Bande koji rade sa ransomwareom sada žrtvama prete i telefonom

Vesti, 24.12.2020, 12:30 PM

Bande koji rade sa ransomwareom sada žrtvama prete i telefonom

Američki FBI je poslao upozorenje kompanijama u privatnom sektoru da sajber-kriminalci koji ransomwareom DoppelPaymer pokušavaju da iznude novac od žrtava, telefonom pozivaju žrtve vršeći dodatni pritisak da plate. Biro kaže da su upoznati sa slučajevima kada je grupa DoppelPaymer pozivala žrtve kako bi ih zastrašila i prisila da plate otkupninu.

Ovakavi incidenti se događaju od februara 2020. godine, rekao je FBI u upozorenju koje je poslato američkom privatnom sektoru 10. decembra.

Istu taktiku su koristile još četiri druge grupe koje rade sa ransomwareima Sekhmet (sada nije u funkciji), Maze (nije u funkciji), Conti i Ryuk. Ove grupe su koristile ovu taktiku od septembra, mesecima pošto ju je prvi put primenila grupa DoppelPaymer, koja je prema tvrdnjama FBI, u više slučajeva, posle infekcije pozivala žrtve kako bi iznudila plaćanje zastrašivanjem ili preteći da će objaviti ukradene podatke.

Biro je detaljno opisao jedan incident u kome su pretnje upućene napadnutoj kompaniji eskalirale u pretnje zaposlenima, pa čak i njihovim rođacima. U tom slučaju jedan od napadača, koristeći lažni američki telefonski broj je, tvrdeći da se nalazi u Severnoj Koreji, zapretio da će objaviti ili prodati podatke kompanije ako ne plati otkupninu. Tokom sledećih telefonskih poziva upućenih istoj kompaniji, napadači su zapretili da će poslati nekog u dom jednog od zaposlenih, pri čemu su rekli njegovu kućnu adresu. Kriminalci su tada pozvali i nekoliko rođaka zaposlenog u kompaniji.

Pretnje nasiljem, kao u ovom slučaju, obično su prazne. S druge strane, pretnje da će podaci biti objavljeni ili prodati ne treba potcenjivati.

Kriminalna grupa DoppelPaymer jedna je od više od 20 grupi koje rade sa ransomwareom a koje imaju namenske veb sajtove za objavljivanje podataka ukradenih od kompanija koje odbiju da plate otkupninu. To je njihov vid osvete.

U mnogim slučajevima kompanije ignorišu ove pretnje i odluče da vrate podatke iz rezervnih kopija, ali takođe su poznati slučajevi kada su kompanije odlučile da plate kako bi sprečile objavljivanje osetljivih informacija.

U upozorenju, FBI preporučuje žrtvama da zaštite svoje mreže kako bi sprečile upade, a u slučaju napada žrtvama se preporučuje da obaveste vlasti i pokušaju da izbegnu plaćanje otkupnine jer ovo ohrabruje kriminalce da nastave sa napadima koji im donose brzu i laku zaradu, bez ikakvih posledica.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

WhatsApp dodaje opciju podrazumevanog nestajanja poruka za nova ćaskanja

WhatsApp dodaje opciju podrazumevanog nestajanja poruka za nova ćaskanja

WhatsApp je objavio da je proširio funkcije kontrole privatnosti dodatkom podrazumevanog nestajanja poruka za sva novozapočeta ćaskanja. „Kad... Dalje

Firefox dobija zaštitu od grešaka u sopstvenom kodu

Firefox dobija zaštitu od grešaka u sopstvenom kodu

Mozilla uvodi novu funkciju za koju tvrdi da će Firefox učiniti najbezbednijim veb pregledačem koji je dostupan korisnicima. Nova funkcija je dizaj... Dalje

Telefoni američkog Stejt departmenta hakovani špijunskim softverom izraelske NSO Grupe

Telefoni američkog Stejt departmenta hakovani špijunskim softverom izraelske NSO Grupe

iPhone uređaji najmanje devet službenika američkog Stejt departmenta koji rade u Ugandi ili sa Ugandom hakovani su pomoću špijunskog softvera iz... Dalje

Ruske vlasti zabranile još šest VPN servisa

Ruske vlasti zabranile još šest VPN servisa

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor, najavio je zabranu još š... Dalje

Hakeri napali Panasonic, kompanija potvrdila da su napadači pristupali podacima kompanije

Hakeri napali Panasonic, kompanija potvrdila da su napadači pristupali podacima kompanije

Japanski tehnološki gigant Panasonic potvrdio je da su hakeri pristupili njegovoj internoj mreži. Panasonic je u saopštenju za javnost od 26. novem... Dalje