TikTok tuži američku vladu zbog zabrane

Vesti, 24.08.2020, 01:00 AM

TikTok tuži američku vladu zbog zabrane

TikTok je potvrdio da će pokrenuti tužbu protiv američke vlade zbog zabrane aplikacije. Međutim, potencijalna tužba neće sprečiti zabranu aplikacije na američkom tržištu.

TikTok je ponovio svoje prethodne tvrdnje da je gotovo godinu dana radio sa Trampovom administracijom na konstruktivnom rešenju kako bi otklonio sumnje koje je administracija imala u vezi aplikacije.

Međutim, prema tvrdnjama kompanije, administracija nije obraćala pažnju na činjenice i pokušala je da se uključi u pregovore između privatnih kompanija.

Donald Tramp je početkom ovog meseca potpisao dve naredbe kojima se zabranjuje američkim kompanijama da posluju sa TikTokom, odnosno njegovom matičnom kompanijom ByteDance i njenim podružnicama, kao i sa kompanijom Tencent koja je vlasnik popularne aplikacije WeChat. Američki predsednik tvrdi da aplikacije razvijene u Kini ugrožavaju nacionalnu bezbednost, spoljnu politiku i ekonomiju njegove zemlje. “TikTok automatski uzima ogromne količine informacija od svojih korisnika, uključujući informacije o aktivnostima na internetu i drugim mrežnim aktivnostima, kao što su podaci o lokaciji i istoriji pregledavanja i pretraživanja”, navodi se u naredbi o zabrani koju je potpisao Tramp.

Zvaničnici u Vašingtonu su zabrinuti da bi kompanija informacije o njenim američkim korisnicima mogla da daje kineskoj vladi, koja bi tako mogla “da prati kretanje saveznih službenika, pravi dosijee od ličnih podataka radi ucene i da vrši špijunažu”, što je ByteDance negirao u više navrata.

TikTok planira da se bori protiv etikete američke administracije koja vidi aplikaciju kao pretnju za nacionalnu bezbednost, preneo je Rojters.

TikTok nije precizirao kom sudu će podneti svoju tužbu.

Tramova naredba ostavila je kompaniji ByteDance rok od 90 dana da proda svoje poslovanje u SAD. Razgovori su u toku sa Microsoftom, a u novije vreme i sa Oracleom koji se naknadno uključio u potencijalnu prodaju.

Korisnici TikToka objavljuju kratke video klipove na platformi na različite teme, od plesa do međunarodne politike. Popularnost aplikacije je doslovce eksplodirala poslednjih meseci, a TikTok je posebno popularan među tinejdžerima. Aplikacija ima više od milijardu preuzimanja a popularna je u celom svetu.

Prema TikToku, 100 miliona Amerikanaca koristilo je ovu platformu. TikTok je nedavno uveo nove mere za koje je rekao da imaju za cilj da spreče dezinformacije i sadržaj koji remeti američke izbore u novembru. To uključuje nova pravila koja treba da razjasne šta je dozvoljeno na platformi a šta ne, kao i saradnju sa američkim Ministarstvom za unutrašnju bezbednost, u smislu provere informacija u vezi sa izborima, prijavljivanje dezinformacija koje su u vezi sa izborima i zaštitu od stranog uplitanja.

TikTok je negirao da je podatke o korisnicima delio sa kineskom vladom ili cenzurisao sadržaj na zahtev vlade. “U stvari, naše smernice za moderaciju i izvorni kod algoritma stavljamo na raspolaganje u našem centru za transparentnost, što je nivo odgovornosti na koji se ni jedna kompanija nije obavezala”, rekao je TikTok. “Čak smo izrazili spremnost da sprovedemo potpunu prodaju američkog poslovanja američkoj kompaniji."

Trampove akcije protiv TikTok i WeChata poslednje su u sve žešćoj kampanji protiv Kine uoči američkih predsedničkih izbora u novembru.

Ali SAD nisu jedina zemlja koja je blokirala TikTok. Indija je zabranila upotrebu aplikacije, a Australija takođe razmišlja da preduzme mere.

WeChat je takođe veoma popularan kod korisnika koji imaju veze sa Kinom, gde su glavne platforme za društveno umrežavanje poput WhatsAppa i Facebooka blokirane.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Proizvođač čipova Advantech potvrdio napad ransomwareom, kriminalne grupe traže sve veće otkupnine

Proizvođač čipova Advantech potvrdio napad ransomwareom, kriminalne grupe traže sve veće otkupnine

Proizvođač čipova Advantech potvrdio je da je 26. novembra dobio zahtev za otkupninu od grupe Conti koja zahteva 750 bitkoina, odnosno oko 14 milio... Dalje

Hakerska grupa OceanLotus koristi novi malver za napade na korisnike MacOS

Hakerska grupa OceanLotus koristi novi malver za napade na korisnike MacOS

Istraživači kompanije Trend Micro otkrili su novi malver koji se koristi u napadima na korisnike MacOS, iza kojih prema rečima istraživača stoje ... Dalje

Napadi hakera na proizvođača vakcine za COVID-19, kompaniju AstraZeneca

Napadi hakera na proizvođača vakcine za COVID-19, kompaniju AstraZeneca

Hakeri iz Severne Koreje pokušali su da provale u sisteme britanskog proizvođača lekova AstraZeneca, kompanije koja je trenutno u žiži javnosti k... Dalje

Policija sprečila krađu 40 miliona evra akcijom protiv sajtova za trgovinu ukradenim platnim karticama

Policija sprečila krađu 40 miliona evra akcijom protiv sajtova za trgovinu ukradenim platnim karticama

Italijanska i mađarska policija, uz podršku britanske policije i Europola, sprečile su gubitke od oko 40 miliona evra pojedinaca i kompanija, akcij... Dalje

Sophos obaveštava korisnike da su procureli podaci onih koji su kontaktirali korisničku podršku

Sophos obaveštava korisnike da su procureli podaci onih koji su kontaktirali korisničku podršku

Proizvođač rešenja za zaštitu informacionih sistema sa sedištem u Velikoj Britaniji, kompanija Sophos, trenutno šalje email obaveštenja svojim ... Dalje