Twitter potvrdio da su nedavno procureli podaci miliona korisnika iz incidenta koji se dogodio prošle godine

Društvene mreže, 13.12.2022, 11:00 AM

Twitter potvrdio da su nedavno procureli podaci miliona korisnika iz incidenta koji se dogodio prošle godine

Twitter je potvrdio da je nedavno curenje podataka sa profila miliona korisnika platforme, uključujući privatne telefonske brojeve i e-mail adrese, rezultat bezbednosnog incidenta koji je kompanija otkrila u avgustu 2022.

Twitter je rekao da je njegov tim za reagovanje na incidente uporedio korisničke podatke koji su procurili u novembru 2022. sa procurelim podacima o kojima su mediji izveštavali u julu ove godine. Utvrđeno je da je reč o istim podacima, koji su procurili zahvaljujući ranjivosti koja je popravljena u januaru 2022.

U avgustu ove godine, Twitter je potvrdio curenje podataka 5,4 miliona naloga koje je bilo posledica bezbednosne ranjivosti koja je omogućila hakerima da povežu e-mail adrese i brojeve telefona sa priduženim Twitter ID za registrovane naloge, i tako kreiraju milione profila koji se sastoje od javnih i nejavnih podataka.

Pošto nije predviđeno da brojevi telefona i e-mail adrese korisnika budu javni, ovo bi moglo predstavljati značajan rizik za privatnost korisnika Twittera koji žele da platformu koriste anonimno.

Ranjivost API-ja koju su hakeri iskoristili za prikupljanje podataka prijavljena je Twitteru prvog dana ove godine, ali prekasno. Pre nego što ju je Twitter ispravio 13. januara 2022., hakeri su je već iskoristili i to u decembru 2021., a podatke koje su prikupili tom prilikom, u julu ove godine stavili su na prodaju na jednom hakerskom forumu tražeći za njih 30.000 dolara. Navodno su po toj ceni ove podatke kupile dve osobe.

U septembru 2022. i novembru 2022., hakeri su objavili JSON fajl koji sadrži kompletan set od 5,4 miliona profila koje su hakeri prikupili prošle godine, a koji su do tada privatno kružili među malim brojem sajber-kriminalaca.

Otprilike u isto vreme, jedan istraživač je takođe podelio uzorke dodatnog skupa Twitter profila koji su prikupljeni korišćenjem iste ranjivosti, a koji nisu bili deo prvobitnog curenja profila 5,4 miliona korisnika.

Ovaj skup podataka je daleko obimniji i navodno sadrži podatke 17 miliona naloga prikupljenih korišćenjem iste greške u API-ju.

BleepingComputer, koji je prvi izvestio o novom curenju podataka, nije bio u mogućnosti da potvrdi obim ovog dodatnog paketa podataka, ali je kontaktirao navedene Twitter korisnike iz dostupnog uzorka podataka i utvrdio da su ovi podaci validni.

Iako je potvrdio novo curenje podataka, Twitter nije otkrio tačan broj izloženih korisnika.

Kompanija je savetovala korisnicima da omoguće dvofaktornu autentifikaciju, koriste aplikacije za autentifikaciju ili hardverske ključeve da zaštite svoje naloge i budu posebno oprezni sa emailovima koji su u vezi sa njihovim Twitter nalozima, jer sajber-kriminalci mogu iskoristiti procurele informacije za veoma efikasne fišing napade. Poseban oprez se savetuje sa emailovima formulisanim tako da korisnicima ostavljaju utisak hitnosti, kao i emailovima u kojima se zahtevaju njihovi privatni podaci.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zloupotreba veštačke inteligencije u prevarama na TikToku

Zloupotreba veštačke inteligencije u prevarama na TikToku

TikTok se pokazao kao plodno tlo za finansijske prevare, posebno prevare koje uključuju kriptovalute, upozorava kompanija Avast. Širok domet platfor... Dalje

TikTok u bezbednosti zaostaje za konkurentskim platformama

TikTok u bezbednosti zaostaje za konkurentskim platformama

Istraživanje koje je sprovela kompanija Cerby otkrilo je da, kada je reč o bezbednosti, TikTok značajno zaostaje za konkurentskim platformama, kao ... Dalje

Malver NodeStealer ponovo otima naloge korisnika Facebooka, mamac za žrtve su provokativne fotografije

Malver NodeStealer ponovo otima naloge korisnika Facebooka, mamac za žrtve su provokativne fotografije

Istraživači iz kompanije Bitdefender upozoravaju da sajber kriminalci koriste Facebook oglase za širenje malvera i otimanje korisničkih naloga na ... Dalje

EU će zabraniti ciljano oglašavanje na Facebooku i Instagramu

EU će zabraniti ciljano oglašavanje na Facebooku i Instagramu

Evropski odbor za zaštitu podataka produžio je privremenu zabranu ciljanog oglašavanja na Facebooku i Instagramu, koju je u julu uvela Norveška ag... Dalje

Facebook i Instagram tuženi zbog svesnog nanošenja štete mentalnom zdravlju dece

Facebook i Instagram tuženi zbog svesnog nanošenja štete mentalnom zdravlju dece

Desetine američkih država tužile su Meta Platforms, navodeći da kompanija u čijem su vlasništvu Facebook i Instagram, svesno obmanjuje javnost o... Dalje