Appleov proces provere aplikacija nije savršen, maliciozne aplikacije ponovo prošle notarizaciju

Vesti, 26.10.2020, 10:00 AM

Appleov proces provere aplikacija nije savršen, maliciozne aplikacije ponovo prošle notarizaciju

Autori malvera uspeli su da po drugi put ove godine i drugi put u poslednjih šest nedelja sa svojim malicioznim aplikacijama prođu Appleov postupak provere aplikacija.

Notarizacija aplikacija je proces provere bezbednosti aplikacija koji je Apple uveo početkom ove godine. To je proces koji zahteva od programera Mac aplikacija da svoje aplikacije predaju Appleu radi niza automatizovanih sigurnosnih skeniranja koja tragaju za malverima.

Aplikacije koje prođu skeniranje su „overene“, što znači da su dodate na belu listu sigurnosne usluge Apple GateKeeper.

Jednom dodate na belu listu GateKeepera, overene aplikacije mogu se otvoriti i instalirati jednostavnim klikom, bez upozorenja ili iskačućih prozora.

Notarizacija aplikacija je obavezna za sve aplikacije koje se pokreću na Appleovim najnovijim izdanjima macOS-a, poput Catalina i Big Sur.

Postupak notarizacije pozdravili su i korisnici i programeri.

Međutim, slično Googleovom Bounceru, automatizovanom sigurnosnom sistemu koji skenira Android aplikacije pre nego što se objave u Google Play prodavnici, Appleov postupak overe aplikacija nije savršen.

Prve zlonamerne aplikacije koje su uspele da prođu kroz postupak overe i uđu na belu listu na novijim verzijama macOS-a otkrivene su krajem avgusta. Postupak overe je prošlo čak 40 aplikacija zaraženih trojancem Shlayer i adwareom BundleCore.

Međutim, Džošua Long, glavni analitičar proizvođača zaštitnog softvera za Mac, kompanije Intego, objavio je da je njegova kompanija otkrila šest novih aplikacija koje su prošle postupak overe.

Šest overenih aplikacija predstavljale su se kao instalacioni programi za Flash. Međutim, kada bi se preuzele i instalirale, aplikacije bi preuzele i instalirale OSX/MacOffers adware.

„OSX/MacOffers je najviše poznat po modifikovanju pretraživača u pregledaču žrtve“, kaže Long.

„Apple je povukao certifikat programera dok je malver bio pod istragom, pre nego što smo imali priliku da ga prijavimo Appleu“, rekao je Long za ZDNet.

„Nejasno je kako je Apple to saznao. Možda su dobili izveštaj drugog istraživača koji istražuje malvere ili možda korisnika Maca koji se susreo sa njim.“

Budući da se Adobe sprema da krajem godine ukine Flash, Long je pozvao korisnike da prestanu da preuzimaju i instaliraju instalacione programe za Flash.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Sophos obaveštava korisnike da su procureli podaci onih koji su kontaktirali korisničku podršku

Sophos obaveštava korisnike da su procureli podaci onih koji su kontaktirali korisničku podršku

Proizvođač rešenja za zaštitu informacionih sistema sa sedištem u Velikoj Britaniji, kompanija Sophos, trenutno šalje email obaveštenja svojim ... Dalje

Robot usisivači vas mogu prisluškivati

Robot usisivači vas mogu prisluškivati

Ako planirate kupovinu, ili maštate o robot usisivaču, možda bi trebalo da imate na umu otkriće naučnika koji kažu da robot usisivači mogu pris... Dalje

Otkriveno kako je hakovano više od 300000 Spotify naloga

Otkriveno kako je hakovano više od 300000 Spotify naloga

Korisnici su se godinama žalili da su im Spotify nalozi hakovani a lozinke promenjene, da im se nove plejliste pojavljuju na profilima ili su njihovi... Dalje

Top 10 najčešće korišćenih lozinki u 2020.

Top 10 najčešće korišćenih lozinki u 2020.

Ovo je doba godine kada obično govorimo o lozinkama, odnosno da li se promenio odnos korisnika prema vlastitoj bezbednosti. Nakon analize 275 699 516... Dalje

Hakeri napali fudbalski klub Mančester Junajted

Hakeri napali fudbalski klub Mančester Junajted

Evropski fudbalski klub Mančester Junajted objavio je u petak da su pretrpeli sajber napad koji je uticao na njihove interne sisteme. Fudbalski klub ... Dalje