AV-Test: Microsoft Security Essentials dobio 0 poena za detekciju malvera

Vesti, 28.01.2015, 00:30 AM

AV-Test: Microsoft Security Essentials dobio 0 poena za detekciju malvera

Microsoft Security Essentials jeste besplatan antivirusni softver, ali oni koji se oslanjaju na njega verovatno ipak računaju sa tim da mu mogu verovati i da će ovaj program bar u izvesnoj meri zaštiti njihove računare od malvera. Na žalost, najnoviji testovi nemačke nezavisne laboratorije AV-Test još jednom su pokazali da ovaj softver nije u stanju da otkrije većinu štetnih programa i da je, kada je u pitanju detekcija malvera, Microsoftov besplatni softver jedan od najgorih antivirusnih programa.

AV-Test je u decembru testirao 28 antivirusnih programa, među kojima je bilo i besplatnih i komercijalnih, i to na 153 0-day malvera i 12327 poznatih malvera. Testiranje je obavljeno na računarima sa Windows 7, a ocenjivani su zaštita, performanse i upotrebljivost programa.

Svaki program je na testovima mogao dobiti maksimalnih 6 poena u svakoj od ove tri kategorije, tako da su najbolji antivirusi na testovima mogli osvojiti maksimalno 18 poena.

Kada je reč o detekciji malvera, Microsoft Security Essentials je dobio 0 poena. Microsoftov softver je ostvario značajno bolje rezultate u kategoriji u kojoj su ocenjivane performanse (4 od maksimalnih 6 poena). To znači da je MSE solidno ocenjen kada je u pitanju uticaj softvera na rad računara dok se surfuje intrenetom, preuzima sadržaj sa interneta, instalira neki drugi softver ili kopiraju podaci.

Testirana je i lakoća upotrebe, koja uključuje i to da li softver detektuje legitimne programe kao maliciozne (lažno pozitivni rezultati). U ovoj kategoriji MSE ima maksimalnih 6 poena.

Ipak, bez obzira na to, ako antivirus nije uspešan u blokiranju pretnji, sve drugo je manje važno.

Microsoft je u prošlosti osporavao rezultate AV-Testa, zamerajući to što su ocene nemačke firme zasnovane na propuštenim detekcijama malvera, dok Microsoft prioritet daje zaštiti zasnovanoj na malverima koji su u upotrebi u stvarnom svetu, kao i potencijalnom riziku za krajnje korisnike. Iz Microsofta su tvrdili da se većina malvera na koje se testiraju njihovi proizvodi retko viđaju u realnim uslovima.

Sudeći po rezultatima poslednjih testova Av-Testa, koliko platite toliko i dobijete. Programi koji su ostvarili najbolji ukupan rezultat (17,5 poena) su Bitdefender, Kaspersky i Trend Micro. Trend Micro, Avira i F-Secure su najbolji kada je reč o detekciji malvera.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Procurio izvorni kod Windowsa XP

Izvorni kod za Windows XP je procurio i sada ga sa torrent sajtova može preuzeti svako ko zna gde da traži. Kod se pojavio kao torrent fajl na veb s... Dalje

Najveći svetski proizvođač naočara pretrpeo napad ransomwarea

Najveći svetski proizvođač naočara pretrpeo napad ransomwarea

Najveći svetski proizvođač naočara Luxottica navodno je pretrpeo sajber napad koji je blokirao rad kompanije u Italiji i Kini. Luxottica zapošlja... Dalje

Za fatalni napad na nemačku bolnicu odgovorni ruski hakeri

Za fatalni napad na nemačku bolnicu odgovorni ruski hakeri

Za sajber napad zbog kojeg je jedna nemačka bolnica odbila lečenje žene koja je nakon toga umrla najverovatnije je odgovorna ruska kriminalna grupa... Dalje

Napadi ransomwarea postaju sve češći i opasniji, ali nije nemoguće sprečiti katastrofu

Napadi ransomwarea postaju sve češći i opasniji, ali nije nemoguće sprečiti katastrofu

Napadi ransomwarea postaju sve agresivniji, ali postoje jednostavne mere koje pojedinci, kompanije i organizacije mogu preduzeti da se zaštite. &bdqu... Dalje

Nemačka policija istražuje prvi slučaj smrti zbog napada ransomwarea na bolnicu

Nemačka policija istražuje prvi slučaj smrti zbog napada ransomwarea na bolnicu

Nemačke vlasti istražuju smrt pacijenta posle napada ransomwarea na bolnicu u Diseldorfu. Reč je o pacijentkinji kojoj je bila potrebna hitna medic... Dalje