Kako je podmetnuta ''bezbedna'' aplikacija FBI dovela do hapšenja na stotine kriminalaca širom sveta

Vesti, 09.06.2021, 09:30 AM

Kako je podmetnuta ''bezbedna'' aplikacija FBI dovela do hapšenja na stotine kriminalaca širom sveta

Više od 800 ljudi uhapšeno je tokom koordinisane međunarodne policijske akcije kojom je rukovodio američki Federalni biro za istrage (FBI) čiju su aplikaciju za šifrovanu komunikaciju koristili osumnjičeni kriminalci.

FBI i Australijska savezna policija (AFP) započeli su pre tri godine operaciju "Ironside" (ili "Trojan Shiled"). Oni su napravili svoju platformu za šifrovanu komunikaciju nazvanu Anom, koja se isključivo prodavala kriminalcima. To je omogućilo policiji da godinama, u realnom vremenu, prisluškuje njihove razgovore o švercu droge, pranju novca pa čak i o ubistvima.

FBI i AFP strateški su napravili i krišom upravljali kompanijom ANOM, čijih je 12000 šifrovanih uređaja koristilo više od 300 kriminalnih grupa u više od 100 zemalja, uključujući i italijansku mafiju, bande motociklista i međunarodne kriminalne organizacije koje se bave trgovinom narkoticima, navodi se u saopštenju za medije Europola, koji je Ironside nazvao “najvećom ikad izvedenom operacijom protiv kriptovane komunikacije”.

Premijer Australije Skot Morison izjavio je da je operacija “zadala težak udarac organizovanom kriminalu širom sveta”.

Aplikacija koju je kriminalcima pometnuo FBI omogućila je policiji uvid u 27 miliona poruka koje su kriminalci razmenili razgovarajući o onome što planiraju i rade. Zahvaljujući tome, uhapšeno je 800 ljudi, i zaplenjeno 8 tona kokaina, 22 tone kanabisa, 2 tone sintetičkih droga (amfetamin i metamfetamin), 6 tona prekursora sintetičkih droga, 250 komada oružja, 55 luksuznih vozila i više od 45 miliona dolara u raznim svetskim i kriptovalutama.

Europol navodi da su u operaciji Ironside učestvovale Australija, Austrija, Kanada, Danska, Estonija, Finska, Nemačka, Mađarska, Litvanija, Novi Zeland, Holandija, Norveška, Švedska, Velika Britanija i Sjedinjene Države. U akciji je učestvovalo oko 9000 policajaca.

Kriminalne organizacije obično koriste platforme za šifrovanu komunikaciju upravo iz razloga da bi sprečile policiju da ima uvid u njihove razgovore.

2018. godine, FBI je uhapsio direktora platforme za šifrovanu komunikaciju Phantom Secure zato što je kriminalnim grupama prodavala uređaje prilagođene za tajnu komunikaciju, pomažući im u njihovim nezakonitim poslovima.

FBI je vrbovao nekog ko je ranije distribuirao Phantom Secure i Sky Global uređaje za zaštićenu komunikaciju. Agencija je tada napravila sopstveni komunikacioni uređaj “sledeće generacije”. Pomenuta osoba se složila da sarađuje sa FBI u nadi da će joj biti smanjena kazna, pomažući FBI i australijskoj policiji da naprave novu platformu za šifrovanu razmenu poruka pod nazivom Anom.

Saradnik FBI je pristao da plasira uređaje na tržište distributerima za koje je poznato da rade sa kriminalnim organizacijama.

FBI je čak koristio trenutni trend, i naplaćivao mesečnu pretplatu za korišćenje uređaja.

Da bi se uređaji reklamirali, FBI je napravio veb sajt Anom.io na kome je predstavljen uređaj za šifrovanu komunikaciju.

Uređaje su u početku koristili stariji iskusni kriminalci, što je ohrabrilo druge da koriste novu platformu.

“Morali ste poznavati kriminalca da biste došli do jednog od ovakvih telefona. Telefoni nisu mogli da zvone ili da šalju elektronsku poštu. Mogli ste komunicirati samo sa nekim na istoj platformi”, objasnila je AFP.

Trgovac drogom Džozef Hakan Ajik bio je ključni čovek za operaciju, s obzirom na uticaj koji je imao u podzemlju. Zbog toga je njemu prosleđen uređaj koji je on, ne znajući da je prevaren, preporučio saradnicima.

Australijski mediji nazvali su Ajika “gangster sa Facebooka” jer se razmetao svojim bogatstvom i skupim stilom života na ovoj društvenoj mreži. Ovaj 42-godišnjak, rođen u porodici migranata iz Turske, odrastao je u Sidneju, ali kada je osumnjičen za trgovinu heroinom, napustio je Australiju. Ajik je uhapšen na Kipru 2010. godine, ali je pošto je platio kauciju, pobegao sa Kipra, i od tada je na poternici australijskih vlasti kao jedan od najtraženijih begunaca. Lokalni mediji izveštavaju da Ajik živi u Turskoj, sa suprugom koja je Holanđanka, sa kojom je dobio dvoje dece. On je promenio ime, i sada se zove Hakan Reis, ali je i posle bekstva nastavio da se bavi kriminalom.

Australijska policija pozvala je Ajika da se što pre preda “jer je i sam možda u opasnosti”, s obzirom da je nesvesno pomogao FBI.

Aplikacija Anom pomogla je hapšenja pripadnika kriminalnih grupa umešanih u trgovinu drogom u 18 zemalja, među kojima je i Srbija, u kojoj je uhapšeno 6 osoba osumnjičenih da su pripadnici kriminalne grupe Darija Đorđevića Dekstera.

Foto: AFP


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

Prošle nedelje je objavljeno da je vodeća izraelska kompanija za sajber bezbednost, Kape Technologies, kupila ExpressVPN po ceni od skoro milijardu ... Dalje

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Sajber kriminalci već godinama koriste Telegram, jer je šifrovan i lak za korišćenje. Prema istraživanju koje su sproveli Financial Times i Cybe... Dalje

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Dobra vest za žrtve ransomwarea REvil: objavljen je besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje fajlova koje je šifrovao ransomware. Kompanija Bit... Dalje

Microsoft uvodi prijavljivanje bez lozinke za Microsoft naloge

Microsoft uvodi prijavljivanje bez lozinke za Microsoft naloge

Microsoft proširuje svoju opciju prijavljivanja bez lozinke sa poslovnih korisnika koji koriste Azure Active Directory (AAD) na korisničke Microsoft... Dalje

FBI: Nema naznaka da je Rusija preduzela mere protiv ransomware bandi

FBI: Nema naznaka da je Rusija preduzela mere protiv ransomware bandi

FBI je rekao da agencija nije videla dokaze da se ruska vlada suprotstavila ransomware grupama koje deluju unutar njenih granica. „Na osnovu ono... Dalje