, 07.02.2023, 10:00 AM

Policija hakovala platformu za šifrovanu komunikaciju da bi špijunirala kriminalce

Holandska policija saopštila je u petak da je demontirala platformu za šifrovanu komunikaciju Exclu nakon što je hakovala servis kako bi pratila aktivnosti kriminalnih grupa, preneo je Bleeping Computer.

U okviru ove operacije vođene su dve odvojene istrage koje su započete septembra 2020. i aprila 2022. godine, a policija je tokom trajanja operacije izvršila 79 pretresa u Holandiji, Nemačkoj i Belgiji i uhapsila 42 osobe.

U ovoj operaciji, osim holandske policije, učestvovali su i Eurojust, Europol i policije Italije, Švedske, Francuske i Nemačke.

Dvojica uhapšenih su navodno vlasnici platforme. Preostalih 40 bili su korisnici Exclu, uključujući i proizvođače narkotika kod kojih su pronađene značajne količine psihoaktivnih supstanci, vatreno oružje i više od 4 miliona evra u gotovini.

Samo u Holandiji policija je pretražila 22 lokacije i uhapsila 11 osoba za koje se veruje da su povezane sa platformom Exclu.

Holandska policija kaže da je iskoristila svoju stručnost u tehnologiji i sajber kriminalu da hakuje Exclu, identifikuje korisnike platforme i na kraju demontira njenu infrastrukturu.

Exclu je prodavao šestomesečne korisničke pretplate za 800 evra, omogućavajući korisnicima da razmenjuju šifrovane poruke i audio i video snimke i slike. Policija napominje da je aplikacija imala oko 3.000 korisnika, od kojih 750 u Holandiji.

Vlasti sada poseduju detalje iz komunikacije korisnika platforme koji će biti korišćeni za nastavak istrage. Ovo može dovesti do otkrivanja do sada nepoznatih nezakonitih aktivnosti i obezbeđivanje dokaza koji bi mogli potkrepiti optužbe protiv osumnjičenih.

Međutim, deo korisničke baze platforme Exclu čine profesionalci u nekim oblastima, kao što su advokati ili istražitelji, za koje je privatnost važna. Ovi korisnici su pozvani da kontaktiraju policiju i zatraže uklanjanje svojih podataka sa zaplenjenih servera.

Neki ljudi koriste ove opskurne komunikacione platforme umesto popularnih kao što je Signal jer obećavaju ekstremnu poverljivost i višestruko šifrovanje i bezbednost. Kako manje poznati servisi poput Exclu mogu dugo ostati nepoznati javnosti, pa i policiji, oni su za kriminalce, na primer, bolji izbor.

Sličan slučaj uklanjanja jedne ovakve platforme bio je onaj iz jula 2020. godine, kada su evropske policije demontirale EncroChat i zaplenile podatke korisnika servisa. EncroChat je imao više od 60.000 korisnika širom sveta i prodavao šestomesečne pretplate za 1.500 evra, uz korisničku podršku 24/7.

FBI i australijska federalna policija su kreirali lažnu end-to-end šifrovanu platformu za ćaskanje pod nazivom ANOM, koja je omogućila praćenje aktivnosti kriminalnih grupa. To je na kraju dovelo do hapšenja 800 ljudi.

Naslovna fotografija: Sora Shimazaki, Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uhapšen vlasnik jednog od najpopularnijih hakerskih foruma

Uhapšen vlasnik jednog od najpopularnijih hakerskih foruma

Američki Federalni istražni biro (FBI) uhapsio je prošle nedelje u Njujorku osobu za koju se veruje da je „Pompompurin“, vlasnik poznat... Dalje

Zatvoren jedan od najvećih servisa za pranje kriptovaluta

Zatvoren jedan od najvećih servisa za pranje kriptovaluta

Europol je zatvorio servis za pranje kriptovaluta dobro poznat u sajber podzemlju tokom akcije koja je dovela do zaplene bitkoina vrednih više od 44 ... Dalje

Zaplenjen veb sajt na kome se prodavao opasni trojanac, u Hrvatskoj uhapšen administrator sajta

Zaplenjen veb sajt na kome se prodavao opasni trojanac, u Hrvatskoj uhapšen administrator sajta

Međunarodna operacija u kojoj su učestvovali Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, Kantonalna policija Ciriha... Dalje

Uhapšeni glavni članovi zloglasne ransomware bande DoppelPaymer

Uhapšeni glavni članovi zloglasne ransomware bande DoppelPaymer

28. februara 2023., nemačka i ukrajinska policija, uz podršku Europola, holandske policije i američkog FBI uhapsile su ljude za koje se veruje da s... Dalje

Ruski haker, optužen za hakovanje 35000 računara, izručen SAD

Ruski haker, optužen za hakovanje 35000 računara, izručen SAD

Darij Pankov, 28-godišnji ruski državljanin optužen za razvoj hakerske alatke NLBruce, izručen je SAD, gde bi mogao da provede više od četiri de... Dalje