Uhapšen vlasnik jednog od najpopularnijih hakerskih foruma

Sajber hronika, 20.03.2023, 08:00 AM

Uhapšen vlasnik jednog od najpopularnijih hakerskih foruma

Američki Federalni istražni biro (FBI) uhapsio je prošle nedelje u Njujorku osobu za koju se veruje da je „Pompompurin“, vlasnik poznatog hakerskog foruma BreachForums gde se prodaju neke od najvećih hakovanih baza podataka. Pompompurin je godinama trn u oku FBI-ju, a forum kojim je rukovodio smatra se „reinkarnacijom RaidForumsa“ koji je FBI zatvorio prošle godine.

Prilikom hapšenja, optuženi je navodno priznao da je njegovo pravo ime Konor Brajan Ficpatrik i da je on Pompompurin, vlasnik foruma za sajber kriminal Breach Forums.

„Kada sam uhapsio optuženog 15. marta 2023. godine, on mi je u suštini i delimično izjavio: a) da se zove Konor Brajan Ficpatrik; b) da je koristio pseudonim „Pompompurin“ i c) da je bio vlasnik i administrator „BreachForums“, veb-sajta o kršenju bezbednosti podataka koji se pominje u tužbi“, izjavio je pod zakletvom specijalni agent FBI Džon Longmajer koji je predvodio tim agenata FBI prilikom hapšenja.

Ficpatrik je uhapšen u sredu a već sledećeg dana pušten je na slobodu uz kauciju od 300.000 dolara. On bi trebalo da se pojavi u Okružnom sudu istočnog okruga Virdžinije 24. marta.

Do pojavljivanja na sudu, okrivljenom koji je predao svoja dokumenta, će biti dozvoljeno da putuje samo za potrebe suda. Takođe mu je zabranjeno da kontaktira sa svedocima, drugim okrivljenima ili saučesnicima.

Administrator foruma je objavio na forumu da će sajt nastaviti da radi u sadašnjem kapacitetu dok je osumnjičeni vlasnik foruma odsutan. On je rekao da imaju pun pristup infrastrukturi sajta i da će nastaviti da upravljaju forumom.

Pompompurin je poznato ime u sajber podzemlju koje je povezano sa hakovanjem brojnih kompanija i prodajom ili curenjem ukradenih podataka putem foruma i društvenih mreža. Takođe je bio istaknuti član foruma za sajber kriminal RaidForums.

Nakon što je FBI zatvorio RaidForums 2022. godine, Pompompurin je napravio novi forum pod nazivom „BreachForums“ kako bi popunio prazninu. RaidForums je bio veoma popularan forum za sajber kriminal na engleskom jeziku koji je prodavao više od 10 milijardi podataka ukradenih prilikom nekih od najvećih hakerskih napada koji su se dogodili širom sveta od 2015. godine. U sklopu akcije protiv RaidForumsa u Velikoj Britaniji je 31. januara prošle godine uhapšen 21-godišnji Diogo Santos Koeljo iz Portugalije koji je optužen za šest krivičnih dela.

Od tada je BreachForums postao najveći forum za objavljivanje ukradenih podataka, koji obično koriste hakeri i ransomware bande.

Dok je BreachForums sam po sebi postao sila u sajber kriminalu, Pompompurin je takođe bio umešan u brojne hakerske napade. On je 2021. godine preuzeo odgovornost za slanje hiljade lažnih upozorenja o o sajber napadima sa email adrese FBI rekavši da je iskoristio propust na FBI portalu za deljenje informacija sa državnim i lokalnim vlastima, a povezan je i sa curenjem podataka korisnika Twittera koje se dogodilo u novembru prošle godine.

Iako je BreachForums i dalje dostupan, komunikacija aktivnih korisnika sajta otkriva njihovu zabrinutost jer su svesni da su njihovi podaci sada u rukama FBI.

Naslovna fotografija: Kindel Media


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Ruski haker optužen za razvoj zloglasnog malvera TrickBot

Ruski haker optužen za razvoj zloglasnog malvera TrickBot

Državljanin Rusije Vladimir Dunajev (40) proglašen je krivim zbog svoje uloge u razvoju i širenju malvera TrickBot, saopštilo je Ministarstvo prav... Dalje

Uhapšeni članovi ransomware grupe odgovorne za napade na kompanije u više od 70 zemalja

Uhapšeni članovi ransomware grupe odgovorne za napade na kompanije u više od 70 zemalja

U saradnji sa Evropolom i Evrodžastom i policijama sedam zemalja, u Ukrajini su uhapšeni ključni članovi ransomware grupe povezane sa napadima na ... Dalje

Demontirana bot mreža IPStorm, malver i dalje na zaraženim uređajima

Demontirana bot mreža IPStorm, malver i dalje na zaraženim uređajima

Državljanin Rusije i Moldavije Sergej Makinin izjasnio se krivim za hakovanje na hiljade elektronskih uređaja širom sveta i kasniju prodaju pristup... Dalje

Policija ugasila platformu mračnog veba za trgovinu narkoticima, u toku identifikacija prodavaca i korisnika

Policija ugasila platformu mračnog veba za trgovinu narkoticima, u toku identifikacija prodavaca i korisnika

Finske vlasti su zajedno sa Evropolom i kompanijom za sajber bezbednost Bitdefender zatvorile tržište mračnog veba pod nazivom PIILOPUOTI. Platform... Dalje

Ruski haker koji je napravio malver NLBrute priznao krivicu

Ruski haker koji je napravio malver NLBrute priznao krivicu

Ruski državljanin, 28-godišnji Darij Pankov, zvani dpxaker, mogao bi provesti narednih pet godina iza rešetaka nakon što se izjasnio krivim za raz... Dalje