Booking.com upozorava da je broj prevara na putovanjima porastao za 900%

Vesti, 21.06.2024, 14:30 PM

Booking.com upozorava da je broj prevara na putovanjima porastao za 900%

Booking.com je upozorio na značajan porast prevara na putovanjima, pripisujući to pojavi veštačke inteligencije (AI). Marni Vilking, direktor bezbednosti u kompaniji, rekla je da je primećeno „povećanje od 500 do 900%“ prevara u poslednjih 18 meseci.

Vilking je istakla značajan porast u phishing prevarama, gde su žrtve prevarene da otkriju svoje finansijske informacije. Ovi napadi često uključuju slanje lažnih linkova za rezervaciju kako bi se izvukli detalji o kreditnoj kartici. Platforme kao što su Booking.com i Airbnb su uobičajene mete ovakvih napada. Kada se izvrši uplata, prevaranti ili nestaju, ostavljajući žrtvu bez smeštaja ili pokušavaju dalje prevare slanjem novih poruka.

Ranije je bilo lakše otkiti ove prevare zbog upadljivih pravopisnih i gramatičkih grešaka. Međutim, Vilking je na konferenciji o tehnologiji Collision održanoj u Torontu rekla da generativni AI alati kao što je ChatGPT sada omogućavaju prevarantima da prave mnogo realističnije emailove koje je teže prepoznati.

Uprkos porastu prevara za koje se koristi veštačka inteligencija, Vilking je napomenula da ista tehnologija pomaže Booking.com-u u brzom identifikovanju i uklanjanju lažnih unosa korisnika pre nego što dođe do bilo kakvih rezervacija.

Kako se zaštititi od prevara?

Omogućite dvofaktorsku autentifikaciju na svojim nalozima, budite oprezni sa linkovima, izbegavajte one koji dolaze iz nepoznatih izvora ali i sumnjive emailove. Proverite kontakt informacije, kao i da li veb sajt sa koga rezervišete pruža jasne kontakt podatke, uključujući i broj telefona.

Kada je reč o domaćinima, proverite da li su vaš profil i unos u potpunosti verifikovani od strane platforme koju koristite. Dostavite svu neophodnu dokumentaciju i dokaze o vlasništvu kako biste stekli poverenje potencijalnih gostiju.

Omogućite dvofaktorsku autentifikaciju na svom nalogu i zaštitite ga od neovlašćenog pristupa.

Komunicirajte preko platforme sa gostima. Izbegavajte deljenje ličnih kontakt podataka dok se rezervacija ne potvrdi da biste se zaštitili od phishinga i pokušaja prevare.

Detaljno i tačno opišite smeštaj koji nudite, i odaberite fotografije visokog kvaliteta. Jasno navedite sve pogodnosti i pravila kako biste izbegli nesporazume.

Proverite potencijalne goste, pregledajte profile gostiju i pročitajte recenzije drugih domaćina pre nego što prihvatite rezervaciju. Kontaktirajte gosta preko platforme da biste postavili sva neophodna pitanja.

Sve sumnjive upite ili aktivnosti odmah prijavite platformi, i budite oprezni sa zahtevima za isplate van platforme ili neobičnim pitanjima.

Vodite detaljnu evidenciju svih rezervacija, komunikacija i transakcija. Ovo može biti od pomoći ako treba da rešite sporove ili prijavite prevaru.

Edukujte se o prevarama i koristite najbolju zaštitu za svoje uređaje.

Foto: Kindel Media


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Procurili dokumenti korisnika dva besplatna onlajn PDF servisa

Procurili dokumenti korisnika dva besplatna onlajn PDF servisa

Svi smo bar jednom koristili besplatne PDF servise. Verovatno smo žurili, bilo nam je potrebno da brzo napravimo i pošaljemo PDF dokument. Mnogi se ... Dalje

Microsoft Outlook ima kritičnu ranjivost koja može dovesti do neovlašćenog pristupa i curenja podataka

Microsoft Outlook ima kritičnu ranjivost koja može dovesti do neovlašćenog pristupa i curenja podataka

Istraživači bezbednosti iz firme Morphisec otkrili su kritičnu ranjivost, CVE-2024-38021, koja utiče na većinu Microsoft Outlook aplikacija. Re... Dalje

Google olakšao podešavanje Programa napredne zaštite korisnicima rizičnih Google naloga

Google olakšao podešavanje Programa napredne zaštite korisnicima rizičnih Google naloga

Google je olakšao korisnicima koji su pod većim rizikom od ciljanih napada da se uključe Program napredne zaštite za Google naloge. Sada korisnic... Dalje

Kaspersky otkrio novu hakersku grupu koja špijunira ruske vladine agencije

Kaspersky otkrio novu hakersku grupu koja špijunira ruske vladine agencije

Istraživači Kaspersky Laba otkrili su novu hakersku grupu, nazvanu CloudSorcerer, koja koristi „sofisticirani alat za sajber špijunažu&ldquo... Dalje

Malveri sve češće sakriveni u lažnim AI alatima

Malveri sve češće sakriveni u lažnim AI alatima

Tokom proteklih šest meseci došlo je do značajnog porasta finansijskih pretnji za Android - malvera koji ciljaju korisnike mobilnog bankarstva, bil... Dalje