Appleov novi ''Režim zaključavanja'' dodaje ''ekstremnu'' zaštitu vašem iPhoneu

Vesti, 07.07.2022, 10:30 AM

Appleov novi ''Režim zaključavanja'' dodaje ''ekstremnu'' zaštitu vašem iPhoneu

Apple je predstavio pojačani „Režim zaključavanja“ (Lockdown Mode) koji je dizajniran sa idejom da spreči sofisticirane napade, uključujući i instalaciju komercijalnog špijunskog softvera koji kupuju i koriste vlade protiv pojedinaca poput novinara, aktivista i političara. Ova postavka ojačava odbranu iPhonea, iPada i Mac računara tako što blokira metode koje se koriste za kompromitovanje uređaja u visoko ciljanim napadima.

„Iako velika većina korisnika nikada neće biti žrtve visoko ciljanih sajber napada, mi ćemo neumorno raditi na zaštiti malog broja korisnika koji jesu“, rekao je Ivan Krstić, Appleov direktor bezbednosnog inženjerstva i arhitekture.

Režim zaključavanja će biti predstavljen ove jeseni sa macOS Ventura, iOS 16 i iPadOS 16. Režim je opcioni i u velikoj meri će ograničiti neke funkcije, sa ciljem da zaštiti ugrožene korisnike.

Režim zaključavanja blokira većinu priloga u porukama osim slika, onemogućava preglede linkova, podrazumevano isključuje određenu tehnologiju pretraživanja veba, blokira pozive i FaceTime pozive iz nepoznatih izvora, blokira žičane veze sa računarima ili dodatnom opremom dok je uređaj zaključan i onemogućava dodavanje novih konfiguracionih profila ili uključivanje u upravljanje mobilnim uređajima (MDM).

Apple ovo naziva „ekstremnim, opcionim“ nivoom zaštite koji je odgovor na sve veću upotrebu komercijalnog špijunskog softvera koji kupuju države, poput alata Pegaz koji je razvila izraelska firma NSO Grupa.

Apple je dugo kritikovan zbog toga što nije radio sa istraživačima bezbednosti na pronalaženju i otklanjanju nedostataka na svojim platformama kao druge velike tehnološke kompanije, pre nego što je 2016. pokrenuo program za nagrađivanje grešaka u iOS. Na kraju je kompanija 2019. proširila program na druge uređaje.

Sada je Apple najavio da će isplatiti do 2 miliona dolara istraživačima koji budu otkrili bagove u režimu zaključavanja, kroz svoj program nagrađivanja za otkrivene bagove, što je najveća do sada ponuđena nagrada u industriji.

Godinama su istraživači upozoravali na gotove alate za hakovanje koje vladama prodaju privatne kompanije i koji se koriste za špijuniranje boraca za ljudska prava, novinara i političkih protivnika, uključujući napade koji bi mogli da kompromituju uređaje bez ikakve interakcije korisnika.

Prošlog septembra, Citizen Lab Univerziteta u Torontu izvestio je o jednom takvom napadu, „nultom kliku“, koji su nazvali ForcedEntry. Ovaj bag je NSO Grupa iskoristila da bi svojim klijentima, državnim agencijama, omogućila da instaliraju špijunski softver na telefonima novinara i aktivista. Istraživači su tada rekli da je greška omogućavala instalaciju špijunskog softvera Pegaz bez ijednog klika, što znači da meta nije morala učiniti ništa da bi bila zaražena.

Sledećeg meseca, Apple je podneo tužbu protiv NSO Grupe i najavio da će organizacijama koje sprovode istraživanja o alatima za sajber nadzor donirati 10 miliona dolara, kao i celokupan iznos odštete ukoliko dobije spor.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Prevaranti na internetu koriste stare metode ali su ubedljiviji nego ikad pre

Prevaranti na internetu koriste stare metode ali su ubedljiviji nego ikad pre

Prema podacima kompanije Norton, prevare su najznačajnija pretnja naših digitalnih života, i trenutno su dostigle najviši nivo u istoriji. Telemet... Dalje

Signal dobija novu bezbednosnu funkciju koja će nam biti potrebna u budućnosti

Signal dobija novu bezbednosnu funkciju koja će nam biti potrebna u budućnosti

Mnogi ljudi sada shvataju prednosti end-to-end enkripcije (E2E) poruka koje šalju i primaju. Kako raste popularnost šifrovane komunikacije, kompanij... Dalje

Hakeri koji su hakovali kockarnice u Las Vegasu, napali i druge kompanije

Hakeri koji su hakovali kockarnice u Las Vegasu, napali i druge kompanije

Hakeri koji su poslednjih nedelja napali poznate kockarnice u vlasništvu kompanija MGM Resorts International i Caesars Entertainment, takođe su hako... Dalje

Microsoft greškom otkrio 38TB podataka, ali kompanija tvrdi da podaci korisnika nisu ugroženi

Microsoft greškom otkrio 38TB podataka, ali kompanija tvrdi da podaci korisnika nisu ugroženi

Microsoft je preko javnog GitHub repozitorijuma nenamerno otkrio ogromnu količinu osetljivih internih informacija koje datiraju pre više od tri godi... Dalje

OBAVEŠTENJE

Zbog godišnjih odmora sajt neće biti ažuriran do 17. septembra.... Dalje