CryptoLocker nije mrtav, pojavljuju se nove verzije malvera

Vesti, 22.07.2014, 09:28 AM

CryptoLocker nije mrtav, pojavljuju se nove verzije malvera

Kada je prošlog meseca okončana velika policijska akcija “Tovar” protiv bot mreže GameOver Zeus u kojoj su učestvovale policije iz brojnih država predvođene američkim FBI, uz podršku Evropskog centra za sajber kriminal i tehničku podršku nekoliko privatnih kompanija, saopšteno je da je ovom akcijom istovremeno neutralizovan i ozloglašeni ransomware CryptoLocker, koji je za distribuciju koristio infrastukturu GameOver.

Međutim, izgleda da policijska akcija nije mnogo uplašila sajber kriminalce.

I dok sa jedne strane FBI tvrdi da su “svi ili skoro svi” zaraženi aktivni računari oslobođeni iz bot mreže, da je Cryptolocker “nefunkcionalan” i da “ne može da šifruje novoinficirane računare” jer ne može da komunicira sa C&C serverima od kojih dobija instrukcije, kao ni da šalje RSA ključeve nakon šifrovanja, stručnjaci upozoravaju da su se pojavile nove verzije kripto-malvera i da se stvaraju nove mreže zaraženih računara.

Tajler Mofit, analitičar pretnji u kompaniji Webroot, izrazio je sumnje u tvrdnje koje je izneo FBI. On kaže da su u operaciji Tovar zaplenjeni samo serveri za komunikaciju sa računarima zaraženim malverom CryptoLocker koji su bili pod kontrolom jedne grupe kriminalaca koje je predvodio Jevgenij Bogačev koji se sada nalazi na potrenici FBI. Na CryptoLocker koji nije koristio infrastukturu GameOver Zeus i koji komunicira sa drugim C&C serverima ova akcija nije imala uticaja.

Nije samo grupa Jevgenija Bogačeva koristila CryptoLocker, isti maliciozni kod koriste i drugi sajber kriminalci, što znači da su infekcije malverom CryptoLocker i dalje prisutne.

Mofit kaže da su Jevgenij Bogačev i njegova grupa kontrolisali značajan deo Zeus bot mreža u poslu distibucije malvera CryptoLocker, ali da to sigurno nije bila potpuna pa čak ni većinska kontrola. I mnogi drigi sajber kriminalci su u igri, i oni takođe koriste Zeus bot mreže za širenje CryptoLockera.

"Većina autora širi svoje malvere preko bot mreža koje ili oni sami akumuliraju (kao što je to radio Jevgenij) ili samo rentiraju bot mrežu od nekoga kao što je Jevgenij (što je najčešće)”, kaže Mofit. “Tako da sada kada su Jevgenijevi serveri zaplenjeni, autori malvera će jednostavno iznajmljivati neke od mnogih drugih bot mreža koje se još uvek iznajmljuju.”

Šta više, autori malvera nastavljaju da poboljšavaju kod CryptoLockera pa su se pojavili novi ransomwarei kao što su CryptoWall, NewCryptoLocker, DirCrypt i CryptoDefence. Svi ovi malveri su neznatno izmenjeni CryptoLocker. Umesto poznatog interfejsa sa obaveštenjem o zaključanim fajlovima, nove verzije CryptoLockera menjaju pozadinu ekrana i u svakom folderu u kome se nalaze zaključani fajlovi prikazuju instrukcije u txt fajlu koje treba da pomognu korisnicima da otključaju zaražene računare. Novina je i da se kirminalci sada više oslanjaju na Tor mrežu, kada je reč o plaćanju otkupa, očigledno da bi zaštitili svoj identitet, ali i da bi smanjili troškove i tako povećali zaradu.

Najbolji način da se korisnici zaštite od ovakvih pretnji je da prave rezervne kopije važnih podataka koje treba čuvati na sigurnom, tako da i ako se desi infekcija računara nekom ovakvom pretnjom, fajlovi mogu biti vraćeni bez plaćanja kriminalcima.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Slack resetuje lozinke za naloge kompromitovane u napadu 2015. godine

Slack resetuje lozinke za naloge kompromitovane u napadu 2015. godine

Slack je na svom blogu objavio saopštenje u kome se kaže da su zbog novih informacija o incidentu koji se dogodio 2015. godine, prinuđeni da poniš... Dalje

Firefox će vas upozoravati kada otkrije da su vaše sačuvano korisničko ime i lozinka kompromitovani

Firefox će vas upozoravati kada otkrije da su vaše sačuvano korisničko ime i lozinka kompromitovani

Počev od Firefoxa 70, Mozilla želi da ima izveštaj pregledača kada bilo koja od vaših sačuvanih prijava bude pronađena među kompromitovanim pr... Dalje

Da li treba verovati aplikaciji FaceApp

Da li treba verovati aplikaciji FaceApp

Malo je verovatno da ovih dana niste videli fotografije bar nekih od svojih prijatelja koje su delo aplikacije FaceApp. Svi pričaju o ovoj aplikaciji... Dalje

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Bugarska je pretrpela najveći gubitak podataka u svojoj istoriji, što je ugrozilo lične i finansijske podatke 5 miliona odraslih građana od ukupn... Dalje

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoft Office 365 više nije dozvoljen u školama u nemačkoj pokrajini Hesen, nakon što su lokalne vlasti odlučile da zabrane softver zbog niza ... Dalje