Poznati ukrajinski haker izručen SAD

Sajber hronika, 16.10.2015, 00:00 AM

Poznati ukrajinski haker izručen SAD

Ukrajinac koji je pokušao da smesti posedovanje droge poznatom blogeru Brajanu Krebsu koji je autor bloga posvećenog informatičkoj bezbednosti, izručen je Sjedinjenim Američkim Državama.

Sergej Vovnenko je optužen da je učestvovao u međunarodnoj zaveri i hakovanju kompjuterskih mreža pojedinaca i kompanija sa ciljem krađe kredencijala i podataka o platnim karticama, saopštilo je američko tužilaštvo.

Vovnenko je prema navodima tužilaštva rukovodio bot mrežom sa više od 13000 računara inficiranih malicioznim softverom programiranim da identifikuje, sačuva i izveze informacije sa hakovanih računara. Tužilaštvo tvrdi da su Vovnenko i njegovi saučesnici koristili ukradene podatke da bi nezakonito pristupali bankovnim računima sa kojih su izvlačili novac.

“Kako je opisano u optužnici, Vovnenko je komandovao hiljadama računara stvarajući virtuelnu armiju hakovanih kompjutera koju su on i njegovi saučesnici koristili za upad u druge mreže i krađu vrednih informacija”, rekao je američki tužilac Pol Fišmen.

Vovnenko, koga su u junu prošle godine uhapsile italijanske vlasti u saradnji sa američkom Tajnom službom, sada se suočava sa kaznom zatvora u trajanju od 30 godina.

“Domet naših istraga nastaviće da se širi izvan geografskih granica uprkos tome što sajber kriminalci pogrešno misle da uživaju u prividnoj anonimnosti”, rekao je direktor Tajne službe SAD Džozef Klensi.

Za Vovnenka, koji je poznat i po nadimcima “Fly”, “Flycracker” i “Flyck”, se veruje da je odgovoran za zaveru uperenu protiv Brajana Krebsa, kome je Vovnenko pokušao da namesti posedovanje heroina koji je poslat na Krebsovu kućnu adresu. Ljut zbog toga što mu je Krebs pokvario plan jer je u to vreme poznati bloger pratio sajt na kome je kovana zavera protiv njega, Vovnenko je na njegovu kućnu adresu poslao cvetni aranžman u obliku velikog krsta uz preteću poruku.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Vlasnik i administrator poznatog veb sajta Incognito Market, poznatog po prodaji narkotika, uhapšen je 18. maja na aerodromu Džon F. Kenedi u Njujor... Dalje

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Dve osobe za koje se sumnja da su umešane u razvoj i distribuciju trojanca „Firebird“ koji je sada poznat pod nazivom „Hive RAT&ldq... Dalje

Zatvoren popularni hakerski sajt

Zatvoren popularni hakerski sajt

Nemačka policija je saopštila da je zaplenila infrastrukturu popularnog ilegalnog darknet marketa Nemesis i uklonila veb sajt. Posetioce sajta doče... Dalje

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Vlasti u Ukrajini uhapsile su tri osobe pod sumnjom da su hakovale više od 100 miliona email i Instagram naloga korisnika širom sveta. Osumnjičeni,... Dalje

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware grupe LockBit osuđen je na četiri godine zatvora nakon što je prošlog meseca pred sudom u Kanadi priznao krivicu po osam ... Dalje