Apple sprečio prevare korisnika blokirajući ulazak 1,6 miliona rizičnih aplikacija u App Store

Vesti, 06.06.2022, 00:00 AM

Apple sprečio prevare korisnika blokirajući ulazak 1,6 miliona rizičnih aplikacija u App Store

Apple je objavio da je iz App Storea uklonjeno više od 343.000 iOS aplikacija koje je prošle godine blokirao njegov tim za pregled aplikacija zbog kršenja privatnosti, dok je još 157.000 odbijeno zbog pokušaja obmane korisnika iOS-a ili spama.

Kompanija je dodala da je takođe blokirala indeksiranje preko 34.500 aplikacija u App Storeu jer su koristile nedokumentovane ili skrivene funkcije.

Apple je takođe uklonio još 155.000 aplikacija zbog dodavanja novih funkcija nakon odobrenja.

Tokom 2021. godine, tim za pregled aplikacija sprečio je ulazak više od 1,6 miliona rizičnih ili ranjivih aplikacija i ažuriranja u App Store a time i moguće prevare korisnika.

Prošle godine, u prvom izveštaju kompanije o prevenciji prevara, Apple je rekao da je tim za pregled aplikacija odbio ili uklonio skoro milion problematičnih novih aplikacija i skoro milion ažuriranja aplikacija.

Apple kaže da njegovi napori da zaštite korisnike od prevara zahtevaju praćenje i budnost više timova fokusiranih na nekoliko oblasti, od pregleda aplikacija do otkrivanja prevara.

„Apple je posvećen tome da App Store bude bezbedno i pouzdano mesto za ljude koji otkrivaju i preuzimaju aplikacije. Ključni stub u tim naporima je Appleov tekući rad na otkrivanju i preduzimanju akcija protiv loših aktera koji žele da prevare programere i korisnike”, kaže Apple.

Aplikacije poznate kao fleeceware i dalje su veliki problem u App Storeu. Takve aplikacije mame korisnike obećanjima o besplatnim probnim verzijama, ali umesto toga korisnici plaćaju prevelike troškove pretplate.

Prema izveštaju Avasta objavljenom prošle godine, otprilike 200 takvih aplikacija zaradilo je više od 400 miliona dolara u Appleovim i Googleovim prodavnicama aplikacija.

Godinu dana ranije, istraživači Sophosa su takođe uočili desetine aplikacija iz kategorije fleecewarea koje su korisnici iOS-a preuzeli oko 3.680.000 puta. Prema njihovim procenama ove aplikacije bile su među aplikacijama sa najvećim prihodima u App Storeu.

Apple je rekao da je prošle godine kombinacijom sofisticirane tehnologije i ljudske stručnosti uspeo da zaštiti svoje korisnike od gubitka oko 1,5 milijardi dolara u potencijalno lažnim transakcijama, sprečavajući pokušaj krađe njihovog novca, informacija i vremena.

Takođe je blokirao korišćenje više od 3,3 miliona ukradenih kartica i zabranio skoro 600.000 naloga da ikada obavljaju transakcije na svojim platformama.

„Za mnoge ljude nijedan podatak nije osetljiviji od njihovih finansijskih informacija. Zato je Apple uložio mnogo u stvaranje sigurnijih tehnologija plaćanja kao što su Apple Pay i StoreKit“, rekao je Apple. „Ove tehnologije koristi više od 905.000 aplikacija za prodaju robe i usluga u App Storeu. Na primer, sa Apple Pay, brojevi kreditnih kartica se nikada ne dele sa trgovcima, eliminišući faktor rizika u procesu plaćanja.“


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje