Bajden ukinuo Trampovu zabranu za TikTok i WeChat

Vesti, 10.06.2021, 10:30 AM

Bajden ukinuo Trampovu zabranu za TikTok i WeChat

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je juče izvršnu naredbu kojom se ukidaju Trampove zabrane za TikTok i WeChat. Umesto zabrane, Bajden će naložiti ministarstvu trgovine da istraži da li aplikacije povezane sa "stranim protivnicima" mogu predstavljati rizik za privatnost podataka američkih korisnika ili nacionalnu bezbednost SAD.

Naredba će suspendovati niz izvršnih naloga koje je prošle godine potpisao bivši predsednik Donald Tramp, kojima su blokirane aplikacije poput TikToka, WeChata i Alipaya u američkim prodavnicama aplikacija i uvedene mere kako bi se ove kompanije sprečile da posluju u SAD. Najekstremniji efekti tih naredbi sprečeni su tekućim sudskim sporovima, ali jučerašnja Bajdenova naredba će sve ranije naredbe odmah opozvati. Bajdenova naredba će uspostaviti novi okvir za utvrđivanje rizika od aplikacija povezanih sa vladama ili vojskama zemalja poput Kine, ili prikupljanja osetljivih podataka američkih korisnika.

TikTok i WeChat nisu komentarisali potez američkog predsednika.

„Administracija se zalaže za promociju otvorenog, interoperabilnog, pouzdanog i sigurnog interneta, kao i za zaštitu ljudskih prava na internetu i van njega i za podršku živoj globalnoj digitalnoj ekonomiji“, rekao je visoki zvaničnik administracije u sredu.

„Izazov kojem se bavimo ovom izvšnom naredbom je da određene zemlje, uključujući Kinu, ne dele ove obaveze ili vrednosti i umesto toga rade na iskorišćavanju digitalnih tehnologija i američkih podataka na načine koji predstavljaju neprihvatljive rizike za nacionalnu bezbednost“, rekao je zvaničnik .

Naredbom se pozivaju Ministarstvo trgovine i druge savezne agencije da rade zajedno na izradi preporuka za zaštitu od prikupljanja, prodaje i prenosa osetljivih podataka korisnika iz SAD zemljama koje se smatraju američkim protivnicima. Očekuje se da će Ministarstvo trgovine zatim dati preporuke za buduće mere ili zakone koji će se baviti ovim problemima.

Ipak, naredba se ne odnosi na akcije ili istrage koje je preduzeo Komitet za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama (CFIUS). Pod Trampovom administracijom, CFIUS je postavio nekoliko rokova za aplikacije poput TikToka da se odvoje od svog kineskog vlasnika, kompanije ByteDance. Pre nekoliko meseci je navodno Oracle trebalo da kupi TikTok kako bi se sprečila zabrana prethodne administracije, mada dogovor nikada nije ostvaren.

Jučerašnja naredba je najnoviji potez Bajdenove administracije koja pokušava da odgovori izazovima koji dolaze iz Kine. Prošle nedelje, Bajden je potpisao naredbu kojom se proširuje zabrana iz doba Trampove vladavine koja se odnosi na američke investicije u kineske kompanije sa navodnim vezama sa kineskom vojskom. Naredbom su zabranjena ulaganja u 59 kompanija, uključujući one koje prave i primenjuju tehnologiju za nadzor koja se koristi protiv muslimanskih manjina i vladinih neistomišljenika u Hong Kongu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Rusija zabranila upotrebu Opera VPN i VyprVPN i označila ih kao pretnje

Rusija zabranila upotrebu Opera VPN i VyprVPN i označila ih kao pretnje

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor zabranila je upotrebu Opera... Dalje

NATO upozorio da će sajber napade tretirati na isti način kao oružani napad

NATO upozorio da će sajber napade tretirati na isti način kao oružani napad

NATO je upozorio da je spreman da sajber napade tretira na isti način kao oružani napad na bilo koga od saveznika i reaguje vojnim odgovorom protiv ... Dalje

Bajden i Putin na samitu G7 o izručenju optuženih hakera

Bajden i Putin na samitu G7 o izručenju optuženih hakera

Diskusija o izručenju optuženih hakera iz Rusije u SAD mogla bi biti na dnevnom redu ove nedelje kada se američki predsednik Džo Bajden bude sasta... Dalje

Proizvođač igre Cyberpunk 2077 saopštio da njihovi podaci koje su ukrali hakeri kruže internetom

Proizvođač igre Cyberpunk 2077 saopštio da njihovi podaci koje su ukrali hakeri kruže internetom

CD Projekt je saopštio da njihovi interni podaci ukradeni tokom februarskog napada ransomwarea na kompaniju kruže internetom. U februaru ove godine ... Dalje

Hakovan proizvođač video igara Electronic Arts, hakeri ukrali izvorni kod za FIFA 21

Hakovan proizvođač video igara Electronic Arts, hakeri ukrali izvorni kod za FIFA 21

Proizvođač i izdavač video igara, američka kompanija Electronic Arts (EA Games) je hakovan, a takom napada hakeri su ukrali oko 780 GB podataka, o... Dalje