Besplatni alati iz programa No More Ransom sačuvali žrtvama ransomwarea 650 miliona evra

Vesti, 05.08.2020, 10:30 AM

Besplatni alati iz programa No More Ransom sačuvali žrtvama ransomwarea 650 miliona evra

Više od četiri miliona žrtava napada ransomwarea izbeglo je da plati sajber-kriminalcima preko 650 miliona evra tokom prve četiri godine postojanja Europolove inicijative No More Ransom.

Kada je pokrenuta 2016. godine, No More Ransom inicijativa imala je svega četiri člana, osnivača. No More Ransom nudi besplatne alate za dešifrovanje fajlova na uređajima zaraženim ransomwareom. No More Ransom sada ima 163 partnera iz oblasti kibernetičke bezbednosti, policije i sektora finansijskih usluga.

No More Ransom je objavio besplatne alate za dešifrovanje za više od 140 ransomwarea, koji su preuzeti više od 4,2 miliona puta.

Među najzaslužnijim saradnicima projekta su Emsisoft koji je obezbedio 54 alata za dešifrovanje za 45 ransomwarea, kompanija Kaspersky, koja je osnivač projekta No More Ransom, pet alata za 32 ransomwarea i Trend Micro koji je projektu dao dva alata za dešifrovanje za 27 ransomwarea.

Ostale kompanija koji su inicijativi doprineli sa više alata su Avast, Bitdefender, Check Point, ESET i još jedan osnivač - kompanija McAfee.

No More Ransom sada je dostupan na 36 jezika i ima posetioce iz 188 zemalja širom sveta. Najveći broj posetilaca dolazi iz Južne Koreje, SAD, Brazila, Rusije i Indije.

Iako se No More Ransom pokazao korisnim žrtvama ransomwarea, sam Europol i dalje preporučuje prevenciju kao najbolje sredstvo za zaštitu od napada, naročito imajući u vidu prirodu ransomwarea koji neprekidno evoluira, što znači da postoje mnogi ransomwarei za koje nema besplatnog alate za dešifrovanje i možda ga nikada neće ni biti.

Mere prevencije koje preporučuje Europol uključuju pravljenje rezervnih kopija važnih fajlova koje treba čuvati na sigurnom, dakle van mreže, tako da se u slučaju napada fajlovi mogu odmah preuzeti, bez obzira da li je dostupan alat za dešifrovanje ili ne. Europol takođe preporučuje da korisnici ne preuzimaju programe iz sumnjivih izvora ili otvaraju priloge nepoznatih pošiljalaca, kako ne bi postali žrtve napada ransomwarea. Takođe, primena bezbednosnih ispravki i zakrpa na računarima i mrežama može zaustaviti napade.

Uprkos najboljim namerama i naporima No More Ransom i ostalih inicijativa, za sajber-kriminalce ransomware ostaje vrlo efikasno sredstvo za zaradu, kojim mogu zaraditi stotine hiljada ili čak miliona evra od jednog jedinog napada.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Nemačka policija istražuje prvi slučaj smrti zbog napada ransomwarea na bolnicu

Nemačka policija istražuje prvi slučaj smrti zbog napada ransomwarea na bolnicu

Nemačke vlasti istražuju smrt pacijenta posle napada ransomwarea na bolnicu u Diseldorfu. Reč je o pacijentkinji kojoj je bila potrebna hitna medic... Dalje

Korisnici Googleovog programa napredne zaštite sada mogu tražiti skeniranje fajlova

Korisnici Googleovog programa napredne zaštite sada mogu tražiti skeniranje fajlova

Google je dodao novu funkciju svom programu za zaštitu visokorizičnih korisnika, kao što su novinari, političke organizacije i aktivisti. Od juče... Dalje

Sajber-kriminal u doba pandemije

Sajber-kriminal u doba pandemije

Ako ste mislili da 2020. ne može biti gora, grešite. Ni sajber-prostor nije pošteđen loših dešavanja. Mnogi su zbog pandemije bili prinuđeni da... Dalje

Razer greškom otkrio privatne podatke više od 100000 gejmera

Razer greškom otkrio privatne podatke više od 100000 gejmera

Proizvođač opreme za gejmere, kompanija Razer, slučajno je otrkio privatne podatke više od 100000 igrača koji su bili javno dostupni skoro mesec ... Dalje

Microsoft Edge dobija svoj generator lozinki

Microsoft Edge dobija svoj generator lozinki

Canary i Dev verzije Microsoft Edgea često se ažuriraju novim funkcijama koje su skrivene ili nisu poznate široj javnosti. Jedna od takvih funkcija... Dalje