Bag u “Zaštitnom modu” Internet Explorera

Vesti, 07.12.2010, 01:21 AM

Bag u “Zaštitnom modu” Internet Explorera

Istraživači kompanije Verizon Business su otkrili pukotinu u “Zaštitnom modu” (Protected mode) Internet Explorera što nagoveštava slične probleme i za ostale Windows programe koje koriste sličnu tehnologiju, uključujući Google Chrome i novi Adobe Reader X. Oni su ustvari otkrili način na koji napadač može da zaobiđe “Zaštitini mod” Internet Explorera i da stekne veće privilegije na sistemu na kojem je uspešno iskoristio bag u Microsoftovom browseru.

“Zaštitni mod” Internet Explorera je veoma koristan sigurnosni mehanizam koji je Microsoft dodao operativnim sistemima Windows tokom poslednjih nekoliko godina. On se uobičajeno naziva sandboxom, a razvijen je sa ciljem da spreči iskorišćavanje ranjivosti browsera koje može dovesti do mnogo ozbiljnijeg kompromitovanja operativnog sistema.

“Zaštitni mod” je uveden u Windows Vista i Internet Explorer 7, posle čega su i drugi proizvođači softvera, sledeći Microsoftov potez, implementirali slične sigurnosne mehanizme u programe kao što su Adobe Reader X i Google Chrome.

Osnovni način na koji zaštitni mod Internet Explorera smanjuje iskorišćavanje bagova u browseru je da se mnogi procesi pokreću i rade u režimu niskog integriteta sa veoma malim privilegijama na sistemu. Ideja je bila da čak i da napadač uspe da iskoristi ranjivost i izvrši upad u sistem, njegov maliciozni kod neće moći da bude efikasan i učini bilo šta što će imati posledice po računar. Međutim, ni svi sajtovi ni svi procesi nemaju isti tretman u zaštitnom modu.

U dokumentu (pdf) koji su objavili istraživači Verizon Businessa objašnjeni su načini na koje napadač može podići nivo privilegija procesa na zone gde se zaštitni mod ne može primeniti, kao što je lokalna intranet mreža ili pak manipulacijom sa listom pouzdanih sajtova. Naime, postoji set nivoa obavezne kontrole integriteta (MIC - Mandatory Integrity Control) za Internet Explorer, od kojih se najniži primenjuje na sve programe koji rade u nesigurnim zonama kao što je internet.

Međutim, istraživači tvrde da ukoliko napadač primeni neki od metoda koje su oni otkrili to može značiti da mogućnost izvođenja relativno jednostavnog napada u toku kojeg će se maliciozni kod izvršiti kao proces niskog prioriteta koji kreira virtualni veb-server povezan sa ulazom lokalnog softvera. Iako će zaštitni mod takođe okončati ovakav proces, on će moći da usmeri Internet Explorer ka veb-adresi koja se navodno nalazi u Local Internet Zone. Na taj način, veb-stranica će moći da se prikaže u režimu srednjeg integriteta, što je potencijalno opasno podizanje privilegija.

Slabost u “Zaštitnom modu” Internet Explorera koju su otkrili istraživači ne pogađa direktno druge programe koji koriste ovaj mehanizam, ali ovo pokazuje kako neki zaštitini mehanizmi ipak ostaju otvoreni za napade zahvaljujući činjenici da se neki elementi sistema moraju smatrati pouzdanim.

Reader X kojeg je kompanija Adobe nedavno objavila razvijen je upravo sa ciljem da se prevaziđe problem učestalih i uspešnih napada maliciozno izmenjenim PDF fajlovima koji su izvođeni zahvaljujući prethodnim verzijama programa.

Međutim, u stvarnosti, napadači ne moraju koristiti ovako sofisticirane i nevidljive metode zbog toga što veoma veliki broj korisnika i dalje uporno koristi starije verzije programa.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Hiljade lažnih onlajn apoteka koje prodaju kopije lekova širom sveta, uključujući i kopije popularnog Ozempica, leka za lečenje dijabetesa tipa ... Dalje