Uhapšeni glavni članovi zloglasne ransomware bande DoppelPaymer

Sajber hronika, 07.03.2023, 11:30 AM

Uhapšeni glavni članovi zloglasne ransomware bande DoppelPaymer

28. februara 2023., nemačka i ukrajinska policija, uz podršku Europola, holandske policije i američkog FBI uhapsile su ljude za koje se veruje da su ključni članovi zloglasne ransomware bande DopplePaymer, saopštio je Europol.

Tokom simultane policijske akcije, nemačka policija pretresla je kuću nemačkog državljanina za koga se veruje da je igrao ključnu ulogu u kriminalnoj grupi. U isto vreme, uprkos trenutno veoma teškoj situaciji u Ukrajini u kojoj besni rat, ukrajinska policija je uhapsila i saslušala jednog ukrajinskog državljanina za koga se takođe sumnja da je član DoppelPaymer ransomware grupe. Ukrajinska policija izvršila je dva pretresa, jedan u Kijevu i drugi u Harkovu, tokom kojih je zaplenjena elektronska oprema.

U toku je forenzička analiza zaplenjene opreme „kako bi se utvrdila tačna uloga osumnjičenih u strukturi ransomware grupe“, saopštio je Europol.

Europol je formirao virtuelnu komandu kao mesto povezivanja istražitelja i stručnjaka iz SAD, Nemačke, Holandije i Europola u realnom vremenu.

Veruje se da je DoppelPaymer povezan sa ozloglašenom ruskom sajber kriminalnom grupom Evil Corp, koju je američki trezor sankcionisao 2019. godine.

DoppelPaymer ransomware banda umešana je u ciljane napade velikih razmera na mnoge kompanije, među kojima je Visser Precision, proizvođač delova za Boeing, SpaceX, Lockheed Martin i Tesla. Hakeri su posle napada na Visser Precision, objavili neke od podataka ukradenih od kompanije na svom veb sajtu, preteći da će objaviti i ukradene podatke klijenata kompanije.

Grupa koja stoji iza ovog ransomwarea odgovorna je i za napade na 37 organizacija u Nemačkoj, a jedan od najozbiljnijih napada bio je napad na Univerzitetsku bolnicu u Dizeldorfu, koji se tragično završio smrću jedne pacijentkinje kojoj zbog napada nije bilo moguće pravovremeno pružiti pomoć.

Prema dostupnim podacima, samo američke žrtve isplatile su grupi najmanje 40 miliona dolara u periodu od maja 2019. do marta 2021.

Malver koji je koristila grupa pojavio se prvi put u aprilu 2019. godine. Analizom njegovog koda, istraživači iz firme Crowd Strike su utvrdili da je on prilično sličan ransomwareu BitPaymer, koji je povezan sa ruskom kriminalnom grupom pod nazivom Indrik Spider ili Evil Corp.

DoppelPaymer je distribuiran putem različitih kanala, kao što su spam ili fišing kampanje, a priloženi dokumenti su sadržali malver. DoppelPaymer banda je primenjivala šemu dvostruke iznude, koristeći u tu svrhu veb sajt koji je pokrenula početkom 2020. godine.

DoppelPaymer je 2021. promenio ime u Grief ransomware, što je česta praksa ransomware bandi koje menjaju imena kako ne bi privukle previše pažnje policije.

DoppelPaymer je pravio haos i tokom tri godine koštao brojne organizacije milione. Ransomware se oslanjao na dva najozloglašenija malvera na svetu, Emotet i Dridex, kojima bi žrtve najpre bile zaražene da bi potom na scenu stupio DoppelPaymer.Naslovna fotografija: Europol


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uhapšen vlasnik jednog od najpopularnijih hakerskih foruma

Uhapšen vlasnik jednog od najpopularnijih hakerskih foruma

Američki Federalni istražni biro (FBI) uhapsio je prošle nedelje u Njujorku osobu za koju se veruje da je „Pompompurin“, vlasnik poznat... Dalje

Zatvoren jedan od najvećih servisa za pranje kriptovaluta

Zatvoren jedan od najvećih servisa za pranje kriptovaluta

Europol je zatvorio servis za pranje kriptovaluta dobro poznat u sajber podzemlju tokom akcije koja je dovela do zaplene bitkoina vrednih više od 44 ... Dalje

Zaplenjen veb sajt na kome se prodavao opasni trojanac, u Hrvatskoj uhapšen administrator sajta

Zaplenjen veb sajt na kome se prodavao opasni trojanac, u Hrvatskoj uhapšen administrator sajta

Međunarodna operacija u kojoj su učestvovali Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, Kantonalna policija Ciriha... Dalje

Uhapšeni glavni članovi zloglasne ransomware bande DoppelPaymer

Uhapšeni glavni članovi zloglasne ransomware bande DoppelPaymer

28. februara 2023., nemačka i ukrajinska policija, uz podršku Europola, holandske policije i američkog FBI uhapsile su ljude za koje se veruje da s... Dalje

Ruski haker, optužen za hakovanje 35000 računara, izručen SAD

Ruski haker, optužen za hakovanje 35000 računara, izručen SAD

Darij Pankov, 28-godišnji ruski državljanin optužen za razvoj hakerske alatke NLBruce, izručen je SAD, gde bi mogao da provede više od četiri de... Dalje