Grupa Maze potvrdila da se povlači iz posla

Vesti, 03.11.2020, 09:00 AM

Grupa Maze potvrdila da se povlači iz posla

Zloglasna kriminalna grupa koja stoji iza ransomwarea Maze zvanično je juče objavila na svom sajtu da prekida distribuciju ransomwarea i da više neće objavljivati ukradene podatke kompanija.

Glasine da se Maze povlači iz posla pojavile su se prošle nedelje.

To je grupa potvrdila u saopštenju za javnost objavljenom juče pod nazivom „Projekat je zatvoren“. Grupa je rekla da izlaze iz posla i da eventualno korišćenje njihovog brenda i njihovog načina rada treba smatrati prevarom.

“Nikada nismo imali partnere ili zvanične naslednike. Naši stručnjaci ne rade sa bilo kojim drugim softverom”, kaže se u saopštenju. Grupa je istakla da “kartel Maze nikada nije postojao i da ne postoji ni sada. Može se naći samo u glavama novinara koji su o tome pisali“.

BleepingComputer koji je prvi najavio povlačenje grupe je pitao Maze da li bi bili spremni da objave ključeve za dešifrovanje kada zatvore svoj sajt za podršku kao što je to učinjeno sa ransomwareima Crysis, TeslaCrypt i Shade. Grupa nije odgovorila na ovo pitanje.

Ransomware Maze je privukao pažnju javnosti u novembru 2019, kada su kriminalci koji su ga distribuirali ukrali nešifrovane fajlove, a zatim ih javno objavili pošto je ucenjena žrtva odbila da plati. Ubrzo nakon toga, druge grupe koje rade sa ransomwareom počele su da kopiraju ovu strategiju dvostruke iznude, koja je sada postala uobičajena za gotovo sve grupe koje rade sa ransomwareom.

Maze je poznat po napadima na poznate i velike kompanije, organizacije i institucije kao što su Southwire, grad Pensakola, Canon, LG Electronics i Xerox.

Neki od saradnika grupe navodno su prešli na novi ransomware Egregor, kojim su nedavno napadnuti Crytek, Ubisoft i Barnes & Noble.

Veruje se da su Egregor, Maze i ransomware Sekhmet potekli od istog softvera.

U junu 2020. grupa Maze objavila je na svom sajtu informacije o žrtvi jednog drugog ransomwarea pod nazivom LockBit. U to vreme grupa je rekla da sarađuju sa drugim grupama zbog razmene informacija i iskustava.

“Druge grupe tretiramo kao svoje partnere, a ne kao svoje konkurente”, rekla je tada grupa Maze.

Sama grupa je prihvatila termin “ransomware kartel” koji je BleepingComputer koristio opisujući ovu saradnju pa je taj termin i sama koristila na svom sajtu.

Sada Maze tvrdi da je sve ovo izmišljotina i da je „Maze Cartel postojao samo u glavama novinara koji su o tome pisali“.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje