Sabu nije bio jedini insajder u hakerskoj grupi LulzSec koji je pomogao FBi da razbije grupu

Sajber hronika, 14.01.2014, 07:31 AM

Sabu nije bio jedini insajder u hakerskoj grupi LulzSec koji je pomogao FBi da razbije grupu

Haker Hektor Monsegur, poznat po nadimku Sabu, nije jedini koji je pomagao američkom FBI u razbijanju ozloglašene grupe LulzSec, otkrili su procureli nalozi za pretres. Po svemu sudeći FBI je osim jednog od vođa LulzSec-a imao još troje pomagača od kojih je agencija dobijala informacije tokom istrage, od kojih su najmanje dva doušnika bili članovi ove neformalne hakerske organizacije.

Informacije koje su Sabu i neimenovani doušnici dostavljali FBI su omogućile agentima da dobiju naloge za pretres i hapšenje drugih članova LulzSec-a i Anonimusa.

Procurela dokumenta ne otkrivaju njihova imena, već su saradnici iz redova hakera označeni sa CW-1 (poverljivi svedok-1) i CW-2 (poverljivi svedok-2).

Sabu je počeo da pomaže američkim federalnim agentima posle hapšenja u junu 2011. godine.

Dokumenta pokazuju da je nalog za pretres izdat 7. juna 2011. godine i da se odnosi na Facebook profil koji je povezan sa hakerom Sabu. U to vreme, FBI je već imao njegovu IP adresu, koja je povezivala nezakonite aktivnosti na internetu sa stanom u Njujorku u kome je živeo Sabu. Ovaj krucijalni dokaz protiv hakera FBI je imao još u aprilu 2011. godine, ranije nego što se to do sada mislilo.

LulzSec je bila ozloglašena hakerska grupa koja je napravila haos na internetu tokom 50 dana svoje kampanje u periodu između maja i juna 2011. godine. Među žrtvama ove grupe našle su se kompanije Fox, Sony, HB Gary Federal, Infragard, američki Senat, državna policija Arizone, CIA i britanska agencija za borbu protiv organzovanog kriminala.

Među žrtvama su bile brojne i kompanije koje se protive deljenju fajlova i kršenju autorskih prava, kompanije koje se bave kompjuterskom bezbednošću i institucije zadužene za sprovođenje zakona. Grupa je primenjivala različite taktike u napadima, od DDoS napada, preko difejsmenta do preusmeravanja sa napadnutih sajtova. U nekim slučajevima LulzSec je objavljivao podatke ukradene sa kompromitovanih web sajtova.

Sabu je često nastupao kao ideolog grupe kao i osoba zadužena za izbor meta napada. Navodno je on bio neformalni vođa grupe koja zvanično nije imala lidere. Pred sudom je Sabu priznao krivicu po 12 tačaka optužnice, uključujući i one koje se odnose na hakovanje, bankarske prevare i krađu identiteta. Izricanje presude za ovog hakera se međutim neprestano odlaže.

Nekoliko pripadnika grupe iz Velike Britanije su već osuđeni u maju prošle godine. Najmlađi među njima je izbegao zatvor dok su ostala trojica osuđena na zatvorske kazne u trajanju od dve do tri godine.

Ostali uhapšeni za koje se veruje da su bili članovi LulzSec-a su iz SAD i Irske.

Jedan od uhapšenih zbog hakovanja je i 29-ogodišnji Džeremi Hamond (Anarchaos) iz Čikaga, koji je dobio najveću kaznu. On je osuđen na 10 godina zatvora zbog hakovanja obaveštajne agencije Stratfor u decembru 2011. godine. Tokom tog napada ukradeni su podaci o 60000 kreditnih kartica a ti podaci su kasnije korišćeni za uplate na ime donacija. Veruje se da je Sabu direktno odgovoran za hapšenje Hamonda.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uhapšen vlasnik jednog od najpopularnijih hakerskih foruma

Uhapšen vlasnik jednog od najpopularnijih hakerskih foruma

Američki Federalni istražni biro (FBI) uhapsio je prošle nedelje u Njujorku osobu za koju se veruje da je „Pompompurin“, vlasnik poznat... Dalje

Zatvoren jedan od najvećih servisa za pranje kriptovaluta

Zatvoren jedan od najvećih servisa za pranje kriptovaluta

Europol je zatvorio servis za pranje kriptovaluta dobro poznat u sajber podzemlju tokom akcije koja je dovela do zaplene bitkoina vrednih više od 44 ... Dalje

Zaplenjen veb sajt na kome se prodavao opasni trojanac, u Hrvatskoj uhapšen administrator sajta

Zaplenjen veb sajt na kome se prodavao opasni trojanac, u Hrvatskoj uhapšen administrator sajta

Međunarodna operacija u kojoj su učestvovali Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, Kantonalna policija Ciriha... Dalje

Uhapšeni glavni članovi zloglasne ransomware bande DoppelPaymer

Uhapšeni glavni članovi zloglasne ransomware bande DoppelPaymer

28. februara 2023., nemačka i ukrajinska policija, uz podršku Europola, holandske policije i američkog FBI uhapsile su ljude za koje se veruje da s... Dalje

Ruski haker, optužen za hakovanje 35000 računara, izručen SAD

Ruski haker, optužen za hakovanje 35000 računara, izručen SAD

Darij Pankov, 28-godišnji ruski državljanin optužen za razvoj hakerske alatke NLBruce, izručen je SAD, gde bi mogao da provede više od četiri de... Dalje