Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Vesti, 17.04.2024, 13:00 PM

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Hiljade lažnih onlajn apoteka koje prodaju kopije lekova širom sveta, uključujući i kopije popularnog Ozempica, leka za lečenje dijabetesa tipa 2 koji se koristi i za mršavljenje, uklonjeno je sa platformi društvenih mreža i veb sajtova 2023. godine, navodi se u izveštaju Pharma Crime.

Izveštaj otkriva da je na internetu pronađeno više od 6.900 lista lažnih lekova i 1.600 lažnih apoteka, 14% više nego prošle godine.

Za sajtove se navodi da prodaju sve, od lažnih lekova za lečenje raka i tableta za ADHD do kopija lekova za mršavljenje i dijabetes, a najpopularniji su oni za lečenje hormonskih i metaboličkih poremećaja.

Neprofitna organizacija Institut za farmaceutsku bezbednost (PSI), zajedno sa kompanijom za zaštitu od digitalnog rizika BrandShield, pokušali su da pronađu takve sajtove, uklone ih sa interneta i naprave izveštaj o farmaceutskom kriminalu na internetu.

„Napori prevaranata da prevare one koji pate od hroničnih bolesti da kupuju falsifikovane i inače štetne lekove rastu“, navodi se u izveštaju. Šteta može biti daleko veća od finansijskih gubitaka, jer ovakvi lekovi u nekim slučajevima mogu dovesti čak i do smrti.

„Falsifikovani lekovi predstavljaju pretnju po zdravlje i bezbednost pacijenata širom sveta. Oni se kreću od lekova bez aktivnih sastojaka do onih sa opasnim nečistoćama. To mogu biti kopije brendiranih lekova, generičkih lekova ili lekovi bez recepta“, objašnjava Institut na svom sajtu.

Da bi veb sajt na kome se prodaju kopije lekova bio ugašen, prvo se mora dokazati da su proizvodi koji se prodaju lažni, i ti se dokazi zatim dostavljaju kompanijama koje hostuju takve sajtove.

Platforme društvenih mreža su najčešći dom za farmaceutski kriminal, a Facebook ima najveći broj ilegalnih prodaja od svih platformi društvenih mreža.

U izveštaju je analiziran broj lažnih apoteka uklonjenih sa ovih platformi. Na prvom mestu je Facebook koji je domaćin 60% svih lažnih oglasa, X je na drugom mestu, a Instagram na trećem, a zatim slede Reddit, Pinterest i TikTok.

Najpopularnija kategorija lekova su lekovi za čir na želucu, a zatim lekovi za dijabetes, hormonski lekovi npr. hormon rasta, za centralni nervni sistem, citostatici i analgetici.

2023. je uklonjeno 279 veb sajtova koji su prodavali kopije lekova za mršavljenje i dijabetes. Reklamirani su popularni falsifikati lekova kao što su Ozempic i Wegovy, kao i Mounjaro i Zepbound.

Slučajevi štete koja je nastala zbog korišćenja kopija Ozempica i drugih GLP-1 prijavljeni su u najmanje devet zemalja.

Izveštaj je takođe istakao zemlje sa najvećim brojem uklanjenih oglasa u 2023. Indija je bila na vrhu liste sa skoro 1000 sajtova koje je trebalo ukloniti, Indonezija i Kina takođe sa stotinama sajtova, a za njima slede Brazil, Filipini, Meksiko, Malezija i Poljska.

Institut je razvio sopstveni sistem prijavljivanja incidenata sa falsifikovanjem lekova (CIS) koji ljudi i organizacije mogu koristiti da prijave incidente falsifikovanja, krađe i ilegalne distribucije farmaceutskih proizvoda širom sveta.

Foto: Roberto Sorin / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google omogućio deljenje lozinki sa članovima porodice

Google omogućio deljenje lozinki sa članovima porodice

Google je ranije ove godine najavio da deljenje lozinki dolazi u Google menadžer lozinki, a sada je ova funkcija najzad dostupna korisnicima. Googleo... Dalje

Velika Britanija razmatra uvođenje dozvola za plaćanje otkupa za žrtve napada ransomwarea

Velika Britanija razmatra uvođenje dozvola za plaćanje otkupa za žrtve napada ransomwarea

Velika Britanija razmatra da promeni način na koji zemlja reaguje na napade ransomwarea tako što će od svih žrtava zahtevati da incidente prijave... Dalje

Mastercard najavio da će primenjivati generativnu veštačku inteligenciju za brže otkrivanja prevara

Mastercard najavio da će primenjivati generativnu veštačku inteligenciju za brže otkrivanja prevara

Mastercard je najavio da će primenjivati generativnu AI tehnologiju kako bi poboljšao otkrivanje prevara. Kompanija je rekla da veštačka inteligen... Dalje

YouTube postao leglo prevara

YouTube postao leglo prevara

Prevare koje se oslanjaju na socijalni inženjering odnosno manipulaciju ljudima i njihovu naivnost i neopreznost predstavljaju većinu sajber pretnj... Dalje

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje