Google uvodi šifrovanje u Gmail na vebu

Vesti, 19.12.2022, 10:30 AM

Google uvodi šifrovanje u Gmail na vebu

Google je najavio da uvodi end-to-end enkripciju (E2EE) u Gmail na vebu, čime će omogućiti korisnicima Google Workspacea da šalju i primaju šifrovane e-mailove unutar i van svog domena.

Šifrovanje na strani klijenta (kako Google naziva E2EE) je već bilo dostupno za korisnike Google Drive, Google Docs, Google Sheets, Google Slides, Google Meet i Google kalendara (beta).

Kada je omogućeno, Gmail šifrovanje na strani klijenta će obezbediti da Google serveri ne mogu dešifrovati osetljive podatke koji se isporučuju kao deo e-maila i priloga, uključujući ugrađene slike, dok zaglavlje e-maila, uključujući temu, vremenske oznake i liste primalaca, neće biti šifrovano.

„Možete da koristite sopstvene ključeve za šifrovanje za šifrovanje podataka vaše organizacije, pored korišćenja podrazumevane enkripcije koju pruža Google Workspace“, objasnio je Google na svom veb sajtu za podršku.

„Sa Google Workspace CSE (Client-side encryption), šifrovanjem sadržaja se rukuje u klijentovom pregledaču pre nego što se bilo koji podatak prenese ili uskladišti u Google Driveu. Na taj način Google serveri ne mogu da pristupe vašim ključevima za šifrovanje i dešifruju vaše podatke. Nakon što podesite CSE, možete da izaberete koji korisnici mogu da kreiraju CSE sadržaj i da ga dele interno ili eksterno.“

Gmail E2EE beta je trenutno dostupan za korisnike Google Workspace Enterprise Plus, Education Plus i Education Standard. Oni mogu da se prijave za beta verziju do 20. januara 2023. tako što će podneti svoju Gmail CSE Beta Test aplikaciju koja treba da sadrži e-mail adresu, ID projekta i domen test grupe.

Google kaže da ova funkcija još uvek nije dostupna korisnicima sa ličnim Google nalozima ili Google Workspace Essentials, Business Starter, Business Standard, Business Plus, Enterprise Essentials, Education Fundamentals, Frontline i Nonprofits, kao i starijim G Suite Basic i Business korisnicima .

Nakon što Google pošalje e-mail da potvrdi da je nalog spreman, administratori mogu da podese Gmail CSE za svoje korisnike tako što će proći kroz određenu proceduru da podese svoje okruženje, pripreme S/MIME sertifikate za svakog korisnika u grupi za testiranje i konfigurišu ključ pružalaca usluga i identiteta.

Ova funkcija će podrazumevano biti isključena i može se omogućiti na nivou domena, organizacione jedinice i grupe tako što ćete otići u Admin konzolu > Bezbednost > Kontrola pristupa i podataka > Šifrovanje na strani klijenta.

Kada je omogućeno, možete da uključite E2EE za bilo koju poruku tako što ćete kliknuti na ikonu katanca pored polja Primaoci i kliknuti na „Uključi“ ispod opcije „Dodatno šifrovanje“. Zatim možete nastaviti sa sastavljanjem Gmail poruke i dodavati e-mail priloge kao što bi to inače činili.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje