Američki Kongres upozorio tehnološke kompanije: Ukinite enkripciju ili ćemo doneti zakon koji će vas primorati na to

Vesti, 11.12.2019, 02:00 AM

Američki Kongres upozorio tehnološke kompanije: Ukinite enkripciju ili ćemo doneti zakon koji će vas primorati na to

Američki Kongres u utorak je uputio upozorenje tehnološkim kompanijama, među kojima su Apple i Facebook, da će doneti zakone koji će regulisati enkripciju ukoliko se ne može postići prihvatljiv kompromis sa policijom i obaveštajnim službama.

Tehnološke kompanije i zagovornici privatnosti dugo podržavaju šifrovanje komunikacija, napominjući da ta tehnologija štiti ljude od hakera, lopova i autoritarnih režima. Sa druge strane, predstavnici zakona tvrde da šifrovanje blokira kriminalističke istrage sprečavajući pristup uređajima osumnjičenih i njihovoj komunikaciji u aplikacijama za razmenu poruka.

Ova debata započela je 2016., kada se Apple borio protiv zahteva FBI da pomogne u otključavanju iPhone uređaja koje su koristili teroristi, tvrdeći da bi takav presedan ugrozio sve korisnike iPhonea.

"U ovom trenutku nismo uspeli da pronađemo nijedan način da napravimo backdoor koji bi funkcionisao samo za “dobre momke”, rekao je na saslušanju Odbora za pravosuđe Senata u utorak Appleov direktor za zaštitu privatnosti korisnika Erik Nojenšvander. “U stvari, naše iskustvo je suprotno. Kada imamo slabosti u našem sistemu, iskorištavaju ih različiti entiteti.”

Rasprava oko šifrovanja komunikacija nastavila se u oktobru nakon što je Ministarstvo pravde pozvalo Facebook da zaustavi svoje planove o šifrovanju poruka u svim svojim servisima. U martu je direktor Facebooka Mark Zakerberg otkrio planove da se društvena mreža više fokusira na privatnost svojih korisnika.

Zvaničnici policije zabrinuti su da bi šifrovanje poruka na Facebooku bilo velika prepreka u borbi protiv pedofila. Facebook je Nacionalnom centru za nestalu i iskorišćavanu decu 2018. godine prijavio oko 16,8 miliona slučajeva, a vladini zvaničnici su rekli da, ukoliko se poruke šifruju, Facebook neće biti u stanju da pruži adekvatne dokaze za ovakve slučajeve.

Facebook je u utorak uputio pismo generalnom tužiocu Vilijemu Baru u kojem se kaže da neće oslabiti enkripciju u WhatsAppu koji je u vlasništvu Facebooka. U uvodnoj reči Facebooka na saslušanju, Džej Salivan, direktor za upravljanje proizvodima kompanije za privatnost i integritet, objasnio je i zašto.

“Protivimo se namernom slabljenju bezbednosti šifrovanih sistema, jer bi se time narušili privatnost i bezbednost svuda a uređaje bi ostavili ranjivim za hakere, kriminalce i represivne režime", rekao je Salivan.

Salivan je takođe upozorio da će, ako SAD nametnu propise o šifrovanju, kriminalci samo preći na strane platforme koje ne moraju da daju podatke američkim vlastima.

Uprkos argumentima tehnoloških kompanija koji idu u prilog privatnosti i sigurnosti šifrovanja, zakonodavci se na raspravi nisu složili oko kompromisa u vezi sa javnom bezbednošću.

Među učesnicima rasprave bio je i okružni tužilac Menhetna koji tvrdi da je enkripcija sprečila njegovu kancelariju da pristupi dokazima na stotinama telefona. On je napomenuo da iako njegov tim koristi zakonite metode hakovanja i plaća „stotine hiljada dolara“ za ove alate, oni su uspešni samo u polovini slučajeva.

“Ima mnogo ozbiljnih slučajeva kada ne možemo da pristupimo uređaju u vremenskom periodu kada je za nas najvažnije da mu pristupimo”, rekao je tužilac Vans senatorima iznoseći mišljenje da bez zakonske regulative ovaj problem neće biti rešen.

Nekoliko senatora je upozorilo predstavnike Applea i Facebooka da će Kongres razmotriti donošenje zakona ako kompanije ne budu mogle dostavljati podatke agencijama koje su zadužene za sprovođenje zakona.

Ovo je bilo upozorenje i demokrata i republikanaca koji su tvrdili da je istraga zločina važnija od privatnosti korisnika i sigurnosti uređaja.

Senator Ričard Blumental, demokrata iz Konektikata, rekao je da će zbog distanciranja velikih tehnoloških kompanija od zakonske odgovornosti zakonodavci uskoro preduzeti korake.

“To će se završiti, jer američki narod gubi strpljenje”, rekao je Blumental. “Nadam se da ćete odgovoriti na tu poruku.”

SAD nisu jedine koje razmatraju zakonsku regulativu šifrovanja. Australijska vlada je prvi takav zakon u svetu usvojila prošlog decembra, mada je Apple u utorak rekao da nije promenio nijedan svoj softver da bi se usaglasio sa tim zakonom.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakovano više od 2000 WordPress sajtova

Hakovano više od 2000 WordPress sajtova

Više od 2000 Wordpress sajtova je hakovano za potrebe kampanje u kojoj se posetioci preusmeraju na sajtove na kojima će ih dočekati neželjene pret... Dalje

Kompromitovani podaci 250 miliona korisnika koji su kontaktirali Microsoftovu podršku

Kompromitovani podaci 250 miliona korisnika koji su kontaktirali Microsoftovu podršku

Podaci korisnika koji su kontaktirali Microsoftovu podršku u proteklih 14 godina mogli bi biti kompromitovani, što je juče potvrdio i sam Microsoft... Dalje

Kako je saudijski princ hakovao telefon vlasnika Amazona i doveo do najskupljeg razvoda u istoriji

Kako je saudijski princ hakovao telefon vlasnika Amazona i doveo do najskupljeg razvoda u istoriji

iPhone osnivača Amazona, multimilijardera Džefa Bezosa, navodno je hakovan u maju 2018. godine, nakon što je primio WhatsApp poruku sa privatnog na... Dalje

Na osnovu novog evropskog zakona o zaštiti podataka naplaćene kazne u vrednosti od 114 miliona evra

Na osnovu novog evropskog zakona o zaštiti podataka naplaćene kazne u vrednosti od 114 miliona evra

Prošlo je skoro godinu i osam meseci od kada je u Evropskoj uniji stupio na snagu novi zakon o zaštiti podataka, GDPR (Opšta uredba o zaštiti poda... Dalje

Brazil tužio vlasnika sajta Intercept zbog hakovanja telefona brazilskih zvaničnika

Brazil tužio vlasnika sajta Intercept zbog hakovanja telefona brazilskih zvaničnika

Brazilski savezni tužioci podneli su tužbu protiv novinara i političkog aktiviste Glena Grinvalda zbog kršenje zakona o kibernetičkoj sigurnosti ... Dalje