Ako koristite proveru pravopisa u Chromeu i Edgeu, ovo vam se možda neće dopasti

Vesti, 21.09.2022, 12:00 PM

Ako koristite proveru pravopisa u Chromeu i Edgeu, ovo vam se možda neće dopasti

Google Chrome ima brojne korisne funkcije, a jedna od njih je provera pravopisa. Osim standardne provere pravopisa, Chrome nudi i „poboljšanu proveru pravopisa“ (Enhanced Spellcheck). Ako želite da je omogućite, trebalo bi da znate da sve što unesete u pregledač može biti poslato na servere kompanije kako bi prošlo kroz napredne gramatičke i pravopisne algoritme.

Pod određenim okolnostima, čak i vaše lozinke i korisnička imena tokom procesa prijavljivanja mogu biti poslate Googleovim serverima za proveru pravopisa. U zavisnosti od veb sajta koji posećujete, serverima se mogu slati i drugi podaci koji mogu da identifikuju korisnika (PII), uključujuči ime, adresu, imejl adresu, datum rođenja, kontakt informacije, informacije o plaćanju i druge.

Istraga koju je sproveo Džoš Samit, suosnivač i tehnički direktor firme otto-js, otkrila je da lozinke koje unesete u Google Chrome mogu biti poslate na Google servere kada koristite funkciju „otkrivanje lozinke“. Ovo je opcija na mnogim veb sajtovima koja bi trebalo da olakša unos ispravne lozinke jer vam omogućava da vidite šta kucate kao običan tekst. To znači da Chromeova uobičajena zaštita privatnosti ne funkcioniše jer se ovaj tekst lozinke može tretirati kao običan tekst za koji treba da se proveri pravopis.

Veb sajtovi mogu da spreče da se to dogodi dodavanjem HTML atributa „spellcheck=false“ u polje o kojem je reč, ali istraga je pokazala da je to nešto što mnogi veb sajtovi zanemaruju, uključujući i velike sajtove kao što je Facebook.

Da biste proverili da li je poboljšana provera pravopisa omogućena u vašem Chrome pregledaču, u traci za adresu iskopirajte link: chrome://settings/?search=Enhanced+Spell+Check. Odatle ovu opciju možete uključiti ili isključiti.

Tu ćete takođe videti da se eksplicitno navodi da se, kada je omogućena poboljšana provera pravopisa, „tekst koji unesete u pregledač šalje Googleu“.

Na pitanje Bleeping Computera, Google je objasnio da je poboljšana provera pravopisa omogućena samo kada korisnik to prihvati, i da su ljudi upozoreni da to znači da se svi njihovi ulazni podaci šalju serverima. Ovo već ograničava broj onih koji su uopšte pogođeni problemom. Kompanija je razjasnila da je svesna da podaci ponekad mogu biti osetljivi, tako da se tekst ne vezuje za korisnika i samo se privremeno čuva i obrađuje na Googleovim serverima. Kompanija je obećala da će raditi na tome da isključe lozinke iz provere pravopisa.

Što se tiče Microsoft Edgea, istraga je pokazala da dodatak za pregledač Microsoft Editor Spelling & Grammar Checker ima isti problem. Ali ovaj se dodatak mora posebno instalirati. Ovo takođe ne bi trebalo da iznenadi, jer se Microsoftova usluga provere pravopisa takođe oslanja na obradu zasnovanu na oblaku.

LastPass je takođe imao ovakav bag. Nakon što je otto-js kontaktirao kompaniju, problem je rešen uvođenjem atributa „spellcheck=false“ u polje za unos lozinke.

S obzirom na to da i Microsoft i Google eksplicitno govore da se tekst koji unesete šalje na njihove servere, niko ne bi trebalo da bude iznenađen što bi u određenim okolnostima lozinke mogle da završe na serverima kompanija. Ipak, dobro je što je ova istraga iznela na videlo neke probleme sa proverom pravopisa.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Microsoft upozorava na rusku zimsku sajber-ofanzivu

Microsoft upozorava na rusku zimsku sajber-ofanzivu

Microsoft je upozorio da bi zemlje za koje se smatra da pomažu Ukrajinu ove zime mogle biti meta ruskih sajber napada. Klint Vots, direktor Microsoft... Dalje

Šta se dešava sa vašim podacima u servisima za popravku računara i telefona

Šta se dešava sa vašim podacima u servisima za popravku računara i telefona

Ako ste ikada bili zabrinuti za svoje podatke koje ste čuvali na računaru ili pametnom telefonu u trenutku kada ste uređaj morali dati na popravku,... Dalje

LastPass objavio da je ponovo hakovan, kompanija tvrdi da su lozinke korisnika bezbedne

LastPass objavio da je ponovo hakovan, kompanija tvrdi da su lozinke korisnika bezbedne

Karim Tuba, izvršni direktor LastPassa, menadžera lozinki koji ima više od 25 miliona korisnika, objavio je da tim za bezbednost kompanije trenutno... Dalje

Agencije za zaštitu privatnosti istražuju tvrdnje o curenju telefonskih brojeva 487 miliona korisnika WhatsAppa

Agencije za zaštitu privatnosti istražuju tvrdnje o curenju telefonskih brojeva 487 miliona korisnika WhatsAppa

Tvrdnje da su stotine miliona telefonskih brojeva korisnika WhatsAppa procurile privukle su pažnju regulatora za zaštitu podataka. U oglasu na haker... Dalje

Acer laptop računari imaju grešku koju hakeri mogu iskoristiti za preuzimanje potpune kontrole nad uređajem

Acer laptop računari imaju grešku koju hakeri mogu iskoristiti za preuzimanje potpune kontrole nad uređajem

Acer je objavio ažuriranje firmwarea da bi rešio bezbednosnu ranjivost koja bi se mogla iskoristiti da bi se isključio UEFI Secure Boot na ranjivim... Dalje