Bajden: Ozbiljni sajber napadi mogli bi dovesti do ''pravog oružanog rata''

Vesti, 29.07.2021, 09:30 AM

Bajden: Ozbiljni sajber napadi mogli bi dovesti do ''pravog oružanog rata''

Američki predsednik Džo Bajden upozorio je da bi sajber napadi koji bi doveli do ozbiljnih posledica mogli eskalirati u „pravi oružani rat“ sa drugom velikom svetskom silom.

Obraćajući se američkoj obaveštajnoj zajednici, Bajden je rekao da će rat sa velikom silom verovatno biti posledica velikog budućeg sajber napada na SAD.

„Znate, videli smo kako sajber pretnje, uključujući napade ransomwareom, mogu da izazovu sve više štete i poremećaje u stvarnom svetu”, rekao je Bajden tokom govora u Nacionalnom centru za borbu protiv terorizma.

Bajdenovi komentari usledili su nakon napada REvil ransomwarea na američkog proizvođača softvera Kaseya koji je uticao na više od 1.500 kompanija koje su korisnici softvera.

Sajber napadi postali su centralna tema razgovora Bajdena sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, posle serije velikih sajber napada - napada na SolarWinds koji je uticao na američke federalne agencije i kompanije, a koji je navodno izveden uz podršku Kremlja, kao i napada na jedan od najvećih američkih naftovoda Colonial Pipeline i prerađivača mesa, kompaniju JBS.

Početkom juna, Bajden je tokom telefonskog razgovora sa Putinom zatražio od ruskog predsednika da preduzme mere protiv ransomware bandi koje deluju sa teritorije Rusije, zapretivši da će SAD preduzeti sve što je potrebno za odbranu svog naroda i infrastrukture od ovih napada.

Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki takođe je izjavila da će SAD preduzeti mere protiv ransomware grupa iz Rusije ako “ruska vlada to ne može ili neće da uradi”.

Bajden je na pomenutom skupu obaveštajaca omalovažio stanje ruske ekonomije pod Putinom, koji “ima pravi problem” koji ruskog predsednika čini opasnim.

„On vlada ekonomijom koja ima nuklearno oružje i naftne bušotine i ništa drugo. Ništa drugo. Njihova ekonomija je - šta? - osma najmanja na svetu sada - najveća na svetu? On zna da je u velikoj nevolji, što čini ga još opasnijim, po mom mišljenju.”

Bajden je rekao i da je Rusija već uključena u kampanje širenja dezinformacija u vezi američkih izbora 2022. godine i da je to „čisto kršenje [američkog] suvereniteta“. Bajden je prilikom poslednjeg susreta sa ruskim predsednikom prošlog meseca u Ženevi upozorio Putina da bi kritična infrastruktura trebalo da bude „van granica“.

Bajden nije prvi koji je zapretio ratom zbog sajber napada. Pre njega, to je učinio i NATO, koji je u saopštenju objavljenom u junu rekao da su sajber napadi u nekim okolnostima uporedivi sa oružanim napadima. NATO je tada rekao da će alijansa od slučaja do slučaja donositi odluku o tome kada će sajber napad dovesti do pozivanja na član 5. Prema članu 5 NATO sporazuma, prvi put potpisanog 1949. godine, kada je bilo koji saveznik NATO žrtva oružanog napada, to će se smatrati napadom na sve članice alijanse, koje će teoretski preduzeti sve radnje potrebne za odbranu tog saveznika.

„Saveznici prepoznaju da bi se uticaj određenih zlonamernih kumulativnih sajber aktivnosti u određenim okolnostima mogao smatrati kao oružani napad”, rekao je NATO u saopštenju.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

Prošle nedelje je objavljeno da je vodeća izraelska kompanija za sajber bezbednost, Kape Technologies, kupila ExpressVPN po ceni od skoro milijardu ... Dalje

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Sajber kriminalci već godinama koriste Telegram, jer je šifrovan i lak za korišćenje. Prema istraživanju koje su sproveli Financial Times i Cybe... Dalje

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Dobra vest za žrtve ransomwarea REvil: objavljen je besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje fajlova koje je šifrovao ransomware. Kompanija Bit... Dalje

Microsoft uvodi prijavljivanje bez lozinke za Microsoft naloge

Microsoft uvodi prijavljivanje bez lozinke za Microsoft naloge

Microsoft proširuje svoju opciju prijavljivanja bez lozinke sa poslovnih korisnika koji koriste Azure Active Directory (AAD) na korisničke Microsoft... Dalje

FBI: Nema naznaka da je Rusija preduzela mere protiv ransomware bandi

FBI: Nema naznaka da je Rusija preduzela mere protiv ransomware bandi

FBI je rekao da agencija nije videla dokaze da se ruska vlada suprotstavila ransomware grupama koje deluju unutar njenih granica. „Na osnovu ono... Dalje