Američka vlada podnela tužbu protiv Snoudena, traži njegovu zaradu od memoara

Vesti, 18.09.2019, 09:00 AM

Američka vlada podnela tužbu protiv Snoudena, traži njegovu zaradu od memoara

Vlada Sjedinjenih Država podnela je juče tužbu protiv uzbunjivača Edvarda Snoudena, bivšeg saradnika CIA i NSA, koji je 2013. godine napustio zemlju zbog toga što je objavio poverljive informacije o tajnim programima za masovni nadzor američkih obaveštajnih službi.

Ono što je zapravo vest je da vlada SAD nije tužila Snoudena zbog odavanja tajni NSA za koju je radio, već zbog toga što je objavio knjigu a da je pre objavljivanja nije dostavio agencijama na pregled.

U svojim memoarima pod nazivom "Permanent record" objavljenoj juče, 17. septembra, Edvard Snouden je prvi put otkrio detalje o svom životu, uključujući i to kako je pomogao Agenciji za nacionalnu bezbednost da izgradi svoj sistem za nadzor.

Snouden se u knjizi bavio i svojom odlukom da objavi stotine hiljada poverljivih dokumenata koji sadrže detalje o tajnim programima masovnog nadzora SAD u svetu.

Prema saopštenju za medije koje je objavilo američko Ministarstvo pravde, Snouden je prekršio ugovore o neotkrivanju podataka koje je potpisao i sa CIA i sa NSA objavljivanjem svoje knjige “Permanent Record”.

U tužbi se navodi da je Snouden objavio knjigu, a da je prethodno nije dao na uvid agencijama sa kojima je potpisao ugovore, kao i da je javno govorio o pitanjima vezanim za obaveštajne podatke, kršeći sporazume koje je potpisao sa obaveštajnim agencijama.

Ono što je još interesantnije, vlada Sjedinjenih Država ne želi da zaustavi ili ograniči objavljivanje ili distribuciju Snoudenovih memoara, već umesto toga traži sav Snoudenov prihod od prodaje knjige.

Pored Snoudena, američka vlada tuži i izdavača knjige isključivo kako bi osigurala da se sredstva ne prebace na Snoudenov račun ili bilo koji drugi račun a po njegovom nalogu, dok sud ne reši zahteve vlade SAD.

"Sposobnost Sjedinjenih Država da štite osetljive informacije o nacionalnoj bezbednosti zavisi od toga da li zaposleni i saradnici poštuju sporazume o neotkrivanju podataka, uključujući i njihove obaveze preispitivanja pre objavljivanja", rekao je pomoćnik tužioca Džodi Hant iz civilnog odeljenja za pravosuđe Ministarstva pravde.

"Ova tužba pokazuje da Ministarstvo pravde ne toleriše ovakva kršenja poverenja javnosti. Nećemo dozvoliti pojedincima da se obogate na štetu Sjedinjenih Država, a da se ne pridržavaju svojih obaveza preispitivanja pre objavljivanja."

Ova tužba je odvojena od krivične prijave podnete protiv Snoudena zbog otkrivanja tajnih podataka o američkim programima masovnog nadzora poput PRISM, DROPOUTJEEP, XKeyscore, MUSCULAR i mnogih drugih.

Snoudena je administracija bivšeg predsednika SAD Baraka Obame proglasila izdajnikom, optužujući ga za kršenje zakona o špijunaži. Njemu je tada oduzet pasoš a on se od trenutka kada je napustio SAD, 2013. godine, nalazi u Rusiji. Snouden se nedavno obratio francuskoj vladi da mu odobri azil. On je rekao da je pokušao podnese zahtev za azil u Francuskoj 2013. godine, kada je na vlasti bio bivši predsednik Fransoa Oland, ali da tada nije uspeo.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakovano više od 2000 WordPress sajtova

Hakovano više od 2000 WordPress sajtova

Više od 2000 Wordpress sajtova je hakovano za potrebe kampanje u kojoj se posetioci preusmeraju na sajtove na kojima će ih dočekati neželjene pret... Dalje

Kompromitovani podaci 250 miliona korisnika koji su kontaktirali Microsoftovu podršku

Kompromitovani podaci 250 miliona korisnika koji su kontaktirali Microsoftovu podršku

Podaci korisnika koji su kontaktirali Microsoftovu podršku u proteklih 14 godina mogli bi biti kompromitovani, što je juče potvrdio i sam Microsoft... Dalje

Kako je saudijski princ hakovao telefon vlasnika Amazona i doveo do najskupljeg razvoda u istoriji

Kako je saudijski princ hakovao telefon vlasnika Amazona i doveo do najskupljeg razvoda u istoriji

iPhone osnivača Amazona, multimilijardera Džefa Bezosa, navodno je hakovan u maju 2018. godine, nakon što je primio WhatsApp poruku sa privatnog na... Dalje

Na osnovu novog evropskog zakona o zaštiti podataka naplaćene kazne u vrednosti od 114 miliona evra

Na osnovu novog evropskog zakona o zaštiti podataka naplaćene kazne u vrednosti od 114 miliona evra

Prošlo je skoro godinu i osam meseci od kada je u Evropskoj uniji stupio na snagu novi zakon o zaštiti podataka, GDPR (Opšta uredba o zaštiti poda... Dalje

Brazil tužio vlasnika sajta Intercept zbog hakovanja telefona brazilskih zvaničnika

Brazil tužio vlasnika sajta Intercept zbog hakovanja telefona brazilskih zvaničnika

Brazilski savezni tužioci podneli su tužbu protiv novinara i političkog aktiviste Glena Grinvalda zbog kršenje zakona o kibernetičkoj sigurnosti ... Dalje