U SAD počinje suđenje hakeru Romanu Seleznjevu, sinu poslanika ruske Dume

Sajber hronika, 18.08.2016, 08:00 AM

U SAD počinje suđenje hakeru Romanu Seleznjevu, sinu poslanika ruske Dume

Američke vlasti se pripremaju za početak suđenja Romanu Seleznjevu, ruskom hakeru, sinu predstavnika Liberalno-demokratske partije u ruskoj Dumi Valerija Seleznjeva.

Hapšenje Seleznjeva izazvalo je veliki međunarodni skandal, a ruski zvaničnici su ovo hapšenje nazvali otmicom. Seleznjeva je uhapsila američka Tajna služba na aerodromu na Maldivima, koji nisu pod jurisdikcijom SAD, dok je Seleznjev čekao let za Rusiju. Američki agenti prebacili su Seleznjeva na ostrvo Guam, gde je optužen da bi zatim bio prebačen u Sijetl.

Optužnica protiv Seleznjeva ima 40 tačaka, od kojih je 29 tačaka povezano sa hakovanjem World Paya 2008., kada je velika kriminalna grupa kojoj je pripadao Seleznjev hakovala servere RBS World Paya i sprovela masovno podizanje novca sa bankomata. Tada je sa 2100 bankomata u 280 gradova za manje od 12 sati ukradeno više od 9 miliona dolara.

To je najveći prekršaj Seleznjevog ali američke vlasti tvrde da nije i jedini i da je on bio aktivan na hakerskim forumima od 2002., na kojima je koristeći nickname nCuX prodavao informacije o kreditnim karticama ukradenim u hakerskim napadima na različite platne sisteme u SAD.

Kada su američke vlasti zatražile od ruskih vlasti da istraže moguću vezu između nCuX-a i Seleznjeva, nCuX je odmah objavio da se povlači iz posla i prekunuo sve aktivnosti na hakerskim formuma na kojima je bio aktivan.

Međutim, Seleznjev je registrovao novi nalog sa nicknameom Track2 i tako nastavio da prodaje informacije o ukradenim kreditnim karticama. 2013. još jednom je promenio korisničko ime i od tada se na forumima pojavljivao kao 2Pac.

Na ovaj način Seleznjev je zaradio više od 170 miliona dolara, procena je američkih vlasti. Seleznjev je kompromitovao više od 200 platnih sistema američkih firmi, uglavnom picerija, u kojima je instalirao PoS malvere i tako krao informacije o kreditnim karticama.

Američke vlasti uspele su da prikupe informacije pomoću kojih su povezale Yahoo nalog Seleznjeva sa nicknameom Track2. Tako je otkriven njegov identitet.

Prilikom hapšenja, kod Seleznjeva je pronađen laptop sa informacijama o više od 2,1 miliona kreditnih kartica.

Ako bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice, Seleznjev bi mogao da bude osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od najmanje 65 godina i novčanu kaznu u iznosu od 2,75 miliona dolara.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Vlasnik i administrator poznatog veb sajta Incognito Market, poznatog po prodaji narkotika, uhapšen je 18. maja na aerodromu Džon F. Kenedi u Njujor... Dalje

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Dve osobe za koje se sumnja da su umešane u razvoj i distribuciju trojanca „Firebird“ koji je sada poznat pod nazivom „Hive RAT&ldq... Dalje

Zatvoren popularni hakerski sajt

Zatvoren popularni hakerski sajt

Nemačka policija je saopštila da je zaplenila infrastrukturu popularnog ilegalnog darknet marketa Nemesis i uklonila veb sajt. Posetioce sajta doče... Dalje

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Vlasti u Ukrajini uhapsile su tri osobe pod sumnjom da su hakovale više od 100 miliona email i Instagram naloga korisnika širom sveta. Osumnjičeni,... Dalje

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware grupe LockBit osuđen je na četiri godine zatvora nakon što je prošlog meseca pred sudom u Kanadi priznao krivicu po osam ... Dalje