Rusija optužila SAD za kidnapovanje hakera, sina poslanika ruske Dume

Vesti, 10.07.2014, 08:42 AM

Rusija optužila SAD za kidnapovanje hakera, sina poslanika ruske Dume

Zbog hapšenja ruskog državljanina Romana Valereviča Seleznjeva koji je pred američkim sudovima u Vašingtonu i Nevadi optužen za nekoliko krivičnih dela iz oblasti sajber kriminala, rusko ministarstvo inostranih poslova optužilo je SAD za kidnapovanje i okarakterisalo ovo hapšenje kao “novi neprijateljski potez Vašingtona”.

Kako izveštava ruska novinska agencija ITAR-TASS, uhapšeni tridesetogodišnji haker je sin deputata Liberalno-demokratske ruske partije Rusije u ruskoj Državnoj Dumi Valerija Seleznjeva.

Valerij Seleznjev potvrdio je da je američka tajna služba zaustavila njegovog sina na aerodromu na Maldivima odakle je privatnim avionom silom prebačen na ostrvo Guam gde je i uhapšen.

“Trenutno sam u razgovorima sa ruskim ministarstvom spoljnih poslova. Otmica je strašan zločin”, rekao je Valerij Seleznjev agenciji ITAR-TASS. “Zemlja mora da zaštiti svoje građane, a Roman treba da se vrati u Rusiju”, dodao je on.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova reklo je novinskoj agenciji da “ovo nije prvi put da SAD kidnapuju ruskog državljanina ignorišući zajednički sporazum o pravnoj pomoći iz 1999. godine”, i da se slično dogodilo i u slučaju druga dva ruska državljana, Viktora Bauta i Konstantina Jarošenka, koji su silom odvedeni u SAD zbog sumnjivih optužbi za krijumčarenje droge i zaveru.

Rusko ministarstvo je osudilo vlasti na Maldivima zbog toga što su dozvolile specijalnoj službi druge zemlje da kidnapuje državljanina Rusije i da ga izvede iz zemlje.

Sada diplomate ulažu velike napore da bi Romana Seleznjeva vratile u Rusiju.

Kako pišu pojedini ruski mediji motiv za hapšenje mlađeg Seleznjeva bi mogao biti pokušaj da Rusija pristane na razmenu Seleznjeva za američkog obaveštajca Edvarda Snoudena koji se trenutno nalazi u Rusiji.

U intervjuu koji je dao za RT, i stariji Seleznjev je izrazio bojazan da bi SAD mogle tražiti otkup ili razmenu za Snoudena ili nekog drugog. On je rekao da do sada nije mogao da se čuje sa sinom.

“Odveli su ga na Guam jer se tamo američki zakon ne primenjuje u potpunosti”, kaže Seleznjev ukazujući na to da su njegovom sinu američke vlasti oduzela njegova prava.

On je rekao i da su kompjuterske veštine njegovog sina veoma oskudne, tako da on ne može biti umešan u bilo kakvo hakovanje.

Američke vlasti, međutim, tvrde suprotno. Roman Seleznjev je 5. jula lišen slobode zbog optužbi da je pod nadimcima “Track2”, “nCuX”, “Bulba”, “smaus” i “shmak” koje je koristio na internetu, rukovodio nekolicinom foruma na kojima su se prodavale ukradene informacije o kreditnim i debitnim karticama. Američke vlasti tvrde da je Seleznjev jedan od najvećih svetskih trgovaca ukradenim finansijskim informacijama.

Optužnica protiv Romana Seleznjeva podignuta je pred sudom u Vašingtonu u njegovom odsustvu u martu 2011., i sadrži 29 tačaka koje uključuju one za bankarske prevare, namerno nanošenje štete zaštićenim računarima i krađu informacija kao i za krađe identiteta.

Ako bi tužilaštvo uspelo da dokaže sve optužbe protiv njega, Seleznjev bi mogao da bude osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju 65 godina i novčanu kaznu od 2,75 miliona dolara. Prema navodima optužnice, Seleznjev je ova krivična dela počinio u periodu od oktobra 2009. do februara 2011. godine.

Seleznjev se pred sudom u Vašingtonu pojavio u ponedeljak, kada mu je određen pritvor do narednog saslušanja koje je zakazano za 22. jul.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Slack resetuje lozinke za naloge kompromitovane u napadu 2015. godine

Slack resetuje lozinke za naloge kompromitovane u napadu 2015. godine

Slack je na svom blogu objavio saopštenje u kome se kaže da su zbog novih informacija o incidentu koji se dogodio 2015. godine, prinuđeni da poniš... Dalje

Firefox će vas upozoravati kada otkrije da su vaše sačuvano korisničko ime i lozinka kompromitovani

Firefox će vas upozoravati kada otkrije da su vaše sačuvano korisničko ime i lozinka kompromitovani

Počev od Firefoxa 70, Mozilla želi da ima izveštaj pregledača kada bilo koja od vaših sačuvanih prijava bude pronađena među kompromitovanim pr... Dalje

Da li treba verovati aplikaciji FaceApp

Da li treba verovati aplikaciji FaceApp

Malo je verovatno da ovih dana niste videli fotografije bar nekih od svojih prijatelja koje su delo aplikacije FaceApp. Svi pričaju o ovoj aplikaciji... Dalje

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Bugarska je pretrpela najveći gubitak podataka u svojoj istoriji, što je ugrozilo lične i finansijske podatke 5 miliona odraslih građana od ukupn... Dalje

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoft Office 365 više nije dozvoljen u školama u nemačkoj pokrajini Hesen, nakon što su lokalne vlasti odlučile da zabrane softver zbog niza ... Dalje