Američki Kongres upozorio tehnološke kompanije: Ukinite enkripciju ili ćemo doneti zakon koji će vas primorati na to

Vesti, 11.12.2019, 02:00 AM

Američki Kongres upozorio tehnološke kompanije: Ukinite enkripciju ili ćemo doneti zakon koji će vas primorati na to

Američki Kongres u utorak je uputio upozorenje tehnološkim kompanijama, među kojima su Apple i Facebook, da će doneti zakone koji će regulisati enkripciju ukoliko se ne može postići prihvatljiv kompromis sa policijom i obaveštajnim službama.

Tehnološke kompanije i zagovornici privatnosti dugo podržavaju šifrovanje komunikacija, napominjući da ta tehnologija štiti ljude od hakera, lopova i autoritarnih režima. Sa druge strane, predstavnici zakona tvrde da šifrovanje blokira kriminalističke istrage sprečavajući pristup uređajima osumnjičenih i njihovoj komunikaciji u aplikacijama za razmenu poruka.

Ova debata započela je 2016., kada se Apple borio protiv zahteva FBI da pomogne u otključavanju iPhone uređaja koje su koristili teroristi, tvrdeći da bi takav presedan ugrozio sve korisnike iPhonea.

"U ovom trenutku nismo uspeli da pronađemo nijedan način da napravimo backdoor koji bi funkcionisao samo za “dobre momke”, rekao je na saslušanju Odbora za pravosuđe Senata u utorak Appleov direktor za zaštitu privatnosti korisnika Erik Nojenšvander. “U stvari, naše iskustvo je suprotno. Kada imamo slabosti u našem sistemu, iskorištavaju ih različiti entiteti.”

Rasprava oko šifrovanja komunikacija nastavila se u oktobru nakon što je Ministarstvo pravde pozvalo Facebook da zaustavi svoje planove o šifrovanju poruka u svim svojim servisima. U martu je direktor Facebooka Mark Zakerberg otkrio planove da se društvena mreža više fokusira na privatnost svojih korisnika.

Zvaničnici policije zabrinuti su da bi šifrovanje poruka na Facebooku bilo velika prepreka u borbi protiv pedofila. Facebook je Nacionalnom centru za nestalu i iskorišćavanu decu 2018. godine prijavio oko 16,8 miliona slučajeva, a vladini zvaničnici su rekli da, ukoliko se poruke šifruju, Facebook neće biti u stanju da pruži adekvatne dokaze za ovakve slučajeve.

Facebook je u utorak uputio pismo generalnom tužiocu Vilijemu Baru u kojem se kaže da neće oslabiti enkripciju u WhatsAppu koji je u vlasništvu Facebooka. U uvodnoj reči Facebooka na saslušanju, Džej Salivan, direktor za upravljanje proizvodima kompanije za privatnost i integritet, objasnio je i zašto.

“Protivimo se namernom slabljenju bezbednosti šifrovanih sistema, jer bi se time narušili privatnost i bezbednost svuda a uređaje bi ostavili ranjivim za hakere, kriminalce i represivne režime", rekao je Salivan.

Salivan je takođe upozorio da će, ako SAD nametnu propise o šifrovanju, kriminalci samo preći na strane platforme koje ne moraju da daju podatke američkim vlastima.

Uprkos argumentima tehnoloških kompanija koji idu u prilog privatnosti i sigurnosti šifrovanja, zakonodavci se na raspravi nisu složili oko kompromisa u vezi sa javnom bezbednošću.

Među učesnicima rasprave bio je i okružni tužilac Menhetna koji tvrdi da je enkripcija sprečila njegovu kancelariju da pristupi dokazima na stotinama telefona. On je napomenuo da iako njegov tim koristi zakonite metode hakovanja i plaća „stotine hiljada dolara“ za ove alate, oni su uspešni samo u polovini slučajeva.

“Ima mnogo ozbiljnih slučajeva kada ne možemo da pristupimo uređaju u vremenskom periodu kada je za nas najvažnije da mu pristupimo”, rekao je tužilac Vans senatorima iznoseći mišljenje da bez zakonske regulative ovaj problem neće biti rešen.

Nekoliko senatora je upozorilo predstavnike Applea i Facebooka da će Kongres razmotriti donošenje zakona ako kompanije ne budu mogle dostavljati podatke agencijama koje su zadužene za sprovođenje zakona.

Ovo je bilo upozorenje i demokrata i republikanaca koji su tvrdili da je istraga zločina važnija od privatnosti korisnika i sigurnosti uređaja.

Senator Ričard Blumental, demokrata iz Konektikata, rekao je da će zbog distanciranja velikih tehnoloških kompanija od zakonske odgovornosti zakonodavci uskoro preduzeti korake.

“To će se završiti, jer američki narod gubi strpljenje”, rekao je Blumental. “Nadam se da ćete odgovoriti na tu poruku.”

SAD nisu jedine koje razmatraju zakonsku regulativu šifrovanja. Australijska vlada je prvi takav zakon u svetu usvojila prošlog decembra, mada je Apple u utorak rekao da nije promenio nijedan svoj softver da bi se usaglasio sa tim zakonom.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakovan OpenSubtitles, ukradeni podaci 7 miliona korisnika

Hakovan OpenSubtitles, ukradeni podaci 7 miliona korisnika

OpenSubtitles, popularni veb sajt na kome možete naći titlove za filmove, objavio je da je hakovan prošle godine i da je posle napada plaćena otk... Dalje

Microsoft Edge dobija novu zaštitu od hakerskih napada

Microsoft Edge dobija novu zaštitu od hakerskih napada

Microsoft je dodao Edgeu novu funkciju koja je dostupna na beta kanalu a koja će ublažiti eksploataciju nepoznatih ranjivosti. Nova funkcija je deo... Dalje

Nova godina nije počela dobro za sajber kriminalce: ugašen VPN koji je korišćen za širenje ransomwarea

Nova godina nije počela dobro za sajber kriminalce: ugašen VPN koji je korišćen za širenje ransomwarea

VPNLab.net koji su sajber kriminalci koristili za distribuciju ransomwarea i malvera, i ali i za druge kriminalne aktivnosti uklonjen je sa mreže 17.... Dalje

Telegram postao ''sigurna kuća'' za sajber kriminalce koji prodaju ukradene platne kartice

Telegram postao ''sigurna kuća'' za sajber kriminalce koji prodaju ukradene platne kartice

Sajber kriminalci sve više zloupotrebljavaju Telegram za prodaju ukradenih finansijskih podataka anonimnim korisnicima aplikacije, kažu istraživač... Dalje

Safari ima bag koji može otkriti vaše lične podatke i ono što pretražujete

Safari ima bag koji može otkriti vaše lične podatke i ono što pretražujete

Zbog greške u Safariju 15 može doći do curenja informacija o pretraživanju, a takođe i nekih od ličnih podataka povezanih sa korisnikovim Google... Dalje