Email nalog sa omogućenom verifikacijom u dva koraka je (ponekad) lako hakovati

Vesti, 22.04.2019, 01:30 AM

Email nalog sa omogućenom verifikacijom u dva koraka je (ponekad) lako hakovati

Ako zaboravite vašu lozinku za Gmail a omogućili ste dvofaktornu autentifikaciju (2FA), Google će vam poslati SMS ili vas pozvati i dobićete kod od šest do osam cifara. Vaše je da unesete dobijeni kod i dobićete pristup svom nalogu.

"Industrija bezbednosti već duže vreme promoviše autentifikaciju sa dva faktora. To je dobra stvar, ali ima i nekih slabosti", objašnjava istraživač kompanije Kaspersky Lab Dejvid Džekobi.

Govoreći o tome na Samitu bezbednosnih analitičara u organizaciji Kaspersky Laba, održanom u Singapuru sredinom meseca, Džekobi je pokazao da ova sigurnosna funkcija može omogućiti kriminalcima da lako dobiju pristup Gmail nalogu. Sve što im je potrebno je broj telefona žrtve i telefon kojim će pozvati korisničku podršku mobilnog operatera.

"Samo treba imati petlju da to uradite", kaže Džekobi.

I ne, ovo nije moguće samo u teoriji. Zapravo je ovakav napad zabeležen u Švedskoj, gde Džekobi živi. U Švedskoj je ovakav napad moguć zahvaljujući državnom servisu koji omogućava da se pronađe broj bilo kog korisnika.

"To je pomalo ludo. Ne vidim korist od toga", kaže Džekobi.

Slične usluge postoje i u drugim zemljama, često kao komercijalne usluge na koje se možete pretplatiti.

Kada je cilj odabran i kada napadač otkrije njegov broj i mobilnog operatera, on može nazvati mobilnog operatera i tražiti da se pozivi privremeno preusmeravaju na drugi broj (u njegovom vlasništvu). U Džekobijevom slučaju, preusmeravanje tuđih poziva bilo je lako.

Razgovor je izgledao otprilike ovako: “Imam veoma važan poziv, ali nemam svoj telefon, možete li molim vas preusmeriti sve dolazne pozive na ovaj broj...? Hvala vam!”

"Oni to rade. Pokušali smo sa mnogo različitih telekomunikacionih kompanija i sve su bile ranjive na ovakav napad društvenog inženjeringa", rekao je Džekobi.

Dalji scenario je sledeći: napadač zahteva Google poziv sa verifikacionim kodom, poziv se preusmerava na telefonski broj koji pripada napadaču i on dobija pristup Gmail nalogu.

Sličnu sigurnosnu funkciju nude i Facebook, Twitter i Apple.

"Nije to tako teško, zapravo je veoma lako", kaže Džekobi.

Džekobi kaže da su krivci u ovom slučaju telekomunikacione kompanije.

"To je ranjivost u njihovim procedurama, oni ne proveravaju ko ste", kaže Džekobi.

On je ovim povodom kontaktirao švedske telekomunikacione kompanije koje je testirao, i sve one su rekle da ispituju svoje procedure.

"Ono što želim da vidim je da oni dodaju neku vrstu tehničke sigurnosti. Pošaljite mi SMS poruku koja kaže da je moj broj preusmeren na bilo šta. Čak i ako nemam pristup svom telefonu, kada se vratim kući videću to. Ili ako se prijavim u vašoj aplikaciji,” rekao je on.

"Sve ovo ima toliko mana, to nema smisla."

Ono što je ironija ovde je da bi ovaj napad funkcionisao, žrtva mora da omogući verifikaciju u dva koraka.

"Dakle, dodajete dodatnu sigurnost i postajete ranjivi”, kaže Džekobi.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Slack resetuje lozinke za naloge kompromitovane u napadu 2015. godine

Slack resetuje lozinke za naloge kompromitovane u napadu 2015. godine

Slack je na svom blogu objavio saopštenje u kome se kaže da su zbog novih informacija o incidentu koji se dogodio 2015. godine, prinuđeni da poniš... Dalje

Firefox će vas upozoravati kada otkrije da su vaše sačuvano korisničko ime i lozinka kompromitovani

Firefox će vas upozoravati kada otkrije da su vaše sačuvano korisničko ime i lozinka kompromitovani

Počev od Firefoxa 70, Mozilla želi da ima izveštaj pregledača kada bilo koja od vaših sačuvanih prijava bude pronađena među kompromitovanim pr... Dalje

Da li treba verovati aplikaciji FaceApp

Da li treba verovati aplikaciji FaceApp

Malo je verovatno da ovih dana niste videli fotografije bar nekih od svojih prijatelja koje su delo aplikacije FaceApp. Svi pričaju o ovoj aplikaciji... Dalje

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Bugarska je pretrpela najveći gubitak podataka u svojoj istoriji, što je ugrozilo lične i finansijske podatke 5 miliona odraslih građana od ukupn... Dalje

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoft Office 365 više nije dozvoljen u školama u nemačkoj pokrajini Hesen, nakon što su lokalne vlasti odlučile da zabrane softver zbog niza ... Dalje