Sabu nije bio jedini insajder u hakerskoj grupi LulzSec koji je pomogao FBi da razbije grupu

Sajber hronika, 14.01.2014, 07:31 AM

Sabu nije bio jedini insajder u hakerskoj grupi LulzSec koji je pomogao FBi da razbije grupu

Haker Hektor Monsegur, poznat po nadimku Sabu, nije jedini koji je pomagao američkom FBI u razbijanju ozloglašene grupe LulzSec, otkrili su procureli nalozi za pretres. Po svemu sudeći FBI je osim jednog od vođa LulzSec-a imao još troje pomagača od kojih je agencija dobijala informacije tokom istrage, od kojih su najmanje dva doušnika bili članovi ove neformalne hakerske organizacije.

Informacije koje su Sabu i neimenovani doušnici dostavljali FBI su omogućile agentima da dobiju naloge za pretres i hapšenje drugih članova LulzSec-a i Anonimusa.

Procurela dokumenta ne otkrivaju njihova imena, već su saradnici iz redova hakera označeni sa CW-1 (poverljivi svedok-1) i CW-2 (poverljivi svedok-2).

Sabu je počeo da pomaže američkim federalnim agentima posle hapšenja u junu 2011. godine.

Dokumenta pokazuju da je nalog za pretres izdat 7. juna 2011. godine i da se odnosi na Facebook profil koji je povezan sa hakerom Sabu. U to vreme, FBI je već imao njegovu IP adresu, koja je povezivala nezakonite aktivnosti na internetu sa stanom u Njujorku u kome je živeo Sabu. Ovaj krucijalni dokaz protiv hakera FBI je imao još u aprilu 2011. godine, ranije nego što se to do sada mislilo.

LulzSec je bila ozloglašena hakerska grupa koja je napravila haos na internetu tokom 50 dana svoje kampanje u periodu između maja i juna 2011. godine. Među žrtvama ove grupe našle su se kompanije Fox, Sony, HB Gary Federal, Infragard, američki Senat, državna policija Arizone, CIA i britanska agencija za borbu protiv organzovanog kriminala.

Među žrtvama su bile brojne i kompanije koje se protive deljenju fajlova i kršenju autorskih prava, kompanije koje se bave kompjuterskom bezbednošću i institucije zadužene za sprovođenje zakona. Grupa je primenjivala različite taktike u napadima, od DDoS napada, preko difejsmenta do preusmeravanja sa napadnutih sajtova. U nekim slučajevima LulzSec je objavljivao podatke ukradene sa kompromitovanih web sajtova.

Sabu je često nastupao kao ideolog grupe kao i osoba zadužena za izbor meta napada. Navodno je on bio neformalni vođa grupe koja zvanično nije imala lidere. Pred sudom je Sabu priznao krivicu po 12 tačaka optužnice, uključujući i one koje se odnose na hakovanje, bankarske prevare i krađu identiteta. Izricanje presude za ovog hakera se međutim neprestano odlaže.

Nekoliko pripadnika grupe iz Velike Britanije su već osuđeni u maju prošle godine. Najmlađi među njima je izbegao zatvor dok su ostala trojica osuđena na zatvorske kazne u trajanju od dve do tri godine.

Ostali uhapšeni za koje se veruje da su bili članovi LulzSec-a su iz SAD i Irske.

Jedan od uhapšenih zbog hakovanja je i 29-ogodišnji Džeremi Hamond (Anarchaos) iz Čikaga, koji je dobio najveću kaznu. On je osuđen na 10 godina zatvora zbog hakovanja obaveštajne agencije Stratfor u decembru 2011. godine. Tokom tog napada ukradeni su podaci o 60000 kreditnih kartica a ti podaci su kasnije korišćeni za uplate na ime donacija. Veruje se da je Sabu direktno odgovoran za hapšenje Hamonda.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Haker koji je gejmerima pokvario Božić osuđen na zatvorsku kaznu

Haker koji je gejmerima pokvario Božić osuđen na zatvorsku kaznu

23-godišnji haker iz Jute koji je izveo niz DDoS napada na više online servisa, web sajtova i gejmerskih platformi u periodu između decembra 2013. ... Dalje

Nemačka policija uhapsila autora alata za daljinsku administraciju OmniRAT

Nemačka policija uhapsila autora alata za daljinsku administraciju OmniRAT

Nemačka policija upala je u sredu u kuću programera OmniRAT-a i zaplenila njegov laptop, kompjuter i mobilne telefone. Za OmniRAT javnost je saznal... Dalje

Podignuta optužnica protiv članova kriminalne grupe GozNym zbog krađe 100 miliona dolara

Podignuta optužnica protiv članova kriminalne grupe GozNym zbog krađe 100 miliona dolara

Deset članova grupe GozNym koja je koristila distributivnu mrežu malvera Avalanche za napade na kompanije i finansijske institucije, juče je optuž... Dalje

SAD podigle optužnicu protiv dvojice kineskih hakera zbog hakovanja Anthema

SAD podigle optužnicu protiv dvojice kineskih hakera zbog hakovanja Anthema

Američko Ministarstvo pravde objavilo je optužnicu protiv dvojice članova hakerske grupe iz Kine zbog hakovanja računara druge po veličini osigur... Dalje

Zatvorena dva velika sajta mračnog interneta, uhapšeno šestoro osumnjičenih

Zatvorena dva velika sajta mračnog interneta, uhapšeno šestoro osumnjičenih

Europol je saopštio da su u koordinisanoj globalnoj policijskoj operaciji ugašena dva velika web sajta mračnog interneta, Wall Street Market i Silk... Dalje