Kako je podmetnuta ''bezbedna'' aplikacija FBI dovela do hapšenja na stotine kriminalaca širom sveta

Vesti, 09.06.2021, 09:30 AM

Kako je podmetnuta ''bezbedna'' aplikacija FBI dovela do hapšenja na stotine kriminalaca širom sveta

Više od 800 ljudi uhapšeno je tokom koordinisane međunarodne policijske akcije kojom je rukovodio američki Federalni biro za istrage (FBI) čiju su aplikaciju za šifrovanu komunikaciju koristili osumnjičeni kriminalci.

FBI i Australijska savezna policija (AFP) započeli su pre tri godine operaciju "Ironside" (ili "Trojan Shiled"). Oni su napravili svoju platformu za šifrovanu komunikaciju nazvanu Anom, koja se isključivo prodavala kriminalcima. To je omogućilo policiji da godinama, u realnom vremenu, prisluškuje njihove razgovore o švercu droge, pranju novca pa čak i o ubistvima.

FBI i AFP strateški su napravili i krišom upravljali kompanijom ANOM, čijih je 12000 šifrovanih uređaja koristilo više od 300 kriminalnih grupa u više od 100 zemalja, uključujući i italijansku mafiju, bande motociklista i međunarodne kriminalne organizacije koje se bave trgovinom narkoticima, navodi se u saopštenju za medije Europola, koji je Ironside nazvao “najvećom ikad izvedenom operacijom protiv kriptovane komunikacije”.

Premijer Australije Skot Morison izjavio je da je operacija “zadala težak udarac organizovanom kriminalu širom sveta”.

Aplikacija koju je kriminalcima pometnuo FBI omogućila je policiji uvid u 27 miliona poruka koje su kriminalci razmenili razgovarajući o onome što planiraju i rade. Zahvaljujući tome, uhapšeno je 800 ljudi, i zaplenjeno 8 tona kokaina, 22 tone kanabisa, 2 tone sintetičkih droga (amfetamin i metamfetamin), 6 tona prekursora sintetičkih droga, 250 komada oružja, 55 luksuznih vozila i više od 45 miliona dolara u raznim svetskim i kriptovalutama.

Europol navodi da su u operaciji Ironside učestvovale Australija, Austrija, Kanada, Danska, Estonija, Finska, Nemačka, Mađarska, Litvanija, Novi Zeland, Holandija, Norveška, Švedska, Velika Britanija i Sjedinjene Države. U akciji je učestvovalo oko 9000 policajaca.

Kriminalne organizacije obično koriste platforme za šifrovanu komunikaciju upravo iz razloga da bi sprečile policiju da ima uvid u njihove razgovore.

2018. godine, FBI je uhapsio direktora platforme za šifrovanu komunikaciju Phantom Secure zato što je kriminalnim grupama prodavala uređaje prilagođene za tajnu komunikaciju, pomažući im u njihovim nezakonitim poslovima.

FBI je vrbovao nekog ko je ranije distribuirao Phantom Secure i Sky Global uređaje za zaštićenu komunikaciju. Agencija je tada napravila sopstveni komunikacioni uređaj “sledeće generacije”. Pomenuta osoba se složila da sarađuje sa FBI u nadi da će joj biti smanjena kazna, pomažući FBI i australijskoj policiji da naprave novu platformu za šifrovanu razmenu poruka pod nazivom Anom.

Saradnik FBI je pristao da plasira uređaje na tržište distributerima za koje je poznato da rade sa kriminalnim organizacijama.

FBI je čak koristio trenutni trend, i naplaćivao mesečnu pretplatu za korišćenje uređaja.

Da bi se uređaji reklamirali, FBI je napravio veb sajt Anom.io na kome je predstavljen uređaj za šifrovanu komunikaciju.

Uređaje su u početku koristili stariji iskusni kriminalci, što je ohrabrilo druge da koriste novu platformu.

“Morali ste poznavati kriminalca da biste došli do jednog od ovakvih telefona. Telefoni nisu mogli da zvone ili da šalju elektronsku poštu. Mogli ste komunicirati samo sa nekim na istoj platformi”, objasnila je AFP.

Trgovac drogom Džozef Hakan Ajik bio je ključni čovek za operaciju, s obzirom na uticaj koji je imao u podzemlju. Zbog toga je njemu prosleđen uređaj koji je on, ne znajući da je prevaren, preporučio saradnicima.

Australijski mediji nazvali su Ajika “gangster sa Facebooka” jer se razmetao svojim bogatstvom i skupim stilom života na ovoj društvenoj mreži. Ovaj 42-godišnjak, rođen u porodici migranata iz Turske, odrastao je u Sidneju, ali kada je osumnjičen za trgovinu heroinom, napustio je Australiju. Ajik je uhapšen na Kipru 2010. godine, ali je pošto je platio kauciju, pobegao sa Kipra, i od tada je na poternici australijskih vlasti kao jedan od najtraženijih begunaca. Lokalni mediji izveštavaju da Ajik živi u Turskoj, sa suprugom koja je Holanđanka, sa kojom je dobio dvoje dece. On je promenio ime, i sada se zove Hakan Reis, ali je i posle bekstva nastavio da se bavi kriminalom.

Australijska policija pozvala je Ajika da se što pre preda “jer je i sam možda u opasnosti”, s obzirom da je nesvesno pomogao FBI.

Aplikacija Anom pomogla je hapšenja pripadnika kriminalnih grupa umešanih u trgovinu drogom u 18 zemalja, među kojima je i Srbija, u kojoj je uhapšeno 6 osoba osumnjičenih da su pripadnici kriminalne grupe Darija Đorđevića Dekstera.

Foto: AFP


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

30. novembra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti, događaj koji treba da nas podseti na važnost zaštite naših računara i život... Dalje

Hakeri napali slovenačke elektrane

Hakeri napali slovenačke elektrane

IT mreža Holdinga Slovenske elektrane (HSE), najvećeg slovenačkog proizvođača električne energije, koji je zaslužan za 60% domaće proizvodnje,... Dalje

Windows Hello autentifikacija se može zaobići na Microsoft, Dell i Lenovo laptopovima

Windows Hello autentifikacija se može zaobići na Microsoft, Dell i Lenovo laptopovima

Stručnjaci za hardversku bezbednost iz Blackwing Intelligencea otkrili su ranjivosti u sistemu za potvrdu identiteta otiskom prsta Windows Hello, pok... Dalje

Google u petak počinje sa brisanjem neaktivnih naloga: Evo šta treba da uradite da biste sačuvali nalog

Google u petak počinje sa brisanjem neaktivnih naloga: Evo šta treba da uradite da biste sačuvali nalog

Google je najavio značajne promene politike o neaktivnim nalozima, koja će stupiti na snagu kasnije ove nedelje, 1. decembra. Kompanija tvrdi da su... Dalje

Prevaranti koriste Googleov AI alat Bard za napade na korisnike društvenih mreža

Prevaranti koriste Googleov AI alat Bard za napade na korisnike društvenih mreža

Google je objavio da je preduzeo pravne mere protiv prevaranta koji su pokušali da iskoriste ime njegovog AI alata Bard i druga sredstva za širenje ... Dalje