Bajden: Ozbiljni sajber napadi mogli bi dovesti do ''pravog oružanog rata''

Vesti, 29.07.2021, 09:30 AM

Bajden: Ozbiljni sajber napadi mogli bi dovesti do ''pravog oružanog rata''

Američki predsednik Džo Bajden upozorio je da bi sajber napadi koji bi doveli do ozbiljnih posledica mogli eskalirati u „pravi oružani rat“ sa drugom velikom svetskom silom.

Obraćajući se američkoj obaveštajnoj zajednici, Bajden je rekao da će rat sa velikom silom verovatno biti posledica velikog budućeg sajber napada na SAD.

„Znate, videli smo kako sajber pretnje, uključujući napade ransomwareom, mogu da izazovu sve više štete i poremećaje u stvarnom svetu”, rekao je Bajden tokom govora u Nacionalnom centru za borbu protiv terorizma.

Bajdenovi komentari usledili su nakon napada REvil ransomwarea na američkog proizvođača softvera Kaseya koji je uticao na više od 1.500 kompanija koje su korisnici softvera.

Sajber napadi postali su centralna tema razgovora Bajdena sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, posle serije velikih sajber napada - napada na SolarWinds koji je uticao na američke federalne agencije i kompanije, a koji je navodno izveden uz podršku Kremlja, kao i napada na jedan od najvećih američkih naftovoda Colonial Pipeline i prerađivača mesa, kompaniju JBS.

Početkom juna, Bajden je tokom telefonskog razgovora sa Putinom zatražio od ruskog predsednika da preduzme mere protiv ransomware bandi koje deluju sa teritorije Rusije, zapretivši da će SAD preduzeti sve što je potrebno za odbranu svog naroda i infrastrukture od ovih napada.

Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki takođe je izjavila da će SAD preduzeti mere protiv ransomware grupa iz Rusije ako “ruska vlada to ne može ili neće da uradi”.

Bajden je na pomenutom skupu obaveštajaca omalovažio stanje ruske ekonomije pod Putinom, koji “ima pravi problem” koji ruskog predsednika čini opasnim.

„On vlada ekonomijom koja ima nuklearno oružje i naftne bušotine i ništa drugo. Ništa drugo. Njihova ekonomija je - šta? - osma najmanja na svetu sada - najveća na svetu? On zna da je u velikoj nevolji, što čini ga još opasnijim, po mom mišljenju.”

Bajden je rekao i da je Rusija već uključena u kampanje širenja dezinformacija u vezi američkih izbora 2022. godine i da je to „čisto kršenje [američkog] suvereniteta“. Bajden je prilikom poslednjeg susreta sa ruskim predsednikom prošlog meseca u Ženevi upozorio Putina da bi kritična infrastruktura trebalo da bude „van granica“.

Bajden nije prvi koji je zapretio ratom zbog sajber napada. Pre njega, to je učinio i NATO, koji je u saopštenju objavljenom u junu rekao da su sajber napadi u nekim okolnostima uporedivi sa oružanim napadima. NATO je tada rekao da će alijansa od slučaja do slučaja donositi odluku o tome kada će sajber napad dovesti do pozivanja na član 5. Prema članu 5 NATO sporazuma, prvi put potpisanog 1949. godine, kada je bilo koji saveznik NATO žrtva oružanog napada, to će se smatrati napadom na sve članice alijanse, koje će teoretski preduzeti sve radnje potrebne za odbranu tog saveznika.

„Saveznici prepoznaju da bi se uticaj određenih zlonamernih kumulativnih sajber aktivnosti u određenim okolnostima mogao smatrati kao oružani napad”, rekao je NATO u saopštenju.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Prevaranti na internetu koriste stare metode ali su ubedljiviji nego ikad pre

Prevaranti na internetu koriste stare metode ali su ubedljiviji nego ikad pre

Prema podacima kompanije Norton, prevare su najznačajnija pretnja naših digitalnih života, i trenutno su dostigle najviši nivo u istoriji. Telemet... Dalje

Signal dobija novu bezbednosnu funkciju koja će nam biti potrebna u budućnosti

Signal dobija novu bezbednosnu funkciju koja će nam biti potrebna u budućnosti

Mnogi ljudi sada shvataju prednosti end-to-end enkripcije (E2E) poruka koje šalju i primaju. Kako raste popularnost šifrovane komunikacije, kompanij... Dalje

Hakeri koji su hakovali kockarnice u Las Vegasu, napali i druge kompanije

Hakeri koji su hakovali kockarnice u Las Vegasu, napali i druge kompanije

Hakeri koji su poslednjih nedelja napali poznate kockarnice u vlasništvu kompanija MGM Resorts International i Caesars Entertainment, takođe su hako... Dalje

Microsoft greškom otkrio 38TB podataka, ali kompanija tvrdi da podaci korisnika nisu ugroženi

Microsoft greškom otkrio 38TB podataka, ali kompanija tvrdi da podaci korisnika nisu ugroženi

Microsoft je preko javnog GitHub repozitorijuma nenamerno otkrio ogromnu količinu osetljivih internih informacija koje datiraju pre više od tri godi... Dalje

OBAVEŠTENJE

Zbog godišnjih odmora sajt neće biti ažuriran do 17. septembra.... Dalje