Apple: Od jeseni lozinke postaju prošlost

Vesti, 03.08.2022, 12:00 PM

Apple: Od jeseni lozinke postaju prošlost

Mrzite lozinke? Zamara vas da unosite lozinke, zaboravljate ih, jednu lozinku koristite za više naloga? Verovatno je bar na neko od ovih pitanja vaš odgovor potvrdan. I sami znate koliko su jednostavne, kratke lozinke, koje se koriste za više naloga, opasne. One su vodeći uzrok hakovanja naloga. Haker koji dođe do vaše lozinke koju koristite na više mesta, može uraditi mnogo toga lošeg u vašem životu. Menadžeri lozinki su dobro rešenje, ali ni oni ne garantuju potpunu bezbednost.

Apple, Google i Microsoft rade na tome da lozinke postanu prošlost. Appleovo rešenje se zove Passkey, i ono će od ove jeseni biti u iOS 16, macOS Ventura i iPadOS 16.

Kompanija je sada otkrila kako će funkcionisati njeni pristupni ključevi, koji će na kraju zameniti tradicionalne nizove znakova koji morate pamtiti.

Kurt Najt, direktor marketinga proizvoda platforme u Appleu, i Darin Adler, potpredsednik za internet tehnologije u Appleu, u razgovoru za sajt tom's guide objasnili su kako će Passkey funkcionisati.

„Lozinke su ključne za zaštitu svega što danas radimo onlajn, od komunikacija do svih naših finansija“, rekao je Najt. „Ali one su takođe jedan od najvećih vektora napada i bezbednosnih propusta sa kojima se korisnici danas suočavaju.“

Pristupni ključevi su jedinstveni digitalni ključevi koji su jednostavni za korišćenje, bezbedniji, nikada se ne čuvaju na veb serveru i ostaju na vašem uređaju. Za razliku od 8,4 milijarde lozinki koje su nedavno procurile na internetu, hakeri ne mogu pristupiti pristupnim ključevima tokom napada na servere niti mogu prevariti korisnike da ih podele.

Passkey koriste Touch ID ili Face ID za biometrijsku verifikaciju i iCloud Keychain za sinhronizaciju između iPhonea, iPada, Maca i Apple TV-a sa end-to-end enkripcijom.

Ovi digitalni ključevi su zasnovani na onome što se zove kriptografija javnog ključa. Postoji privatni ključ, koji je tajna i čuva se na vašem uređaju, a postoji i javni ključ koji ide na veb server. Svoj identitet potvrđujete pomoću svog uređaja.

„Ljudi skoro uvek imaju telefone sa sobom“, rekao je Adler. „Face ID i Touch ID verifikacija vam pružaju pogodnost i biometriju koju možemo postići sa iPhoneom.”

Za one koji nemaju Appleov računar, kompanija je mislila na sve. Windows računar može, na primer, da generiše QR kod koji korisnici mogu da pročitaju preko iPhonea ili iPada. Dakle, iOS će koristiti Face ID ili Touch ID da potvrdi da pokušavate da se prijavite pre nego što potvrdite ili odbijete zahtev za aplikaciju ili veb sajt koji se pokreće na drugom uređaju.

Da bi pristupni ključevi mogli da rade na više Apple uređaja, uključujući iPhone, iPad, Mac i Apple TV, potrebno je nešto da sinhronizuje informacije. I tu na scenu stupa iCloud Keychain. iCloud Keichain se već koristi za sinhronizaciju vaših lozinki i drugih osetljivih informacija (kao što su kreditne kartice) na vašim uređajima. Ako nemate pristup svom iPhoneu, iCloud Keychain takođe omogućava da povratite svoje ključeve preko iClouda ako izgubite vaš Apple uređaj ili vam ga ukradu.

Passkey će biti ugrađeni u operativne sisteme iOS 16, iPadOS 16 i macOS Ventura, ali Apple takođe radi sa programerima na integraciji podrške za pristupni ključ u njihove aplikacije, iako kompanija nije otkrila koje će aplikacije biti kompatibilne sa Passkey.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zbog bezbednosti Francuska zabranila sve aplikacije za zabavu na uređajima zaposlenih u državnim službama

Zbog bezbednosti Francuska zabranila sve aplikacije za zabavu na uređajima zaposlenih u državnim službama

Poslednjih nekoliko meseci, vlade širom sveta zabranjuju TikTok na uređajima zvaničnika. Holandija i Norveška su poslednje koje su se pridružile ... Dalje

Veb servisi APR-a zbog sajber napada nedostupni korisnicima

Veb servisi APR-a zbog sajber napada nedostupni korisnicima

Agencija za privredne registre (APR) objavila je da su tokom jučerašnjeg i današnjeg dana veb servisi APR-a bili meta sajber napada, koji je prijav... Dalje

Microsoft objavio ažuriranje za grešku ''aKROPalipsa'' u Windows 10 i 11 koja može otkriti sakrivene podatke sa skrinšotova

Microsoft objavio ažuriranje za grešku ''aKROPalipsa'' u Windows 10 i 11 koja može otkriti sakrivene podatke sa skrinšotova

Microsoft je objavio ažuriranje kako bi popravio ranjivost u alatu za uređivanje snimaka ekrana u Windows 10 i 11. Bezbednosna greška, nazvana &bdq... Dalje

Zbog greške u popularnom WooCommerce Payments dodatku za WordPress ugroženo 500.000 sajtova

Zbog greške u popularnom WooCommerce Payments dodatku za WordPress ugroženo 500.000 sajtova

Automattic, kompanija koja stoji iza WordPressa, objavila je bezbednosno ažuriranje za popularni WooCommerce Payments dodatak za WordPress, koji je i... Dalje

Windowsov alat za skrinšotove može da otkrije podatke za koje mislite da ste ih uklonili

Windowsov alat za skrinšotove može da otkrije podatke za koje mislite da ste ih uklonili

Istraživač Dejvid Bjukenen otkrio je da Microsoftove alatke Snipping Tool za Windows 11 i Snip & Sketch u operativnom sistemu Windows 10 imaju g... Dalje