Canon DSLR fotoaparati mogu daljinski biti zaraženi ransomwareom

Vesti, 13.08.2019, 11:00 AM

Canon DSLR fotoaparati mogu daljinski biti zaraženi ransomwareom

Ransomware postaje sve raširenija i ozbiljnija pretnja, a fokus napadača prelazi sa računara na pametne telefone i druge pametne uređaje povezane sa internetom.

Istraživači firme CheckPoint pokazali su kako hakeri lako mogu da zaraze digitalni DSLR fotoaparat ransomwareom i da zatim žrtvine privatne fotografije i video zapise drže kao taoce, sve dok ne plati otkupninu.

Istraživač Ijal Itkin otkrio je nekoliko sigurnosnih ranjivosti u firmwareu Canon fotoaparata koje se mogu iskoristiti i preko USB-a i preko WiFi-a, što omogućava napadačima da kompromituju i preuzmu kontrolu nad uređajem i njegovim funkcijama.

Canon je objavio da prijavljeni sigurnosni propusti utiču na Canon digitalni SLR fotoaparat iz EOS serija i fotoaparate bez ogledala, PowerShot SX740 HS, PowerShot SX70 HS i PowerShot G5X Mark II.

"Zamislite kako biste reagovali kada bi napadači ubacili ransomware u vaš računar i fotoaparat, držeći sve vaše slike kao taoce dok ne platite otkupninu", kaže Itkin.

Sve ove ranjivosti tiču se načina na koji Canon implementira protokol za prenos slike (PTP) u svom firmwareu, standardni protokol koji savremeni DSLR fotoaparati koriste za prenos fajlova između fotoaparata i računara ili mobilnih uređaja preko USB-a ili WiFi-a.

Osim prenosa fajlova, Picture Transfer Protocol takođe podržava desetine komandi za daljinsko upravljanje mnogim drugim zadacima na fotoaparatu - od snimanja slika do nadogradnje firmwarea fotoaparata - od kojih su mnogi ranjivi.

Itkin je otkrio da Canonove PTP operacije ne zahtevaju autentifikaciju niti koriste šifrovanje na bilo koji način, omogućavajući napadačima da kompromituju DSLR kameru u sledećim scenarijima:

Preko USB-a - malver koji je već ugrozio vaš računar može se širiti u fotoaparat čim ga povežete sa računarom preko USB kabla.

Preko WiFi - napadač u neposrednoj blizini ciljanog DSLR fotoaparata može postaviti lošu WiFi pristupnu tačku i zaraziti vašu kameru.

Kao dokaz ovog koncepta, Itkin je iskoristio jednu od ovih ranjivosti koja mu je omogućila da instalira maliciozno ažuriranje firmwarea na ciljani DSLR fotoaparat preko WiFi-a, bez interakcije žrtve.

U videu koji je objavio, može se videti kako je maliciozni firmaware modifikovan tako da šifrira sve fajlove na fotoaparatu i prikazuje zahtev za otkupninu na ekranu koristeći iste ugrađene AES funkcije koje Canon koristi da zaštiti svoj firmware.

"Postoji PTP komanda za daljinsko ažuriranje firmwarea, koja zahteva nultu interakciju korisnika", objašnjava istraživač. "To znači da, čak i ako su sve ranjivosti u implementaciji zakrpljene, napadač i dalje može zaraziti kameru koristeći fajl za maliciozno ažuriranje firmwarea."

CheckPoint je prijavio Canonu ove ranjivosti u martu ove godine. Međutim, kompanija je do sada objavila samo ažurirani firmware za model Canon EOS 80D, dok će za ostale modele firmware biti ažuriran u bliskoj budućnosti.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Hiljade lažnih onlajn apoteka koje prodaju kopije lekova širom sveta, uključujući i kopije popularnog Ozempica, leka za lečenje dijabetesa tipa ... Dalje