Bande koji rade sa ransomwareom sada žrtvama prete i telefonom

Vesti, 24.12.2020, 12:30 PM

Bande koji rade sa ransomwareom sada žrtvama prete i telefonom

Američki FBI je poslao upozorenje kompanijama u privatnom sektoru da sajber-kriminalci koji ransomwareom DoppelPaymer pokušavaju da iznude novac od žrtava, telefonom pozivaju žrtve vršeći dodatni pritisak da plate. Biro kaže da su upoznati sa slučajevima kada je grupa DoppelPaymer pozivala žrtve kako bi ih zastrašila i prisila da plate otkupninu.

Ovakavi incidenti se događaju od februara 2020. godine, rekao je FBI u upozorenju koje je poslato američkom privatnom sektoru 10. decembra.

Istu taktiku su koristile još četiri druge grupe koje rade sa ransomwareima Sekhmet (sada nije u funkciji), Maze (nije u funkciji), Conti i Ryuk. Ove grupe su koristile ovu taktiku od septembra, mesecima pošto ju je prvi put primenila grupa DoppelPaymer, koja je prema tvrdnjama FBI, u više slučajeva, posle infekcije pozivala žrtve kako bi iznudila plaćanje zastrašivanjem ili preteći da će objaviti ukradene podatke.

Biro je detaljno opisao jedan incident u kome su pretnje upućene napadnutoj kompaniji eskalirale u pretnje zaposlenima, pa čak i njihovim rođacima. U tom slučaju jedan od napadača, koristeći lažni američki telefonski broj je, tvrdeći da se nalazi u Severnoj Koreji, zapretio da će objaviti ili prodati podatke kompanije ako ne plati otkupninu. Tokom sledećih telefonskih poziva upućenih istoj kompaniji, napadači su zapretili da će poslati nekog u dom jednog od zaposlenih, pri čemu su rekli njegovu kućnu adresu. Kriminalci su tada pozvali i nekoliko rođaka zaposlenog u kompaniji.

Pretnje nasiljem, kao u ovom slučaju, obično su prazne. S druge strane, pretnje da će podaci biti objavljeni ili prodati ne treba potcenjivati.

Kriminalna grupa DoppelPaymer jedna je od više od 20 grupi koje rade sa ransomwareom a koje imaju namenske veb sajtove za objavljivanje podataka ukradenih od kompanija koje odbiju da plate otkupninu. To je njihov vid osvete.

U mnogim slučajevima kompanije ignorišu ove pretnje i odluče da vrate podatke iz rezervnih kopija, ali takođe su poznati slučajevi kada su kompanije odlučile da plate kako bi sprečile objavljivanje osetljivih informacija.

U upozorenju, FBI preporučuje žrtvama da zaštite svoje mreže kako bi sprečile upade, a u slučaju napada žrtvama se preporučuje da obaveste vlasti i pokušaju da izbegnu plaćanje otkupnine jer ovo ohrabruje kriminalce da nastave sa napadima koji im donose brzu i laku zaradu, bez ikakvih posledica.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Korisnici Booking.com sve češće su mete prevaranata, upozorila je firma za sajber bezbednost Panda Security. Iako Booking.com tvrdi da su njihovi s... Dalje

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple je bio primoran da zakrpi još dve ranjivosti nultog dana, čime je njihov ukupan broj za godinu porastao na 20. Tehnološki gigant je rekao da ... Dalje

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Kada je reč o sajber bezbednosti godine su izgleda samo broj. Ko daje prioritet bezbednosti na mreži? Ko preduzima najbolje mere kada se radi o priv... Dalje

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

30. novembra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti, događaj koji treba da nas podseti na važnost zaštite naših računara i život... Dalje

Hakeri napali slovenačke elektrane

Hakeri napali slovenačke elektrane

IT mreža Holdinga Slovenske elektrane (HSE), najvećeg slovenačkog proizvođača električne energije, koji je zaslužan za 60% domaće proizvodnje,... Dalje