Apple blokirao objavljivanje 1,7 miliona aplikacija zbog kršenja standarda o privatnosti i bezbednosti

Vesti, 17.05.2023, 09:00 AM

Apple blokirao objavljivanje 1,7 miliona aplikacija zbog kršenja standarda o privatnosti i bezbednosti

Appleov tim zadužen za bezbednost App Storea sprečio je prošle godine transakcije u ukupnom iznosu od više od 2 milijarde dolara, označivši ih kao potencijalno lažne, i blokirao objavljivanje skoro 1,7 miliona aplikacija zbog toga što nisu ispunjavale visoke standarde App Storea u vezi privatnosti, bezbednosti i sadržaja.

„App Store je pokrenut 2008. godine sa misijom da ostvari dva važna cilja: da uspostavi pouzdanu i bezbednu platformu za korisnike da bezbedno otkrivaju i preuzimaju aplikacije, i da programerima pruži uzbudljivu priliku da pokažu svoje ideje i unaprede svoje poslovanje“, navodi se u novom izveštaju o Apple Storeu koji je objavila kompanija.

Sa više od 650 miliona posetilaca nedeljno i više od 36 miliona registrovanih programera, App Store je postala inovativna globalna platforma za distribuciju aplikacija koja podržava 195 lokalnih metoda plaćanja i 44 valute.

Apple je prošle godine uklonio 428.000 naloga programera i 282 miliona korisničkih naloga povezanih sa prevarama i zloupotrebom. Pored toga, kompanija je blokirala kreiranje 198 miliona naloga programera zbog sumnjivih aktivnosti.

Prva linija odbrane App Storea zaštitila je p rošle godinekorisnike od stotina hiljada nebezbednih aplikacija, odbacujući skoro 400.000 aplikacija zbog kršenja privatnosti, kao na primer, pokušaja prikupljanja ličnih podataka korisnika bez njihovog pristanka ili znanja. Još 153.000 prijava aplikacija je odbijeno zbog obmanjivanja korisnika i kopiranja već objavljenih aplikacija, dok je oko 29.000 odbijeno zbog nedokumentovanih ili skrivenih funkcija.

„U više od jednog slučaja ove godine, Appleov tim za pregled aplikacija je uhvatio aplikacije koje koriste zlonamerni kod sa potencijalom da ukradu akreditive korisnika sa servisa trećih strana. U drugim slučajevima, tim za pregled aplikacija identifikovao je nekoliko aplikacija koje su se maskirale kao bezazlene platforme za upravljanje finansijama, ali su imale mogućnost da se transformiše u drugu aplikaciju“, rekao je Apple. Zbog ovakve prakse programera iz App Storea je 2022. uklonjeno skoro 24.000 aplikacija.

Samo u poslednjih 30 dana, Apple je blokirao skoro 3,9 miliona pokušaja instaliranja ili pokretanja aplikacija koje se nelegalno distribuiraju preko Programa za preduzeća koji omogućava velikim organizacijama da implementiraju interne aplikacije da bi zaposleni u ovim organizacijama mogli da ih koriste.

Apple je rekao da tim za pregled aplikacija App Storea ispituje u proseku više od 100.000 prijavljenih aplikacija nedeljno, pri čemu se približno 90% njih pregleda u roku od 24 sata. Samo prošle godine, Appleov tim je pregledao više od 6,1 miliona prijavljenih aplikacija, i pomogao da više od 185.000 programera objavi svoju prvu aplikaciju u App Store. Ovaj tim je obavio i više od 20.000 telefonskih razgovora sa programerima kkako bi im pomogao da otkriju i reše probleme zbog kojih su njihove aplikacije odbijene.

Osim blokiranja lažnih transakcija u vrednosti od rekordnih 2,09 milijardi dolara prošle godine, Apple takođe kaže da je sprečio ponovljene transakcije za otprilike 714.000 lažnih naloga.

Takođe je sprečio korišćenje oko 3,9 miliona ukradenih kreditnih kartica za kupovine u App Storeu.

„Apple izuzetno ozbiljno shvata prevare sa kreditnim karticama i ostaje posvećen zaštiti App Storea i njegovih korisnika od ove vrste stresa“, rekla je kompanija. „Na primer, sa Apple Pay, brojevi kreditnih kartica se nikada ne dele sa trgovcima, čime se eliminiše faktor rizika u procesu transakcije.“

Na kraju, ali ne i najmanje važno, Apple je uklonio više od 147 miliona lažnih recenzija i ocena iz App Storea 2022. godine zbog čega je tim App Storea morao da pregleda više od milijardu recenzija da bi otkrio one lažne.

Foto: James Yarema / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje