Bajden ukinuo Trampovu zabranu za TikTok i WeChat

Vesti, 10.06.2021, 10:30 AM

Bajden ukinuo Trampovu zabranu za TikTok i WeChat

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je juče izvršnu naredbu kojom se ukidaju Trampove zabrane za TikTok i WeChat. Umesto zabrane, Bajden će naložiti ministarstvu trgovine da istraži da li aplikacije povezane sa "stranim protivnicima" mogu predstavljati rizik za privatnost podataka američkih korisnika ili nacionalnu bezbednost SAD.

Naredba će suspendovati niz izvršnih naloga koje je prošle godine potpisao bivši predsednik Donald Tramp, kojima su blokirane aplikacije poput TikToka, WeChata i Alipaya u američkim prodavnicama aplikacija i uvedene mere kako bi se ove kompanije sprečile da posluju u SAD. Najekstremniji efekti tih naredbi sprečeni su tekućim sudskim sporovima, ali jučerašnja Bajdenova naredba će sve ranije naredbe odmah opozvati. Bajdenova naredba će uspostaviti novi okvir za utvrđivanje rizika od aplikacija povezanih sa vladama ili vojskama zemalja poput Kine, ili prikupljanja osetljivih podataka američkih korisnika.

TikTok i WeChat nisu komentarisali potez američkog predsednika.

„Administracija se zalaže za promociju otvorenog, interoperabilnog, pouzdanog i sigurnog interneta, kao i za zaštitu ljudskih prava na internetu i van njega i za podršku živoj globalnoj digitalnoj ekonomiji“, rekao je visoki zvaničnik administracije u sredu.

„Izazov kojem se bavimo ovom izvšnom naredbom je da određene zemlje, uključujući Kinu, ne dele ove obaveze ili vrednosti i umesto toga rade na iskorišćavanju digitalnih tehnologija i američkih podataka na načine koji predstavljaju neprihvatljive rizike za nacionalnu bezbednost“, rekao je zvaničnik .

Naredbom se pozivaju Ministarstvo trgovine i druge savezne agencije da rade zajedno na izradi preporuka za zaštitu od prikupljanja, prodaje i prenosa osetljivih podataka korisnika iz SAD zemljama koje se smatraju američkim protivnicima. Očekuje se da će Ministarstvo trgovine zatim dati preporuke za buduće mere ili zakone koji će se baviti ovim problemima.

Ipak, naredba se ne odnosi na akcije ili istrage koje je preduzeo Komitet za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama (CFIUS). Pod Trampovom administracijom, CFIUS je postavio nekoliko rokova za aplikacije poput TikToka da se odvoje od svog kineskog vlasnika, kompanije ByteDance. Pre nekoliko meseci je navodno Oracle trebalo da kupi TikTok kako bi se sprečila zabrana prethodne administracije, mada dogovor nikada nije ostvaren.

Jučerašnja naredba je najnoviji potez Bajdenove administracije koja pokušava da odgovori izazovima koji dolaze iz Kine. Prošle nedelje, Bajden je potpisao naredbu kojom se proširuje zabrana iz doba Trampove vladavine koja se odnosi na američke investicije u kineske kompanije sa navodnim vezama sa kineskom vojskom. Naredbom su zabranjena ulaganja u 59 kompanija, uključujući one koje prave i primenjuju tehnologiju za nadzor koja se koristi protiv muslimanskih manjina i vladinih neistomišljenika u Hong Kongu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

SAD uvele sankcije menjačnici kriptovaluta zbog pomoći ransomware bandama

SAD uvele sankcije menjačnici kriptovaluta zbog pomoći ransomware bandama

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država uvelo je sankcije portalu menjačnice kriptovaluta Suex zbog pomaganja ransomware i drugim grupama koje se ... Dalje

Facebook upozoren da njegove nove pametne naočare mogu ozbiljno da ugroze privatnost ljudi

Facebook upozoren da njegove nove pametne naočare mogu ozbiljno da ugroze privatnost ljudi

Vodeće regulatorno telo EU za pitanja privatnosti izrazilo je zabrinutost zbog Facebookovih pametnih Ray-Ban naočara koje tehnološki gigant sada p... Dalje

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

Prošle nedelje je objavljeno da je vodeća izraelska kompanija za sajber bezbednost, Kape Technologies, kupila ExpressVPN po ceni od skoro milijardu ... Dalje

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Sajber kriminalci već godinama koriste Telegram, jer je šifrovan i lak za korišćenje. Prema istraživanju koje su sproveli Financial Times i Cybe... Dalje

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Dobra vest za žrtve ransomwarea REvil: objavljen je besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje fajlova koje je šifrovao ransomware. Kompanija Bit... Dalje