Besplatni alati iz programa No More Ransom sačuvali žrtvama ransomwarea 650 miliona evra

Vesti, 05.08.2020, 10:30 AM

Besplatni alati iz programa No More Ransom sačuvali žrtvama ransomwarea 650 miliona evra

Više od četiri miliona žrtava napada ransomwarea izbeglo je da plati sajber-kriminalcima preko 650 miliona evra tokom prve četiri godine postojanja Europolove inicijative No More Ransom.

Kada je pokrenuta 2016. godine, No More Ransom inicijativa imala je svega četiri člana, osnivača. No More Ransom nudi besplatne alate za dešifrovanje fajlova na uređajima zaraženim ransomwareom. No More Ransom sada ima 163 partnera iz oblasti kibernetičke bezbednosti, policije i sektora finansijskih usluga.

No More Ransom je objavio besplatne alate za dešifrovanje za više od 140 ransomwarea, koji su preuzeti više od 4,2 miliona puta.

Među najzaslužnijim saradnicima projekta su Emsisoft koji je obezbedio 54 alata za dešifrovanje za 45 ransomwarea, kompanija Kaspersky, koja je osnivač projekta No More Ransom, pet alata za 32 ransomwarea i Trend Micro koji je projektu dao dva alata za dešifrovanje za 27 ransomwarea.

Ostale kompanija koji su inicijativi doprineli sa više alata su Avast, Bitdefender, Check Point, ESET i još jedan osnivač - kompanija McAfee.

No More Ransom sada je dostupan na 36 jezika i ima posetioce iz 188 zemalja širom sveta. Najveći broj posetilaca dolazi iz Južne Koreje, SAD, Brazila, Rusije i Indije.

Iako se No More Ransom pokazao korisnim žrtvama ransomwarea, sam Europol i dalje preporučuje prevenciju kao najbolje sredstvo za zaštitu od napada, naročito imajući u vidu prirodu ransomwarea koji neprekidno evoluira, što znači da postoje mnogi ransomwarei za koje nema besplatnog alate za dešifrovanje i možda ga nikada neće ni biti.

Mere prevencije koje preporučuje Europol uključuju pravljenje rezervnih kopija važnih fajlova koje treba čuvati na sigurnom, dakle van mreže, tako da se u slučaju napada fajlovi mogu odmah preuzeti, bez obzira da li je dostupan alat za dešifrovanje ili ne. Europol takođe preporučuje da korisnici ne preuzimaju programe iz sumnjivih izvora ili otvaraju priloge nepoznatih pošiljalaca, kako ne bi postali žrtve napada ransomwarea. Takođe, primena bezbednosnih ispravki i zakrpa na računarima i mrežama može zaustaviti napade.

Uprkos najboljim namerama i naporima No More Ransom i ostalih inicijativa, za sajber-kriminalce ransomware ostaje vrlo efikasno sredstvo za zaradu, kojim mogu zaraditi stotine hiljada ili čak miliona evra od jednog jedinog napada.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Sophos obaveštava korisnike da su procureli podaci onih koji su kontaktirali korisničku podršku

Sophos obaveštava korisnike da su procureli podaci onih koji su kontaktirali korisničku podršku

Proizvođač rešenja za zaštitu informacionih sistema sa sedištem u Velikoj Britaniji, kompanija Sophos, trenutno šalje email obaveštenja svojim ... Dalje

Robot usisivači vas mogu prisluškivati

Robot usisivači vas mogu prisluškivati

Ako planirate kupovinu, ili maštate o robot usisivaču, možda bi trebalo da imate na umu otkriće naučnika koji kažu da robot usisivači mogu pris... Dalje

Otkriveno kako je hakovano više od 300000 Spotify naloga

Otkriveno kako je hakovano više od 300000 Spotify naloga

Korisnici su se godinama žalili da su im Spotify nalozi hakovani a lozinke promenjene, da im se nove plejliste pojavljuju na profilima ili su njihovi... Dalje

Top 10 najčešće korišćenih lozinki u 2020.

Top 10 najčešće korišćenih lozinki u 2020.

Ovo je doba godine kada obično govorimo o lozinkama, odnosno da li se promenio odnos korisnika prema vlastitoj bezbednosti. Nakon analize 275 699 516... Dalje

Hakeri napali fudbalski klub Mančester Junajted

Hakeri napali fudbalski klub Mančester Junajted

Evropski fudbalski klub Mančester Junajted objavio je u petak da su pretrpeli sajber napad koji je uticao na njihove interne sisteme. Fudbalski klub ... Dalje