Bajden ukinuo Trampovu zabranu za TikTok i WeChat

Vesti, 10.06.2021, 10:30 AM

Bajden ukinuo Trampovu zabranu za TikTok i WeChat

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je juče izvršnu naredbu kojom se ukidaju Trampove zabrane za TikTok i WeChat. Umesto zabrane, Bajden će naložiti ministarstvu trgovine da istraži da li aplikacije povezane sa "stranim protivnicima" mogu predstavljati rizik za privatnost podataka američkih korisnika ili nacionalnu bezbednost SAD.

Naredba će suspendovati niz izvršnih naloga koje je prošle godine potpisao bivši predsednik Donald Tramp, kojima su blokirane aplikacije poput TikToka, WeChata i Alipaya u američkim prodavnicama aplikacija i uvedene mere kako bi se ove kompanije sprečile da posluju u SAD. Najekstremniji efekti tih naredbi sprečeni su tekućim sudskim sporovima, ali jučerašnja Bajdenova naredba će sve ranije naredbe odmah opozvati. Bajdenova naredba će uspostaviti novi okvir za utvrđivanje rizika od aplikacija povezanih sa vladama ili vojskama zemalja poput Kine, ili prikupljanja osetljivih podataka američkih korisnika.

TikTok i WeChat nisu komentarisali potez američkog predsednika.

„Administracija se zalaže za promociju otvorenog, interoperabilnog, pouzdanog i sigurnog interneta, kao i za zaštitu ljudskih prava na internetu i van njega i za podršku živoj globalnoj digitalnoj ekonomiji“, rekao je visoki zvaničnik administracije u sredu.

„Izazov kojem se bavimo ovom izvšnom naredbom je da određene zemlje, uključujući Kinu, ne dele ove obaveze ili vrednosti i umesto toga rade na iskorišćavanju digitalnih tehnologija i američkih podataka na načine koji predstavljaju neprihvatljive rizike za nacionalnu bezbednost“, rekao je zvaničnik .

Naredbom se pozivaju Ministarstvo trgovine i druge savezne agencije da rade zajedno na izradi preporuka za zaštitu od prikupljanja, prodaje i prenosa osetljivih podataka korisnika iz SAD zemljama koje se smatraju američkim protivnicima. Očekuje se da će Ministarstvo trgovine zatim dati preporuke za buduće mere ili zakone koji će se baviti ovim problemima.

Ipak, naredba se ne odnosi na akcije ili istrage koje je preduzeo Komitet za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama (CFIUS). Pod Trampovom administracijom, CFIUS je postavio nekoliko rokova za aplikacije poput TikToka da se odvoje od svog kineskog vlasnika, kompanije ByteDance. Pre nekoliko meseci je navodno Oracle trebalo da kupi TikTok kako bi se sprečila zabrana prethodne administracije, mada dogovor nikada nije ostvaren.

Jučerašnja naredba je najnoviji potez Bajdenove administracije koja pokušava da odgovori izazovima koji dolaze iz Kine. Prošle nedelje, Bajden je potpisao naredbu kojom se proširuje zabrana iz doba Trampove vladavine koja se odnosi na američke investicije u kineske kompanije sa navodnim vezama sa kineskom vojskom. Naredbom su zabranjena ulaganja u 59 kompanija, uključujući one koje prave i primenjuju tehnologiju za nadzor koja se koristi protiv muslimanskih manjina i vladinih neistomišljenika u Hong Kongu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje