Apple tužen zbog uhođenja pomoću AirTaga

Vesti, 22.12.2022, 12:00 PM

Apple tužen zbog uhođenja pomoću AirTaga

Apple AirTag može biti veoma koristan - ako ste od onih koji stalno gube stvari ovaj mali Bluetooth uređaj može vam pomoći da lakše pronađete ključeve, novčanik, torbu, prtljag, auto ili nešto drugo.

Međutim, dve Amerikanke kažu da su im ovi uređaji doneli velike probleme, uhođenje i uznemiravanje bivših partnera, zbog čega su pokrenule grupnu tužbu protiv kompanije Apple. One kažu da kompanija nije uspela da zaštiti njihovu privatnost jer je njihovim progoniteljima pomogla da ih lociraju, iako je, reklamirajući ovaj proizvod, kompanija tvrdila da je bezbedan.

Kako je izvestio sajt Cybernews, jedna od tužiteljki, Loren Hjuz, kaže da je, nakon što je prekinula tromesečnu vezu, bivši partner počeo da je proganja na internetu, a ona je kasnije pronašla AirTag u prostoru za točkove svog automobila. Druga žena tvrdi da je njen bivši muž takođe uspeo da je pronađe tako što je jedan od uređaja sakrio u ranac njihovog deteta.

Njihova tužba zahteva neodređenu odštetu za američke vlasnike iOS ili Android uređaja koje je pratio AirTag, pa čak i za one koji su „u opasnosti“ da budu uhođeni zbog navodnog nemara kompanije Apple. Takođe, Apple se poziva da izbriše sve podatke o lokaciji tužilaca i prestane da ih prati u budućnosti.

„Sa cenom od samo 29 dolara, [AirTag] je postao omiljeno oružje progonitelja i zlostavljača“, navodi se u tužbi.

AirTags su se pojavili na tržištu u aprilu prošle godine a do kraja godine već je bilo na stotine izveštaja da se uređaji koriste za uhođenje.

Apple je priznao problem u februaru ove godine kada je kompanija rekla da je videla izveštaje o pokušajima zloupotrebe AirTaga u zlonamerne ili kriminalne svrhe. Kompanija je uvela manje promene, kao što je povećanje jačine upozorenja i uvođenje Android aplikacije za upozoravanje onih koji se prate.

Apple je takođe obećao seriju ažuriranja do kraja ove godine kako bi se sprečilo neovlašćeno praćenje: „precizno pronalaženje“ kako bi se omogućilo korisnicima iPhone 11, iPhone 12 i iPhone 13 da lociraju neželjene AirTagove; pored zvuka i prikaz upozorenja, kao što je tekstualna poruka; i ranije obaveštenje da se osoba možda prati. Međutim, do sada se ovo obećanje nije ostvarilo, a žrtve se ponekad prate danima pre nego što dobiju upozorenje.

AirTags nisu jedini uređaji za praćenje na tržištu, a osim sličnih uređaja, postoji i mnoštvo GPS uređaja za praćenje.

Međutim, AirTags predstavljaju jedinstven rizik.

„Mreža kojoj Apple ima pristup je veća i moćnija od one koju koriste drugi uređaji za praćenje. Moćnija je za praćenje i opasnija za uhođenje“, kaže direktorka sajber bezbednosti Fondacije za elektronske granice (Electronic Frontier Foundation), Eva Galperin za Cybernews.

Takođe, sveprisutnost Apple proizvoda i reputacija kompanije u vezi zaštite privatnosti znače da šira javnost možda nije toliko upućena u rizike koliko bi trebalo da bude.

Malo je verovatno da će tužba uspeti, ali kako mediji budu pratili proces i ishod tužbe, verovatno će javnost postati svesnija rizika, a Apple će možda biti primoran da značajno poboljša upozorenja o neovlašćenom praćenju.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje