Apple sprečio prevare korisnika blokirajući ulazak 1,6 miliona rizičnih aplikacija u App Store

Vesti, 06.06.2022, 00:00 AM

Apple sprečio prevare korisnika blokirajući ulazak 1,6 miliona rizičnih aplikacija u App Store

Apple je objavio da je iz App Storea uklonjeno više od 343.000 iOS aplikacija koje je prošle godine blokirao njegov tim za pregled aplikacija zbog kršenja privatnosti, dok je još 157.000 odbijeno zbog pokušaja obmane korisnika iOS-a ili spama.

Kompanija je dodala da je takođe blokirala indeksiranje preko 34.500 aplikacija u App Storeu jer su koristile nedokumentovane ili skrivene funkcije.

Apple je takođe uklonio još 155.000 aplikacija zbog dodavanja novih funkcija nakon odobrenja.

Tokom 2021. godine, tim za pregled aplikacija sprečio je ulazak više od 1,6 miliona rizičnih ili ranjivih aplikacija i ažuriranja u App Store a time i moguće prevare korisnika.

Prošle godine, u prvom izveštaju kompanije o prevenciji prevara, Apple je rekao da je tim za pregled aplikacija odbio ili uklonio skoro milion problematičnih novih aplikacija i skoro milion ažuriranja aplikacija.

Apple kaže da njegovi napori da zaštite korisnike od prevara zahtevaju praćenje i budnost više timova fokusiranih na nekoliko oblasti, od pregleda aplikacija do otkrivanja prevara.

„Apple je posvećen tome da App Store bude bezbedno i pouzdano mesto za ljude koji otkrivaju i preuzimaju aplikacije. Ključni stub u tim naporima je Appleov tekući rad na otkrivanju i preduzimanju akcija protiv loših aktera koji žele da prevare programere i korisnike”, kaže Apple.

Aplikacije poznate kao fleeceware i dalje su veliki problem u App Storeu. Takve aplikacije mame korisnike obećanjima o besplatnim probnim verzijama, ali umesto toga korisnici plaćaju prevelike troškove pretplate.

Prema izveštaju Avasta objavljenom prošle godine, otprilike 200 takvih aplikacija zaradilo je više od 400 miliona dolara u Appleovim i Googleovim prodavnicama aplikacija.

Godinu dana ranije, istraživači Sophosa su takođe uočili desetine aplikacija iz kategorije fleecewarea koje su korisnici iOS-a preuzeli oko 3.680.000 puta. Prema njihovim procenama ove aplikacije bile su među aplikacijama sa najvećim prihodima u App Storeu.

Apple je rekao da je prošle godine kombinacijom sofisticirane tehnologije i ljudske stručnosti uspeo da zaštiti svoje korisnike od gubitka oko 1,5 milijardi dolara u potencijalno lažnim transakcijama, sprečavajući pokušaj krađe njihovog novca, informacija i vremena.

Takođe je blokirao korišćenje više od 3,3 miliona ukradenih kartica i zabranio skoro 600.000 naloga da ikada obavljaju transakcije na svojim platformama.

„Za mnoge ljude nijedan podatak nije osetljiviji od njihovih finansijskih informacija. Zato je Apple uložio mnogo u stvaranje sigurnijih tehnologija plaćanja kao što su Apple Pay i StoreKit“, rekao je Apple. „Ove tehnologije koristi više od 905.000 aplikacija za prodaju robe i usluga u App Storeu. Na primer, sa Apple Pay, brojevi kreditnih kartica se nikada ne dele sa trgovcima, eliminišući faktor rizika u procesu plaćanja.“


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Oglasi ubačeni u odgovore Bing Chata vode do malvera

Oglasi ubačeni u odgovore Bing Chata vode do malvera

Malwarebytes je upozorio na oglase ubačene u odgovore Microsoftovog Bing Chata, kojima se reklamiraju sajtovi na kojima korisnici mogu inficirati svo... Dalje

Ako koristite Booking.com budite oprezni, u toku su napadi na korisnike platforme

Ako koristite Booking.com budite oprezni, u toku su napadi na korisnike platforme

Korisnici Booking.com meta su nove, velike fišing kampanje koju su primetili istraživači bezbednosti iz firme Perception Point, koji kažu da kampa... Dalje

Sajber kriminalci imaju novu taktiku za fišing napade i vrlo je delotvorna

Sajber kriminalci imaju novu taktiku za fišing napade i vrlo je delotvorna

Sajber kriminalci koriste novu taktiku za distribuciju malvera putem imejlova, poznatu pod imenom ZeroFont, koju su strudenti dugo koristili kako bi v... Dalje

Ažurirajte Chrome: Google objavio zakrpu za ranjivost koja se trenutno koristi u napadima

Ažurirajte Chrome: Google objavio zakrpu za ranjivost koja se trenutno koristi u napadima

Google je objavljivanjem Google Chrome 117.0.5938.132 popravio ranjivost nultog dana, koja je peta ranjivost nultog dana Googleovog veb pregledača od... Dalje

Microsoft uvodi podršku za pristupne ključeve u Windows 11

Microsoft uvodi podršku za pristupne ključeve u Windows 11

Microsoft uvodi podršku za pristupne ključeve (passkeys) u operativnom sistemu Windows 11 kao deo velikog ažuriranja operativnog sistema. Ova funkc... Dalje