Apple objavio hitna ažuriranja za iOS zbog opasnog baga korišćenog za špijuniranje korisnika

Vesti, 14.09.2021, 10:00 AM

Apple objavio hitna ažuriranja za iOS zbog opasnog baga korišćenog za špijuniranje korisnika

Apple je objavio paket novih ažuriranja za iOS, iPadOS, watchOS, macOS i Safari kako bi popravio dve greške (CVE-2021-30858) i CVE-2021-30860, koje se aktivno koriste za napade na korisnike Appleovih uređaja.

Jedna od njih je greška za koju istraživači bezbednosti u Citizen Labu kažu da ju je izraelski proizvođač softvera za nadzor NSO Grupa najverovatnije iskoristio kako bi omogućio državnim agencijama da instaliraju špijunski softver na telefonima novinara, advokata i aktivista. Istraživači kažu da je greška omogućavala instalaciju bez ijednog klika (što znači da meta nije morala učiniti ništa da bi bila zaražena) špijunskog softvera Pegaz, koji je navodno može da krade podatke i lozinke sa uređaja i aktivira mikrofon telefona ili kameru.

S obzirom na ozbiljnost bagova, trebalo bi ažurirati ranjive uređaje na iOS 14.8, iPadOS 14.8, macOS Big Sur 11.6, watchOS 7.6.2 i Safari 14.1.2 što je pre moguće.

Za zloupotrebu ove ranjivosti nazvane „ForcedEntry“ saznalo se prošlog meseca, kada je Citizen Lab objavio da je bag uspešno iskorišćen na telefonima sa iOS 14.6. ForcedEntry se aktivira samo slanjem zlonamerne poruke cilju. Bag podriva novu sigurnosnu funkciju nazvanu BlastDoor koju je Apple uveo u iOS 14 kako bi se sprečili upadi bez klika filtriranjem nepouzdanih podataka poslatih preko iMessage.

“Naše najnovije otkriće još jednog Appleovog nultog dana koji je postao deo arsenala NSO Grupe dodatno ilustruje da kompanije poput NSO Grupe omogućavaju despotizam kao uslugu neodgovornim državnim bezbednosnim agencijama”, rekli su istraživači Citizen Laba.

"Sveprisutne aplikacije za ćaskanje postale su glavna meta za najsofisticiranije aktere pretnje, uključujući državne špijunske operacije i plaćeničke špijunske kompanije koje ih opslužuju. Kako su trenutno dizajnirane, mnoge aplikacije za chat postale su neodoljiva meta”, kažu istraživači.

Citizen Lab je rekao da je na telefonu neimenovanog saudijskog aktiviste pronašli do sada neviđeni malver: lanac eksploatacije aktivira se kada žrtve dobiju tekstualnu poruku koja sadrži zlonamernu GIF sliku koja je u stvari Adobe PSD (Photoshop dokumenta ) i PDF fajlovi dizajnirani za rušenje komponente iMessage odgovorne za automatsko rendrovanje slika i primenu alata za nadzor.

Ovim setom najnovijih ažuriranja, Apple je zakrpio ukupno 15 ranjivosti nultog dana od početka ove godine.

Korisnicima Apple iPhonea, iPada, Maca i Apple Watcha savetuje se da odmah ažuriraju svoj softver kako bi umanjili sve potencijalne pretnje proizašle iz aktivnog iskorišćavanja ovih bagova.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

WhatsApp dodaje opciju podrazumevanog nestajanja poruka za nova ćaskanja

WhatsApp dodaje opciju podrazumevanog nestajanja poruka za nova ćaskanja

WhatsApp je objavio da je proširio funkcije kontrole privatnosti dodatkom podrazumevanog nestajanja poruka za sva novozapočeta ćaskanja. „Kad... Dalje

Firefox dobija zaštitu od grešaka u sopstvenom kodu

Firefox dobija zaštitu od grešaka u sopstvenom kodu

Mozilla uvodi novu funkciju za koju tvrdi da će Firefox učiniti najbezbednijim veb pregledačem koji je dostupan korisnicima. Nova funkcija je dizaj... Dalje

Telefoni američkog Stejt departmenta hakovani špijunskim softverom izraelske NSO Grupe

Telefoni američkog Stejt departmenta hakovani špijunskim softverom izraelske NSO Grupe

iPhone uređaji najmanje devet službenika američkog Stejt departmenta koji rade u Ugandi ili sa Ugandom hakovani su pomoću špijunskog softvera iz... Dalje

Ruske vlasti zabranile još šest VPN servisa

Ruske vlasti zabranile još šest VPN servisa

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor, najavio je zabranu još š... Dalje

Hakeri napali Panasonic, kompanija potvrdila da su napadači pristupali podacima kompanije

Hakeri napali Panasonic, kompanija potvrdila da su napadači pristupali podacima kompanije

Japanski tehnološki gigant Panasonic potvrdio je da su hakeri pristupili njegovoj internoj mreži. Panasonic je u saopštenju za javnost od 26. novem... Dalje