Da li krišom koristite lozinke svojih bivših?

Vesti, 14.10.2020, 11:00 AM

Da li krišom koristite lozinke svojih bivših?

Da li praktikujete da svoje lozinke delite sa partnerom, ako ste u vezi ili braku?

Nedavno istraživanje kompanije ExpressVPN u kome je učestvovalo 1506 odraslih osoba koje su u vezi (ali ne u braku), pokazalo je da parovi otkrivaju jedan drugome razne lozinke, a najčešće se to dešava u prvih šest meseci zabavljanja.

Najčešće deljene su lozinke za video streaming servise (78%), mobilne uređaje (64%) i streaming muzike (58%). Gotovo polovina ispitanika u vezi deli lozinke za društvene mreže, a 38% deli lozinke za email naloge.

Lozinke za većinu online servisa, osim za naloge na društvenim mrežama i mobilne uređaje (koji se najviše dele sa porodicom), često se dele i sa drugim osobama koje su korisnicima značajne a koje nisu članovi porodice ili prijatelji.

Ispitanici su rekli da deljenje lozinki ukazuje na poverenje (70%), posvećenost (63%), intimnost (54%), "materijal za brak" (51%), naklonost (48%) i ranjivost (47%).

Najviše se dele lozinke za Netflix (86%), Hulu (57%) i Amazon Prime Video (52%).

Milenijalci i generacija Z češće dele lozinke sa drugima na svim platformama, u poređenju sa starijim ljudima.

Kada je reč o ljudima koji ne dele lozinke ni sa kim, najčešći argument je da istu kombinaciju korisničkog imena i lozinke često koriste za druge naloge.

Sve u svemu, ispitanici su najviše zabrinuti zbog privatnosti ličnih podataka kada je u pitanju deljenje podataka za prijavljivanje za mobilne novčanike (72%), email naloge (68%) i naloge na društvenim mrežama (68%).

Svaki četvrti ispitanik (26%) priznaje da je dao tuđe podatke za prijavu za nalog za video streaming servis bez pristanka vlasnika. Gotovo svaki treći (30%) kaže da su njegovi podaci za prijavljivanje korišćeni bez njegovog pristanka.

Među ispitanicima, muškarci su ti koji više od žena tajno koriste podatke za prijavljivanje bivše partnerke nakon raskida: svaki četvrti (26%) trenutno koristi naloge bivših za igre i pretplate na vesti. Četvrtina (25%) pristupa nekom servisu za deljenje fotografija svog bivšeg i sajtovima za dostavu hrane.

Skoro svaki četvrti (23%) pristupa nalozima na društvenim mrežama, mobilnim novčanicima, servisima za streaming muzike i videa, a svaki peti pristupa email nalozima svog bivšeg.

Svaki četvrti ispitanik priznaje da trenutno prati kretanje svog bivšeg partnera, a 30% priznaje da se bar jednom tajno prijavio na nalog na nekoj društvenoj mreži svog bivšeg, dok 23% priznaje da to i dalje čini.

Nije iznenađujuće to što više od trećine ispitanika (36%) žali zbog deljenja lozinki sa drugima, bilo tokom veze ili nakon raskida.

Davanje lozinki partneru u nekom trenutku se može okrenuti protiv nas. Osim što lozinke mogu omogućiti partneru da vas kontroliše, mogu biti zloupotrebljene i na druge načine, posebno ako dođe do rastanka.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google ove godine 33000 puta upozorio korisnike Gmaila na napade ''državnih hakera''

Google ove godine 33000 puta upozorio korisnike Gmaila na napade ''državnih hakera''

Ove godine Google je poslao korisnicima Gmaila više od 33000 upozorenja o fišing napadima “državnih hakera”, hakera koje finansiraju od... Dalje

TikTok pokrenuo globalni program za bagove

TikTok pokrenuo globalni program za bagove

TikTok je najavio promenu svoje politike u vezi sa bagovima predstavljajući svoj globalni program za otkrivanje grešaka u aplikaciji kroz partnerstv... Dalje

Hakeri objavili ukradene podatke proizvođača video igara Ubisoft i Crytek, prete da će objaviti još podataka

Hakeri objavili ukradene podatke proizvođača video igara Ubisoft i Crytek, prete da će objaviti još podataka

Hakerska grupa Egregor objavila je podatke za koje tvrdi da su iz internih mreža dva proizvođača video igara - Ubisofta i Cryteka. Podaci su objavl... Dalje

Zoom od sledeće nedelje uvodi end-to-end enkripciju za sve korisnike

Zoom od sledeće nedelje uvodi end-to-end enkripciju za sve korisnike

Zoom je juče najavio da će od sledeće nedelje početi sa uvođenjem end-to-end enkripcije (E2EE) za sve korisnike. Da bi počeli da koriste E2EE p... Dalje

Policija pretresla kancelarije proizvođača čuvenog špijunskog softvera FinSpy

Policija pretresla kancelarije proizvođača čuvenog špijunskog softvera FinSpy

Nemačka policija izvršila je pretres kancelarija nemačke kompanije FinFisher, sa sedištem u Minhenu, koja prodaje čuveni komercijalni softver za ... Dalje