Appleov novi ''Režim zaključavanja'' dodaje ''ekstremnu'' zaštitu vašem iPhoneu

Vesti, 07.07.2022, 10:30 AM

Appleov novi ''Režim zaključavanja'' dodaje ''ekstremnu'' zaštitu vašem iPhoneu

Apple je predstavio pojačani „Režim zaključavanja“ (Lockdown Mode) koji je dizajniran sa idejom da spreči sofisticirane napade, uključujući i instalaciju komercijalnog špijunskog softvera koji kupuju i koriste vlade protiv pojedinaca poput novinara, aktivista i političara. Ova postavka ojačava odbranu iPhonea, iPada i Mac računara tako što blokira metode koje se koriste za kompromitovanje uređaja u visoko ciljanim napadima.

„Iako velika većina korisnika nikada neće biti žrtve visoko ciljanih sajber napada, mi ćemo neumorno raditi na zaštiti malog broja korisnika koji jesu“, rekao je Ivan Krstić, Appleov direktor bezbednosnog inženjerstva i arhitekture.

Režim zaključavanja će biti predstavljen ove jeseni sa macOS Ventura, iOS 16 i iPadOS 16. Režim je opcioni i u velikoj meri će ograničiti neke funkcije, sa ciljem da zaštiti ugrožene korisnike.

Režim zaključavanja blokira većinu priloga u porukama osim slika, onemogućava preglede linkova, podrazumevano isključuje određenu tehnologiju pretraživanja veba, blokira pozive i FaceTime pozive iz nepoznatih izvora, blokira žičane veze sa računarima ili dodatnom opremom dok je uređaj zaključan i onemogućava dodavanje novih konfiguracionih profila ili uključivanje u upravljanje mobilnim uređajima (MDM).

Apple ovo naziva „ekstremnim, opcionim“ nivoom zaštite koji je odgovor na sve veću upotrebu komercijalnog špijunskog softvera koji kupuju države, poput alata Pegaz koji je razvila izraelska firma NSO Grupa.

Apple je dugo kritikovan zbog toga što nije radio sa istraživačima bezbednosti na pronalaženju i otklanjanju nedostataka na svojim platformama kao druge velike tehnološke kompanije, pre nego što je 2016. pokrenuo program za nagrađivanje grešaka u iOS. Na kraju je kompanija 2019. proširila program na druge uređaje.

Sada je Apple najavio da će isplatiti do 2 miliona dolara istraživačima koji budu otkrili bagove u režimu zaključavanja, kroz svoj program nagrađivanja za otkrivene bagove, što je najveća do sada ponuđena nagrada u industriji.

Godinama su istraživači upozoravali na gotove alate za hakovanje koje vladama prodaju privatne kompanije i koji se koriste za špijuniranje boraca za ljudska prava, novinara i političkih protivnika, uključujući napade koji bi mogli da kompromituju uređaje bez ikakve interakcije korisnika.

Prošlog septembra, Citizen Lab Univerziteta u Torontu izvestio je o jednom takvom napadu, „nultom kliku“, koji su nazvali ForcedEntry. Ovaj bag je NSO Grupa iskoristila da bi svojim klijentima, državnim agencijama, omogućila da instaliraju špijunski softver na telefonima novinara i aktivista. Istraživači su tada rekli da je greška omogućavala instalaciju špijunskog softvera Pegaz bez ijednog klika, što znači da meta nije morala učiniti ništa da bi bila zaražena.

Sledećeg meseca, Apple je podneo tužbu protiv NSO Grupe i najavio da će organizacijama koje sprovode istraživanja o alatima za sajber nadzor donirati 10 miliona dolara, kao i celokupan iznos odštete ukoliko dobije spor.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zoom za macOS ima opasnu grešku koju hakeri mogu iskoristiti za preuzimanje kontrole nad sistemom

Zoom za macOS ima opasnu grešku koju hakeri mogu iskoristiti za preuzimanje kontrole nad sistemom

Zoom je izdao zakrpu za grešku u verziji aplikacije za macOS koja bi mogla omogućiti hakeru da preuzme kontrolu nad operativnim sistemom korisnika. ... Dalje

Cisco potvrdio da je hakovan, za napad odgovorna ransomware grupa Yanluowang

Cisco potvrdio da je hakovan, za napad odgovorna ransomware grupa Yanluowang

Cisco je potvrdio da je u maju pretrpeo sajber-napad za koji je odgovorna ransomware grupa Yanluowang, ali je kompanija rekla da hakeri nisu uspeli da... Dalje

WhatsApp ima nove funkcije koje čuvaju vašu privatnost

WhatsApp ima nove funkcije koje čuvaju vašu privatnost

Meta je najavila nove funkcije privatnosti za korisnike WhatsAppa koje će im omogućiti da sakriju „last seen“ status od određenih konta... Dalje

UN: Sajber-napadi su glavni izvor prihoda za program nuklearnog naoružanja Severne Koreje

UN: Sajber-napadi su glavni izvor prihoda za program nuklearnog naoružanja Severne Koreje

Severna Koreja je ukrala stotine miliona dolara vredne kriptovalute u najmanje jednom velikom sajber-napadu, navodi se u poverljivom izveštaju Ujedin... Dalje

Smart App Control u Windows 11 proširio asortiman potencijalno opasnih fajlova koje blokira

Smart App Control u Windows 11 proširio asortiman potencijalno opasnih fajlova koje blokira

Smart App Control, pametni mehanizam za kontrolu aplikacija koji je debitovao u operativnom sistemu Windows 11, blokira pokretanje zlonamernih, nepouz... Dalje