Američka vlada podnela tužbu protiv Snoudena, traži njegovu zaradu od memoara

Vesti, 18.09.2019, 09:00 AM

Američka vlada podnela tužbu protiv Snoudena, traži njegovu zaradu od memoara

Vlada Sjedinjenih Država podnela je juče tužbu protiv uzbunjivača Edvarda Snoudena, bivšeg saradnika CIA i NSA, koji je 2013. godine napustio zemlju zbog toga što je objavio poverljive informacije o tajnim programima za masovni nadzor američkih obaveštajnih službi.

Ono što je zapravo vest je da vlada SAD nije tužila Snoudena zbog odavanja tajni NSA za koju je radio, već zbog toga što je objavio knjigu a da je pre objavljivanja nije dostavio agencijama na pregled.

U svojim memoarima pod nazivom "Permanent record" objavljenoj juče, 17. septembra, Edvard Snouden je prvi put otkrio detalje o svom životu, uključujući i to kako je pomogao Agenciji za nacionalnu bezbednost da izgradi svoj sistem za nadzor.

Snouden se u knjizi bavio i svojom odlukom da objavi stotine hiljada poverljivih dokumenata koji sadrže detalje o tajnim programima masovnog nadzora SAD u svetu.

Prema saopštenju za medije koje je objavilo američko Ministarstvo pravde, Snouden je prekršio ugovore o neotkrivanju podataka koje je potpisao i sa CIA i sa NSA objavljivanjem svoje knjige “Permanent Record”.

U tužbi se navodi da je Snouden objavio knjigu, a da je prethodno nije dao na uvid agencijama sa kojima je potpisao ugovore, kao i da je javno govorio o pitanjima vezanim za obaveštajne podatke, kršeći sporazume koje je potpisao sa obaveštajnim agencijama.

Ono što je još interesantnije, vlada Sjedinjenih Država ne želi da zaustavi ili ograniči objavljivanje ili distribuciju Snoudenovih memoara, već umesto toga traži sav Snoudenov prihod od prodaje knjige.

Pored Snoudena, američka vlada tuži i izdavača knjige isključivo kako bi osigurala da se sredstva ne prebace na Snoudenov račun ili bilo koji drugi račun a po njegovom nalogu, dok sud ne reši zahteve vlade SAD.

"Sposobnost Sjedinjenih Država da štite osetljive informacije o nacionalnoj bezbednosti zavisi od toga da li zaposleni i saradnici poštuju sporazume o neotkrivanju podataka, uključujući i njihove obaveze preispitivanja pre objavljivanja", rekao je pomoćnik tužioca Džodi Hant iz civilnog odeljenja za pravosuđe Ministarstva pravde.

"Ova tužba pokazuje da Ministarstvo pravde ne toleriše ovakva kršenja poverenja javnosti. Nećemo dozvoliti pojedincima da se obogate na štetu Sjedinjenih Država, a da se ne pridržavaju svojih obaveza preispitivanja pre objavljivanja."

Ova tužba je odvojena od krivične prijave podnete protiv Snoudena zbog otkrivanja tajnih podataka o američkim programima masovnog nadzora poput PRISM, DROPOUTJEEP, XKeyscore, MUSCULAR i mnogih drugih.

Snoudena je administracija bivšeg predsednika SAD Baraka Obame proglasila izdajnikom, optužujući ga za kršenje zakona o špijunaži. Njemu je tada oduzet pasoš a on se od trenutka kada je napustio SAD, 2013. godine, nalazi u Rusiji. Snouden se nedavno obratio francuskoj vladi da mu odobri azil. On je rekao da je pokušao podnese zahtev za azil u Francuskoj 2013. godine, kada je na vlasti bio bivši predsednik Fransoa Oland, ali da tada nije uspeo.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Pametni špijuni: Google i Amazon odobrili aplikacije za virtuelne asistente koje prisluškuju korisnike i kradu lozinke

Pametni špijuni: Google i Amazon odobrili aplikacije za virtuelne asistente koje prisluškuju korisnike i kradu lozinke

Privatnost je vruća tema u svetu virtuelnih asistenata. Da su Amazon Alexa i Google Home pretnja privatnosti to je sada opštepoznata stvar. Radnici... Dalje

Nepoznati napadači upali u Avastovu mrežu, cilj napada bio popularni CCleaner

Nepoznati napadači upali u Avastovu mrežu, cilj napada bio popularni CCleaner

Češki proizvođač antivirusa Avast u ponedeljak je upozorio da su hakeri mogli da pristupe njegovoj internoj mreži koristeći privremeni VPN nalo... Dalje

Stručnjaci upozoravaju: papinu aplikaciju za pametnu brojanicu ''Klikom do molitve'' lako je hakovati

Stručnjaci upozoravaju: papinu aplikaciju za pametnu brojanicu  ''Klikom do molitve'' lako je hakovati

Tehnologija iza koje stoji katolička crkva, elektonska brojanica, je nebezbedna, tvrde istraživači britanske firme Fidus Information Security. Broj... Dalje

Kako su ruski hakeri iskoristili iranske hakere da bi prikrili svoju sajber špijunažu

Kako su ruski hakeri iskoristili iranske hakere da bi prikrili svoju sajber špijunažu

Ruska hakerska grupa Turla, poznata i pod nazivima Waterbug ili Venomous Bear, hakovala je iransku hakersku grupu OilRig i iskoristila njene alate i p... Dalje

Malver koristi pola miliona zaraženih računara za ''seks-ucenu''

Malver koristi pola miliona zaraženih računara za ''seks-ucenu''

Emailovi u kojima se tvrdi da je vaš računar hakovan i i da su web kamerom hakovanog računara napravljeni video snimci na kojima se vidi da radite ... Dalje